A Samsung HW-Q800A hangprojektort teszteltük!

samsung-hw-q800a-hangproj.

A Samsung HW-Q800A egy aktív hangrúd, amely a 3.1.2 csatornás rendszerekhez hasonló funkciókat kínál, az erőteljes mélyek érdekében aktív mélynyomóval is rendelkezik. Összteljesítménye 330 Watt. Kompatibilis a Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround, DTS: X, Dolby Digital és DTS Digital Surround hangzásformátumokkal. HDMI és Digitális optikai csatlakozással, valamint Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolatokkal is rendelkezik. A mélyláda vezeték nélkül is csatlakoztatható.

A Samsung HW-Q800A soundbar egyéb jellemzői

Felszerelték az ARC, 4K Video Pass és HDR funkciókkal is. Vezérelhető iOS eszközökkel is. A hangprojektor méretei 98 × 11,5 × 6 cm, a mélynyomó méretei 40,3 × 40,3 × 21 cm.

hw-q800a-távirányító

A Samsung HW-Q800A kompatibilis a multiroom rendszerekkel, ezáltal egyszerre több helyiségben is élvezhetjük a kedvenc zenénket. Az ARC funkció lehetővé teszi a televízió csatlakoztatását egy HDMI kábellel. A 4K Video Pass funkciónak köszönhetően a nagy felbontású filmek is tökéletesen lejátszhatóak. Távirányítóval vezérelhető a hangprojektor.

Rövid áttekintés

Pozitívumok: Erőteljes, magával ragadó, szobát kitöltő hangot tapasztaltunk, kiváló basszusokat produkált a mélysugárzó jóvoltából, vonzó és kompakt kialakítása lehetővé teszi a könnyű elhelyezést.

Negatívumok: A legtöbb funkciókhoz új és prémium funkciókkal rendelkező Samsung TV szükséges, a 3.1.2 csatornánál lehetne több csatornás is. Meglehetősen drága ez a hangprojektor.

Részletes átvizsgálás

Filmkedvelők számára a Q800A vitathatatlanul a legkiterjedtebb, legmeggyőzőbb, legrészletesebb hangzású hangprojektor, amit ezen az áron kaphatunk. Mélysugárzója intenzív basszusokkal is hozzájárul a szuper hangzáshoz, és a rendszer olyan jól elkészült, hogy a hatalmas erő sem okoz zörgést, zümmögést vagy torzulást még akkor sem, ha iszonyatos hangerővel nézzük az akciófilmeket.

A zenerajongók, az audiofilek számára talán túl sok néha a basszus, ezért nekik inkább a Sonos hangprojektort ajánljuk. A Q800A remekül mutat, és a legtöbb tévé alá kényelmesen és könnyen elhelyezhető.

A Q800A 3.1.2 csatornás rendszert biztosít, a valamivel drágább LG SP9YA viszont 5.1.2 rendszert kínál. A Samsung Acoustic Beam technológiája azonban lehetővé teszi, hogy a Q800A úgy hangozzon, mintha több hangcsatornás lenne, mint valójában, azáltal, hogy szélesebb, kiterjedtebb színpadképet hoz létre.

Ha rendelkezünk Samsung TV-vel, akkor kihasználhatjuk az új Space Fit / Adaptive Sound + automatikus hangoptimalizálási funkciók előnyeit is.

A Q800A támogatja a DTS: X és a Dolby Atmos dekódolást. Emellett teljes eARC-támogatást, beépített Amazon Alexa hangvezérlést, és frissítési lehetőségeket is biztosít. A Q800A hangja pontos, erőteljes, dinamikus és valósághű.

Megjelenés

A HW-Q800A megjelenése szinte teljesen megegyezik a 2020-as Q800T-vel. Ez lehet, hogy csalódás néhány felhasználó számára, de a korábbi modell megjelenése elég jól sikerült, így nem igazán volt szükség változtatásra ezen a téren, véleményünk szerint.

A fő hangszóró és a mélynyomó is egyaránt igen robusztus felépítésű, de elrejthetjük a kanapé mellett, vagy az asztal alatt anélkül, hogy elromlana a hangja. Egy kis LED-kijelzőt találunk a hangprojektoron. Ha a falra szeretné szerelni, akkor a Samsung biztosítja a szükséges konzolt és csavarokat a felszereléshez.

A Q800A új Adaptive Sound + / Space Fit rendszerével viszont különbözik elődjétől, és a hangot a helyiség körülményeinek megfelelően optimalizálja. De ez a funkció csak akkor érhető el, ha a hangprojektort a Samsung egyik új QLED TV-jével csatlakoztatjuk (a Q70A szériától felfelé).

Szintén újdonság a Q800A esetében az automatikus hangerősítő, amely képes felismerni a nagy környezeti zajt a helyiségben, és ennek megfelelően szabályozza a hangzást, és így nem maradunk le a kulcsfontosságú párbeszédekről.

Az elődjéhez hasonlóan a Q800A is támogatja az eARC technológia jóvoltából a Dolby Atmos és DTS: X dekódolást az veszteségmentes objektumalapú hang HDMI-n keresztüli továbbításához az eARC tévékről. A HDMI rendszer támogatja az összes fő HDR formátum átírását is, beleértve a HDR10 + és a Dolby Vision formátumokat is. Kicsit csalódás, hogy csak egy HDMI bemenetet találunk az eARC-kompatibilis HDMI kimenethez. Belefért volna ebbe az árba két HDMI bemenet, még akkor is, ha az eARC elérhető.

Bár támogatja a HDR10, HDR10 + és Dolby Vision formátumokat, a 4K-t nem képes átadni 120Hz-en.

hw-q800 a-csatl.

Egy optikai audio bemenettel rendelkezik, van Wi-Fi, Bluetooth és AirPlay 2 vezeték nélküli kapcsolat is. Ez a vezeték nélküli kapcsolat a legegyszerűbben a Samsung Smart Things iOS / Android alkalmazásán keresztül érhető el.

A SmartThings lehetővé teszi a különféle zenei szolgáltatások – elsősorban a Spotify, a Deezer, az Amazon Music és a Samsung Music – igénybevételét is, és a soundbar képes lejátszani az összes legnépszerűbb nagy felbontású audio fájltípust is.

Ha nem Dolby Atmos vagy DTS: X forrást hallgatunk, négy különböző hangfeldolgozási mód közül választhatunk. Az alap módban csak a bejövő hangot játssza le úgy, ahogy van, feldolgozás nélkül. A Surround remixeli a Dolby Atmos / DTS: X forrásokat, az Adaptive Sound megvizsgálja a bejövő hangforrásokat, és folyamatosan megpróbálja optimalizálni őket az adott körülményekhez igazodva. Végül van egy Game Pro mód is, amely a játék hangzását teszi ideálissá.

Teszteltük

Egy elég nagy méretű moziszobában próbáltuk ki a Samsung hangprojektort. A szoba minden jóval fel lett szerelve, ami a tökéletes házimozi élményt biztosítja. Méréseink szerint az akusztika hibátlan volt. Korábban a tulajdonos gondoskodott a szoba falainak és a mennyezetnek akusztikai kezeléséről. A falakon mozifilm plakátokat és sztárokat ábrázoló printelt akusztikai elemek, és a futurisztikus külsejű parametrikus diffúzorok biztosítják a megfelelő hangzást. A nagy ablakok és a teraszajtó elé pedig Brawa hangszigetelő függönyöket helyeztek, melyek a vastag, sűrű szövésüknek köszönhetően szintén hozzájárulnak a visszhangok csökkentéséhez, és az akusztika javításához.

A Dolby Atmos és a DTS: X hangformátumoknak köszönhetően a Q800A kivételesen erősnek bizonyult. Tiszta és dinamikus hangzást nyújtott, torzítás nélkül, még nagy hangerőn is. Részletgazdag, kifinomult és teres színpadképben volt részünk. A részletek tisztán kivehetők, anélkül, hogy túlzottan elnyomnák a háttér hangjait. Néha úgy tűnt, mintha a hangok a képek mögül érkeznének, de nem zavaró mértékben. Ha a basszusokat túlzottan elnyomónak találnánk, az EQ és csatorna beállításokkal könnyen kijavíthatjuk.

hw-q800a térhatású hangzás

A hangprojektor valódi hangérzetet kelt, ami kellemes meglepetés egy kompakt 3.1.2 csatornás rendszer esetében. Leginkább a Q800A Dolby Atmos és DTS: X formátumok kezeléséről beszéltünk eddig. A Q800A ugyanakkor rendkívül jól kezeli a kevésbé kifinomult forrásokat is. Minden forrás tiszta, erőteljes, meglepően dinamikus, lenyűgözően tágas és részletes hangzású. Valójában a 7.1 és az 5.1 keverék is szinte Atmos hangulatot kölcsönöz.

Hiányoljuk, hogy nincs dedikált zenei beállítás. Az előbeállítások agresszíven és töményen szólhatnak bizonyos típusú zenéknél (rock és zenekari darabok esetén).

A Q800A ereje, széles és kiterjedt színpadképe és dinamikatartománya jóvoltából a filmeknél és a zenénél is torzítás nélküli hangokra számíthatunk.

A Q800A új funkciói egy kompatibilis új Samsung TV-vel együtt használhatók, ez a Q Symphony és az új Sound Optimiser. A hangprojektor és a TV hangszóróinak kombinálása eredményeként a függőleges effektusok közvetlenebbnek tűnnek, úgy tűnik, hogy a Q-Symphony segít valamivel magasabbra emelni a hangokat.

A Q800A és a kompatibilis Samsung TV-k mikrofonjának kombinálásával kihasználhatjuk a hangkalibrációs lehetőséget. Ennek következtében a soundbar / Q Symphony hangszínpad sokkal kiegyensúlyozottabb, szabályozottabb, részletesebb és meggyőzőbb volt.

Összegzés

Ez a hangprojektor támogatja a legújabb objektum-alapú hangrendszereket, nagy hangerőn is megőrzi a tiszta, és zavartalan hangzást. Ahhoz, hogy a Q Symphony és az Adaptive Sound + funkciókat kihasználhassuk, kompatibilis Samsung tévére van szükség. Kínálhatna több csatornát is, habár ez a hangzásban nem tűnt fel. Az ára meglehetősen magas, így, ha szűkösek az anyagi lehetőségeink, akkor nem ez a nekünk való hangprojektor. Kicsit túl agresszívnek találtuk a zenei hangzását, így inkább azoknak ajánljuk, akik elsősorban filmnézésre szeretnék használni.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts