Kipróbáltuk a Primare SPA23 erősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Primare SPA23 erősítőt!

primare logó

A svédországi Primare cég termékei igen népszerűek és ismertek az audio és hifi rajongók körében világszerte. Az 1980-as években alapított márka, garancia a magas minőségre és a tökéletes hangzásra. Több termékük is díjnyertes- nem véletlenül, hiszen a cég tervezői és hangmérnökei számára elsődleges szempont az  ideális hangzás és az elégedett felhasználók.

Jellemzők

Primare SPA23 erősítő fekete

 

A Primare SPA23 erősítő 5.1 csatornás, a teljesítménye 5 x120 Wattos. Az erősítő külső dizájnja dekoratív és igényes, az alumínium készülékház nagy méretű, masszív, ami stabilitást biztosít a vibrációkkal szemben. A fém házban a rövidebb jelutaknak köszönhetően, tisztább és precízebb hangzás érhető el. A készülék súlya 15 kg. Az extra vékony távirányító logikus elrendezésű, és jól átlátható. Az előlapon kettő darab tekerhető, szabályozógomb és négy további nyomógomb található. A kijelzőn picit aprók a betűk, de ennek ellenére nagyobb távolságból is jól olvasható. A megjelenés a Primare márkára jellemző stílusú.

Primare SPA csatlakozók

A hátlap meglehetősen puritánnak tűnik, nincs telepakolva csatlakozókkal és aljzatokkal. Optikai és koaxiális digitális aljzatokat találunk a hátlapon, öt darab 1.4 HDMI bemenettel és kettő darab HDMI kimenettel rendelkezik az eszköz. Továbbá 4 pár analóg RCA bemenettel szerelték fel készüléket, egy mélynyomó kimenetet, 3 db trigger kimenetet, 1 db trigger bemenetet, RS232 portot és infravörös bemenetet is felfedezhetünk az AV erősítőn.

A menü jól átlátható, állítható a keresztváltó frekvencia és a hangnyomásszint is, de minden beállítást nekünk kell elvégezni. A hangszóró beállítások rendkívül egyszerűen elvégezhetők, akárcsak a mélynyomó beállítása. 1080 p feldolgozásra is képes az erősítő, a térhangzást pedig a Dolby Digital, Dolby Digital EX, a Dolby True HD, DTS… stb. funkciók biztosítják. A teljesítmény 8 Ohmos névleges értéken, 120 Watt.  24 bites/ 192 Wolfson DAC és Burr Brown by Texas Instruments, műveleti erősítőkkel rendelkezik a Primare, ezekre a műveleti erősítőkre a lineáris és az alacsony határfrekvencia jellemző. A “D” osztályú erősítő meglehetősen hatékony, és kevés veszteséggel működik. Az Ultra Fast Power Device (vagyis ultragyors tápegység) jóvoltából a teljes hangfrekvenciás tartományon belül azonos értékű, 26 decibeles negatív visszacsatolást alkalmaznak. Így a szűrő kimeneten előforduló terhelés változáshoz alkalmazkodva módosul a visszacsatolás mértéke.

Mi is az UFPD, azaz az Ultra Fast Power Device funkció?

A “D” osztályú erősítők hangzása eleinte élénk és dinamikus, azonban hosszabb idő elteltével fülfáradtság léphet fel. A SPA23, az UFPD segítségével két műveletet is végrehajt: a vezérlést és a visszajelzést is,  ezáltal közvetlenebbül és precízebben befolyásolja a kimeneti jelet. Az erősítő érzékeli a változásokat és a kimeneti szűrő pedig szabályozza az áram mennyiségét a visszacsatolás arányához képest. Emiatt kiváló teljesítményt biztosít az erősítő. Ezek az új rendszerű erősítők azonos módon kezelik az összes kimenő jelet, függetlenül azok frekvenciájától, és képesek arra is, hogy teljesen elnyomják a rezonanciát, így tehát a torzítás rendkívül alacsony mértékű lesz, a frekvencia átvitel pedig széles és független a terheléstől. Ezáltal mindenféle impedancia menetű hangfalat képes táplálni ez a fajta erősítő. Kevés energiát használ fel és optimalizálja a teljesítményt is, valamint egyenletes hangzást és minimális torzítást és optimális hőkezelést garantál.

PFC-Power Factor Controller

P. SPA23 belső

A Power Factor Control technológia révén stabil áramellátásra számíthatunk. A Power Factor Control célja, hogy a hálózatból ne csak a csúcsoknál vegyen fel áramot az erősítő, hanem gyakorlatilag folyamatosan képes legyen erre. Ennek az az előnye, hogy az áramfelvétel nem a beérkező hálózati feszültség tetőpontjainál összpontosul, emiatt a feszültség kisebb mértékben esik, valamint a feszültségcsúcsok nem lesznek levágva, mint a PFC tápegység nélküli erősítők esetében. Vagyis ebből az következik, hogy az előállított egyenfeszültség egészen kicsi mértékben függ csupán a beérkező hálózati feszültségtől. Tehát egy PFC tápegységgel rendelkező erősítő esetében gyakorlatilag nem számít, hogy 230 Voltos, vagy mondjuk 160 Voltos a hálózat.

Kevés funkció

Az erősítő nem rendelkezik sem hálózati funkcióval, sem USB bemenettel, és nincsen beépített automatikus szobakalibrációs rendszer és mérőmikrofon sem. Ugyanakkor nem feltétlenül szükségesek ezek a funkciók, habár a készülék meglehetősen magas árába azért talán beleférhetett volna ez a néhány plusz funkció is, ami szinte alap a modern erősítőknél.

Az automatikus szobakalibrációs programok ma már szinte alapvető funkciói a házimozi erősítőknek. De azt azért mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezek a korrekciós szoftverek csak akkor tudnak valóban eredményes munkát végezni, hogyha az adott helyiség akusztikája megfelelő.

Teszteltük

prim.spa ezüst

Először zenei tesztelésnek vetettük alá az erősítőt. A Linkin Park Numb című számát hallgattuk meg. Dinamikus, precíz és tiszta zenei élményben volt részünk a SPA23 jóvoltából, Sőt el lehet mondani, hogy valóban prémium produktumot nyújtott az eszköz. A basszusok a helyükön voltak, intenzíven és  erőteljesen szóltak, a többi tartomány is abszolút rendben volt, szépen, egyenletesen és harmonikusan szólalt meg a zene.

Ezt követően a 2015 -ös, A kém című akció vígjátékot néztük meg. Kiterjedt színpadképet és valósághű, részletes hangzást kaptunk. Nem panaszkodhatunk egyáltalán a térhangzásra sem. Nagyobb hangerőn is megmaradt a tisztaság. A dán gyártmányú Dynaudio Confidence 20 állványos hangfalpárral együtt társítva próbáltuk ki a Primare erősítőt. A High-end hangsugárzók és a kitűnő minőségű erősítő együttműködésével fantasztikus és valóban hibátlannak mondható produkció született.

Véleményünk

A Primare erősítője prémium minőségű dizájnnal és hibátlan hangzással büszkélkedhet. Részletes, precíz, valósághű és torzításmentes hangokat képes produkálni. A fejlett integrált erősítőknek köszönhetően optimális az energiafelhasználás és a teljesítmény is. Nagyon fontos természetesen, hogy az erősítőt jó minőségű hangfalakkal és mélynyomóval párosítsuk, hiszen csak így kaphatunk számunkra kielégítő végeredményt. Az adott helyiség falainak, mennyezetének és ablakfelületének akusztikai kezelését se hanyagoljuk el. Házimozi rendszerekhez és zenehallgatáshoz és egyaránt alkalmas az SPL23 AV erősítő. Kritikaként annyit jegyeznék meg, hogy azért ebben az árkategóriában elvárható lenne több funkció.

Írta:Polgár Róbert