flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

A Samsung HW C700 házimozi erősítőt teszteltük!

Szerző: Robi Közzétéve:

A Samsung HW C700 házimozi erősítőt teszteltük!

A koreai Samsung márkát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Számtalan audio és hifi termék mobiltelefon, okos eszközök, okostévék, műszaki és háztartásban használatos elektronikai termékek gyártásával foglalkoznak.  A széles termékkínálatukból nem maradhatott ki a házimozi erősítő sem.

Ismerjük meg a HW C700 típusú házimozi erősítőt!

A digitális házimozi erősítő legfontosabb műszaki adatai a következők:

A teljesítménye 7×120 Watt, a méretei 430 x 164 x 368 mm, a tömege pedig mindössze 6 kg.  A modern követelményeknek megfelelően támogatja a Dolby Digital, a Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, a Dolby ProLogic II/x/z, a Dolby TrueHD, DTS-ES, és a DTS- HD funkciókat is.

4 darab HDMI 1.4 bemenettel, 1 darab HDMI kimenettel, 2 darab komponens bemenettel és 1 darab kimenettel, 7.1 analóg bemenettel, 3 darab optikai és 1 db koaxiális digitális hangbemenettel, 5 darab kompozit videóbemenettel, valamint 1 darab kompozit videokimenettel rendelkezik az erősítő, valamint található rajta iPod dokkoló bemenet és 2 darab mélysugárzó kimenet is.

Samsung HW C700 megjelenés

Samsung HW C700 erősítő

Az erősítő megjelenését tekintve modern, szögletes stílust képvisel, esztétikus a megjelenése. Az előlap szálcsiszolt Bár igazából nem fémből készült, hanem festett műanyagból, de ez nem ront az összképen. A letisztult előlapon az LCD kijelző és a hangerőszabályzó, valamint az érintős bekapcsoló gomb helyezkedik el. Az előlap alsó felén egy lehajtható fedelet találunk, ez alatt rejtőznek a teljes vezérlésre szolgáló gombok, valamint az előlapi csatlakozók, mint például fejhallgató, a mikrofon és a kompozit videó csatlakozások. A hátoldalon a már korábban felsorolt csatlakozások találhatók, illetve az FM antenna csatlakozó és az RCA bemenet is itt helyezkedik el.

Az erősítő beállításai során felfedeztünk egy hiányzó láncszemet, mégpedig az OSD funkciót. Ebből fakadóan minden beállítást a frontpanel kijelzője és az irányító gombok segítségével lehet csak elvégezni és kell egy kis idő, mire megismerjük a menüt és a az általa felkínált beállítási lehetőségeket.

Ettől eltekintve, a beállítások egyszerűen elvégezhetők, az erősítő rendelkezik Smart Volume funkcióval is, amely meggátolja a torzításokat, melyek a hangkiegyenlítésből fakadhatnak. Ebben az árkategóriában kellemes meglepetés volt az automatikus szobakorrekciós rendszer, ami általában inkább a drágább készülékekben található meg. Egy mikrofon segítségével az ASC program elég pontos és megfelelő beállításokra képes.

hw c700 távirányító

Az erősítőhöz tartozó távvezérlő nem kapott háttérvilágítást, ami egy házimozi rendszer esetében nem túl előnyös, amikor a sötétben szeretnénk használni a távirányítót. A gombok között nincs szinte semmi különbség, ami szintén nehezíti a sötétben való eligazodást.

A HD jelek feldolgozása egy kis késéssel történik, de nem romlik a minőségük. Az audió jel tömörítés mentesen megy át a HDMI csatlakozáson, ezáltal nem tapasztaltunk veszteséget. Az, hogy a készüléken alapfelszereltség az iPod dokkoló, igen nagy előnye a Samsung HW C700 erősítőnek.

A főmenü 13 opciót kínál, beleértve a hangbeállítást, a hangszóró méretét és távolságát, a hangszóró szintjét, a teszthangot, a mély és magas hangvezérlést, a szobakalibrációs beállítást, az mp3 Enhancert, HDMI beállításokat stb.

A hangszóró beállításához a menüben található opciók állnak rendelkezésre, ki lehet választani a rendszer hangszóróinak méretét és számát. A speaker level, azaz a hangszórószint szabályozza az egyes hangszórók relatív hangerejét.

Tesztelés

Egy kedves ügyfelünk házimozi szobájában végeztük el a Samsung HW C700 erősítő tesztelését. Dynaudio hangfal rendszerrel együtt csatlakoztattuk össze az erősítőt. Ahhoz, hogy a készülék valóban kielégítő teljesítményt nyújtson, fontos a megfelelő hangrendszer kiépítése. Ezen felül azonban mindenképpen figyelmet kell fordítani-akár házimozi szobáról, akár stúdióról beszélünk- a helyiség falainak, mennyezetének akusztikai kezelésére. Ezt megtehetjük a speciálisan akusztikai célokra kifejlesztett hangelnyelő, valamint diffúzoros panelekkel. A szivacs és hab anyagból készült hangelnyelőnek titulált elemek szerkezetükből adódóan egyáltalán nem alkalmasak a hangzás optimalizálására.

Először az erősítő zenei képességeire voltunk kíváncsiak, így a Black Eyed Peas és Shakira közös dalát, a Girl like me-t hallgattuk meg. Egészen dinamikus, izmos előadásban volt részünk, ugyanakkor a magas hangok nagyon háttérbe szorultak, nem volt természetes vagy valósághű a hangzás, erőteljesen érződött a digitális hatás és a széles színpadképet is hiányoltuk.

Ezután a film tesztelés következett. A 2017-ben bemutatott Űrvihar című sci- fi katasztrófafilmek néztük meg. A dinamika, az intenzív basszusok, és tisztaság volt jellemző az erősítő hangzására. A képek élesek voltak, ami nem meglepő a Samsung termék esetében. A surround hangzás is abszolút ideális volt, térbeli élményt kaptunk

Összegzés

 HW C700 erősítő 2.

A Samsung erősítője nem tartozik a prémium kategóriájú eszközök közé. Az olcsóság leginkább a műanyag készülékházon érhető tetten, de ennek ellenére az erősítő megjelenése semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után, elegáns, de modern és stílusos. A menü beállítása egyszerű és problémamentes volt, az OSD funkciót azonban erőteljesen hiányoltuk.

Szokatlanul kis tömege miatt nem okoz problémát az elhelyezése. A videó támogatott iPhone, iPod dokkoló megléte komoly előnyt jelent a az erősítő számára, ahogy az automatikus szobakalibrációs rendszer is. HDMI- n keresztül képes a full HD audio támogatásra is, viszont nincsen bemeneti szintű vezérlés, nincs FM rádió, a képernyőn megjelenő menü is hiányzik, a távirányító pedig nem rendelkezik háttérvilágítással, ami egy moziszoba esetén hátránynak számít.

Zenehallgatásra válasszunk inkább egy másik, drágább kategóriájú készüléket, vagy egy kifejezetten az audio rendszerekhez gyártott sztereó erősítőt. A zenei hangzás sajnos elmaradt a korábban általunk tesztelt házimozi erősítők teljesítményéhez képest.

Nem voltunk elégedettek sem a sztereó hangzással, sem a magas tartományok minőségével, a hangzáson erőteljesen érződött a digitális hatás, nem tapasztaltunk valósághű vagy természetes hangokat. Filmnézésre azonban abszolút ideálisnak bizonyult a HW C700 házimozi erősítő. A képek fantasztikusan élesek, szépek, a színek, árnyalatok is pontosak voltak, a térbeliség kiváló volt.

Aki a tökéletességre törekszik, érdemesebb egy drágább házimozi erősítőbe beruházni, de aki nem szeretne túl sokat költeni, illetve elsősorban filmnézésre fogja használni az erősítőt, akkor érdemes a Samsung HW C700 típust megvásárolnia.

Írta:

Polgár Róbert