Q Acoustics QB12 mélyládát teszteltük!

Szerző: Robi Közzétéve:

Q Acoustics QB12 mélyládát teszteltük!

Mi a Q Acoustics Q B12?

A Q B12 a cég első mélynyomója, amely 30 cm-es meghajtóval rendelkezik. A torzításmentes, izmos és tiszta basszusok érdekében a Q Acoustics kombinálta ezt a meghajtót egy rendkívül alacsony torzítású, 220 W-os D osztályú erősítővel és egy 50 mm-es hangtekerccsel és egy zárt, erősített merevítésű készülékházzal.

Külső design

Q Acoustics Q B12 mélynyomó

Választható fekete vagy fehér matt vagy fényes felületű kivitelben. A rács alatt a 30 cm-es meghajtó található, amelyet 220W-os Texas Instruments TPA3255 D osztályú erősítő hajt, a 36 mm vastag terelőlemez a meghajtó maximális merevségét biztosítja.

A hátsó panelen egyedi, öntött alumínium hűtőborda hűti az erősítőt és biztosítja a stabil áramellátást. Az MDF szekrénybe épített merevítő mechanikai stabilitást biztosít, és csökkenti a készülék nem kívánt rezgését és rezonanciáját, működés közben.

Hátul egy 0/180 fokos fáziskapcsolót, valamint szint- és keresztváltókat is találunk, amelyek elősegítik az integrációt más hangszórókkal, bár természetesen szükség van különféle beállításokra az AV erősítőn is a legjobb eredmény érdekében.

A súlya 21,5 kg, kifogástalan felépítéssel, zárt szekrénnyel rendelkezik. A QB12 kocka alakú és elég nagy méretű, ezért viszonylag nagy helyet igényel. A Q Acoustics 3000 szériájával nagyszerűen működik együtt ez a mélynyomó.

Csatlakozások és vezérlés

q b12-mélyláda-hátsó panel

A Q Acoustics Q B12 csatlakozóit és egyes kezelőszerveit hátul találjuk süllyesztett elhelyezési móddal. A fém burkolat mágnesekkel van rögzítve.

Ezen a süllyesztett területen találunk egy aljzatot a kéttős tápkábelhez és egy be / ki kapcsolót. Van még egy fáziskapcsoló is, és egy másik a bekapcsolásra, vagy auto kiválasztására, az utóbbi aktiválja a Q B12-et, amikor jelet kap.

Egy pár RCA vonalszintű bemenetet helyezkedik el itt, amelyek közül az egyik mono / LFE bemenetként működik. A süllyesztett terület felett két forgatható tárcsa található a szint és a keresztváltás szabályozására.

q-b12-mélynyomó belül

A D osztályú digitális erősítő névleges teljesítménye 220 W, a maximális teljesítménye legfeljebb 440 W, és 28-300Hz frekvencia-választ ad.

A Q B12 nem rendelkezik fedélzeti EQ-val, de manapság minden tisztességes AV-vevőnek képesnek kell lennie a mélynyomó integrációjának kezelésére és a szoba hangzási hibáinak enyhítésére.

Beállítás és kezelés

A Q Acoustics Q B12 beállítása rendkívül egyszerű, főleg az egyszerű csatlakoztatásának és vezérlésének köszönhetően.

Teljesítmény

Egy kisebb szoba volt a tesztünk helyszíne, ahol a mélyládát a Q Acoustics 3020i hangszórókkal, és Denon erősítővel párosítottuk. A szoba falaira hangelnyelő bőr membrános panelek és rusztikus diffúzorok kerültek az akusztika javítása érdekében, a sarkokban pedig membrános sarokelemek biztosítják a megfelelő hangzást.

A Q B12 komoly mélynyomónak bizonyult, a Q Acoustics 3020i könyvespolcos hangszóró párral kombinálva az eredmény egy kiegyensúlyozott rendszer, ahol a Q B12 támogatja a többi hangszórót, és ahol szükséges, kitölti az alacsonyabb frekvenciákat. A mélyhangok finomak, nagyon részletesek, és dinamikusak. A zárt rendszer miatt igen érzékeny basszusokra számíthatunk.

Pontos, részletes és valóban dinamikus hangzást nyújt.

A Q B12 finoman működik és összefüggő hangszínpadot próbál létrehozni, ahelyett, hogy dübörgő basszussal robbantaná le a hajunkat.

Néha azonban úgy tűnt, hogy előnyös lett volna egy érintéssel több, alacsonyabb végű kiterjesztés. Legtöbbször a mélyláda nagyszerűen teljesítette munkáját, de alkalmanként, amikor igazán nagy mélységekre lett volna szükség, nyilvánvaló volt a nyers erő hiánya. Az SVS SB 16 mélynyomó jobban teljesít ezen a téren.

Miért érdemes mélyládát használni?

A mélyláda elsődleges feladata az alacsony frekvenciájú közötti hangok produkálása. Ahhoz, hogy ilyen alacsony frekvenciájú hang a szükséges erővel szólaljon meg, nagy membránra és nagy membrán kitérésre van szükség. Kisebb hangszóró esetén a membránnak többet kell mozognia ahhoz, hogy ugyanakkora hangerőt állítson el. Ezért nagyobbak a hangszórók a többi hangszórónál. A nagyobb mélynyomó alacsonyabb frekvenciák előállítására képes. Habár sok márka kínál 3 utas hangsugárzókat, de a dübörgő, falat rengető basszusok sugárzására csak a mélynyomók képesek. Ha szeretjük az intenzív basszus hangokat zenehallgatás vagy filmnézés során, akkor érdemes mélynyomót is beszerezni. Azt is el lehet mondani, hogy 2 db mélynyomóval még optimálisabb lesz a frekvenciaválasz és a sztereó színpadkép is, és természetesen a teljesítmény is sokkal nagyobb lesz. Ráadásul 2 db mélyláda esetén a hangminőség is ideális lesz többféle hallgatási helyzetből is. Nagyon sokat számít, hogy hol helyezzük el a mélyládát. Nem mindegy, hogy milyen távolságban van a hallgatói pozíciótól és a faltól. Lehetőleg ne tegyük a fal közvetlen közelébe, ajánlott 20-30 cm távolságot tartani a fal és a mélyláda között.

Összegzés

Ez egy nagy teljesítményű mélynyomó, amely kiválóan elvégzi azt, amire tervezték: növeli a márka Concept és 3000i sorozatú hangszóróinak alacsony kategóriájú teljesítményét.  A Q B12 tökéletesen integrálható a 3010i vagy 3020i hangszórókkal, kiegyensúlyozott alacsony frekvenciájú hangzást hozva létre.

Írta: Polgár Róbert