Samsung Premiere LSP9T projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Samsung Premiere LSP9T projektor teszt

A Samsung ultrarövid távolságra vetítő 4K, hármas lézer fényforrású projektor megnyerte a Consumer Technology Association (CTA) innovációs díját. Az LSP9T a világon az első vetítő, amely HDR10+ minősítést kapott. Akár 330 cm-es képet képes kivetíteni.

Csúcsmodell

A Premiere LSP9T projektor fényereje 2800 lumen, a gyártó 20000 órás élettartamot ígér. Extrém széles színskálát kínál és HDR10, HDR10+ és HLG kompatibilis. A maximális képméretnél is tökéletes 4K képet ad. Az elegáns, letisztult külsejű fehér színű projektor lekerekített sarkokat kapott, a beépített hangszórókat szürke színű szövet fedi. A kompakt eszköz méretei: 550x128x367 mm, a súlya pedig 11,5 kg. A vetítő hátoldalán 3 db HDMI (ebből az egyik eARC kompatibilis), USB 2.0, LAN, digitális optikai TOSLINK audio kimenet található, mely veszteségmentesen továbbítja a Dolby Atmos hangsávokat, valamint Wifi5 és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik.

LSP9T vetítő csatlakozások

A hálózati internethez Ethernet csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre. Beépített Bluetooth fejhallgató és hangvezérlés ( Android/ Apple AirPlay/Beépített Bixby rendszer) támogatás is megtalálható a vetítő funkciói között. A streamingeléshez Samsung Galaxy telefonokat is lehet csatlakoztatni. A videó streaming alkalmazást is támogatja a projektor, így nincs akadálya a Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV …stb. szolgáltatások igénybevételének sem. Az intelligens távirányító jól illik a kézbe, logikus elrendezésű. A menü jól átlátható, maga a projektor pedig valóban gyorsan és egyszerűen telepíthető. A vetítő zajszintje 32 dB.

Beépített audiorendszer

Lsp9t audiorendszer

A Samsung Premiere tervezői tényleg mindenre gondoltak, a készülék gyártása során. Egész komoly teljesítményű, beépített hangszórókkal is ellátták a projektort, az Acoustic Beam technológiájú, 40 Wattos, 4,2 csatornás audiorendszer 22 résen keresztül szólaltatja meg a térbeli hangokat. Közvetlenül a falhoz is helyezhetjük a projektort.

Miért érdemes lézeres projektorokat választani a hagyományos technikával működő vetítőkkel szemben?

Az egyik legfontosabb szempont a környezetvédelem. A higany izzós készülékekkel szemben a lézeres vetítők környezetbarátnak tekinthetők. Az is a lézerprojektorok előnye, hogy nincs szükség izzócserére, így a karbantartási idő és költség jelentősen kedvezőbb, és a vetítők élettartama is sokkal hosszabb, mint a hagyományos társaik esetében. A zárt optikai rendszernek köszönhetően a por nem tesz kárt a lézerprojektorokban, alacsony az energiafogyasztásuk és a zajszintjük is.

Lézer technológia DLP, RGB

A lézertechnológiával működő projektorok kevesebb hűtést igényelnek. Nem kell aggódni a túlmelegedés miatt, ezért akár folyamatosan működtethetők, és bármilyen pozícióban használhatók. Azonnal beüzemelhetők, nem kell arra várni, hogy bemelegedjen az eszköz. A fényerőt is szabályozhatjuk 20-100 % között, attól függően, hogy milyenek a környezeti körülmények. Ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, akkor már nem is tűnik annyival drágábbnak a lézerprojektor a hagyományos izzós vetítőkhöz képest. Sajnos azonban a lézeres projektoroknak is vannak hátrányai. A DLP optikai rendszer miatt a színek néha kicsit elmosódnak, a fekete szint nem elég intenzív. A sötét jelenetek szürkésebbek-főként HDR-ben.

Premiere LSP9T

A hármas lézerkonstrukció révén megnövelt színtartományra, nagyobb fényerőre számíthatunk. Ennél a technológiánál piros, zöld és kék lézerek hozzák létre a képet, anélkül, hogy egy színkerékhez kellene továbbítaniuk, mint a többi DLP projektornál.

Ez a nagy tisztaságú lézertovábbítási mód a fényerőt is megnöveli, ami elsősorban a nagy dinamikatartományú, nagyobb fényerőt igénylő források (HDR) esetén számít igazán. A Samsung fantasztikus vetítője nappali fénynél is használható. Az RGB lézerrendszer extrém színtartományt kínál, a gyártó szerint a vetítő lefedi a BT2020 HDR színtartomány 106 %-át, valamint a digitális mozikban alkalmazott DCI-O3 színskála 143 %-át, 16 bites 3D-s színtérkép segítségével. A HDR10+ támogatásnak köszönhetően nagyobb kontraszt, részletesebb, intenzívebb sötét képek érhetők el. A Natív 4K képalkotás is megvalósul, a Texas Instruments kettős villanós technológia jóvoltából. A képek mozgás közben is élesek az optimális mozgásfeldolgozó rendszer révén.

Tesztre fel!

Samsung Premier LSP9T projektor

A csúcs kategóriájú vetítőt egy kb. 35 négyzetméteres moziszobában próbáltuk ki. A szobában, a  prémium minőségű audio és hifi berendezések és kényelmes bútorok mellett az akusztika is szinte hibátlan volt, a falakon, mennyezeten lévő panelek és az ablakok előtt elhelyezett vastag akusztikai függönyök jóvoltából.

A setét torony című, 2017-ben bemutatott sci-fi, kalandfilmet vetítettük le. A vetítő kiváló látványt produkált, habár a sötétben játszódó részeknél elviseltünk volna még erőteljesebb, mélyebb fekete szintet.

Az LSP9T több beállítási móddal rendelkezik. A Movie vagy a Filmmaker Mode-nál tapasztaltuk leginkább a sötét jeleneteknél előforduló szürkésebb árnyalatot. A Bright, vagy a Normal mód esetében jobb volt a kontraszt, mivel a DynamicBlack funkció erősíti a sötét videójeleket, növeli a világos területeket. A bőrszín és más finom színek elveszítik a finom árnyalásokat.  Ami kellemes meglepetést okozott, az a részletes hangzás, amit a beépített hangszórók produkáltak. A basszusok korlátozottak voltak, de az az igazság, hogy akinek nem okoz anyagi gondot egy komoly házimozi rendszer kiépítése, feltehetőleg a prémium minőségű hangszórókról sem feledkezik meg. Projektorként, a Premiere-nek nem is a hangzás az elsődleges funkciója, de ehhez képest, igazán részletgazdag hangokat produkál.

Összegzés

Az LSP9T projektor már ránézésre is csúcskategóriát ígér, a funkciói alapján pedig egy forradalmian új eszköznek tekinthető. A design gyönyörű, a fehér szín eleganciát sugároz (habár lehet, hogy egyeseket zavarhat az elsötétített moziszobában, a fehér vetítő).

A hatalmas méretű kép vetítésére is alkalmas készülék sötétben és nappali vagy lámpafényben is kitűnő képeket vetít. A fényerő és a lenyűgöző színek, a modern képfeldolgozási technológia megközelíti az új televíziókészülékek szintjét.

Ez a lézerprojektor nem használ színkereket, néha előfordul szivárványos hatás, a fekete/sötét színek nem elég mélyek, de ez a DLP lézeres vetítőknél nem meglepő. Az ára meglehetősen borsos, jó mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki egy ilyen top eszközre vágyik.

Írta:Polgár Róbert