Samsung QN90A TV teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Samsung QN90A TV teszt

Samsung-QN90A tévé-teszt

Kiváló hangzással, számos alkalmazással, és webkamerával is rendelkezik a Samsung QN90A okostévé. Elérhető az Apple TV alkalmazás is, mely az Apple AirPlay rendszerével működik.

A Samsung kínál néhány felsőbb kategóriájú tévét, köztük 8K felbontású modelleket is, valamint szuperdrága Micro-LED tévéket, de a Q90A modell is tele van extrákkal. A legfontosabb a Neo QLED mini-LED-es háttérvilágítás, mely javítja az LCD képminőségét azáltal, hogy a kép bizonyos területei halványabbak vagy világosabbak lesznek, reagálva a képernyőn megjelenő képekre, ami jelentősen megnöveli a kontrasztot.

Főbb jellemzői

LED LCD kijelző technológia, LED háttérvilágítás – tompítással, 4K felbontás, HDR kompatibilis HDR10, HDR10 +. 4 db HDMI bemenet, 2 db USB port, Ethernet (LAN) port, optikai digitális audio kimenet,RF (antenna) bemenet, távoli (RS-232) port (EX-LINK).

samsung tv-hátoldala

Egyike azon kevés tévéknek, amelyek beépített ATSC 3.0 tunerrel rendelkeznek a Next-Gen TV jelek számára. A Quantum Dot technológia a mindenkori legszebb képet nyújtja. A 100%-os színgazdagsággal bármilyen környezeti fényben megtartja a tökéletes színeket. A tükröződésmentes kijelző, és az ultranagy betekintési szög jóvoltából nem okoz gondot a lámpafény, és minden szögből egységesen látható a képernyő. Az Object Tracking Sound+ (OTS+) / Többirányú hangzás a 3D élményt garantálja.

Smart TV Tizen applikáció

A Tizen egy mobil operációs rendszer, amelyet a Samsung fejlesztett ki, és amely számos Samsung eszközön fut, mint például az okostelefonokon, táblagépeken, jármű-információs és szórakoztató eszközökön (IVI), intelligens televíziókon, intelligens kamerákon, okosórákon, Blu-ray lejátszókon, intelligens háztartási készülékeken és robotporszívókon.

2010-ben a Samsung fejlesztette ki a Samsung Linux platformot (SLP), míg az Intel és a Nokia a MeeGo projektet irányította, amely egy másik nyílt forráskódú Linux mobil operációs rendszer. 2011-ben az Intel összefogott a Samsung-val, és létrehozta a Tizen nevű új projektet, amely az SLP kódjára épült.

Az összes Samsung QLED TV-hez hasonlóan, a QN90A LCD paneljét kvantumpontok – mikroszkopikus nanokristályok egészítik ki, amelyek adott színt világítanak meg. A hatás jobb fényerő és szín lesz, mint a QD-vel nem rendelkező TV-k esetében.

De mitől jobb a QLED képernyő, mint egy szokásos LED LCD TV?

Noha a „QLED” és az „OLED” kifejezések egyformán hangzanak, teljesen különbözőek, ugyanis az OLED egy önkibocsátó megjelenítési technológia, míg a QLED egy háttérvilágítást használ. (teljes háttérvilágítású tömb vagy Mini-LED-ek.) A legfontosabb különbség a kvantumpont-szűrő (a QLED-ben a „Q”) alkalmazása, amely az említett háttérvilágítás és a képernyő között helyezkedik el.

A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmat HDR10 és HDR10 Plus formátumban. Hiányzik azonban a legtöbb versenytárs HDR TV-jén megtalálható Dolby Vision HDR támogatás, de ez nem jelent nagy veszteséget. 120 Hz-es paneleket használnak a QN90A gyártása során.

Játék

A játék funkció a QN90A egyik legerősebb pontja. Mind a négy HDMI bemenete kompatibilis a változó frissítési gyakorisággal, beleértve az AMD FreeSync és a standard VRR formátumokat, valamint az ALLM (más néven Auto Game Mode) funkciót, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan játékmódba kapcsoljon, és csökkentse a bemeneti késést, amikor észleli, hogy egy játékot játszunk. A 3. bemenet eARC kompatibilis.

qn90a quantum technológia

A 4-es bemenet, amelyet egy kis játékvezérlő ikon jelez, szintén elfogadja a 4K / 120Hz-et HDR-rel és anélkül is. Egyik másik bemenet sem kezeli a 4K / 120-at, ami igazából csak akkor jelenthet problémát, ha több eszköz van.

Képminőség

A Samsung QN90A készülék rendelkezik a legjobb kép minőséggel az általunk ismert nem OLED tévék közül, és a legjobb képet nyújtja világos szobában is. Rendkívül jó fényerejű, mégis képes a mély, tintafekete szintek szinte tökéletes megjelenítésére, és megbirkózik még a legnagyobb kihívást jelentő HDR formátumokkal is. Nem képes legyőzni az olyan csúcskategóriás OLED-modellek kontrasztját és színeit, mint például az LG G1 modellt.

Samsung QN90A tesztelése

A fekete szintjei szinte tökéletesek voltak, habár az LG OLED tévé ezen a téren is felülmúlja.

QN90A távirányító

A Samsung legfényesebb beállítása, a Dynamic sajnálatos módon eléggé pontatlan volt. A pontos mérésekhez SDR-ben a Természetes kép módot használtuk, a Meleg színhőmérséklet beállítással kombinálva (a Természetes alapértelmezett hőmérséklet ugyanis elég kékes árnyalatú). Ha még pontosabb, világosabb képet szeretnénk, választhatjuk a Mozi vagy a Filmkészítő módot, és a Fényerő-szabályozót 50-re lehet állítani, amely 620 nit.

A QN90A a HDR fénykibocsátását fenntartotta a Mozi és Filmkészítő üzemmódokban, de Dinamikus módban a HDR és az SDR funkció egyaránt ingadozott, 2500 nit körül kezdődött, de szinte azonnal 500 nit köré esett vissza – ez hatalmas, ötszörös csökkenés.

A Samsung képernyője megtartja a kontrasztot és a fényerőt, és csökkenti a visszaverődéseket, világos szobákban a lehető legjobb teljesítményt nyújtotta.

A QN90A képernyője az egységes képmegjelenítés tekintetében nem teljesít olyan jól, mint az LG, a QN90A egy kissé piszkos képernyő hatást mutatott.

A Samsung játékmódban kiváló beviteli késést produkált, fényesebbnek tűnt, mint az LG. A Samsung rendelkezik a „Dinamikus fekete hangszínszabályzó” funkcióval, amely lehetővé teszi a fekete szintek további tökéletesítését, de nem rendelkezik olyan speciális játékkép módokkal, mint az LG.

A legjobb 4K Blu-ray

HDR és 4K videók terén a QN90A még a legfényesebb OLED TV-nél is fényesebb, de a mély feketék is lenyűgözőek voltak.

Képbeállítások

qn90a tévé-color-gamut-funkció

A gyártó által megadott beállítások útmutatásként szolgálnak, de ha a legpontosabb képet szeretnénk, professzionális kalibrálásra lesz szükség.

A Mozi és Filmkészítő előbeállításai voltak a legpontosabbak, szürkeskála és gamma szempontjából kiválóak, csak enyhén vöröses színnel. A Filmkészítő mód letiltja az összes képtisztaság-beállítást, beleértve a mozgásjavítást is, és az alapértelmezés szerint bekapcsolja a környezeti fényérzékelést.

A kalibráláshoz a kétpontos szürkeárnyalatot módosítottuk, így eltávolítottuk a vörös színt, csökkentettük a fénykibocsátást, és a gammát is megváltoztattuk, így a szürkeárnyalat és a szín már abszolút pontos volt.

HDR képek

Az SDR-hez hasonlóan a Samsung film- és filmkészítő módjai voltak a legpontosabbak a HDR-források megjelenítéséhez. Mindkettő mód lényegesen pontosabb volt, mint a Dynamic módban.

Összegzés

Ha a hangzást, a fantasztikus képminőséget és az extra funkciókat nézzük, igazán szuper készüléket állított elő a Samsung. Habár bizonyos jellemzőket tekintve az LG CX OLED tévéje jobban teljesít, de játék közben ez a tévé produkálja a legjobb képet. A tükröződésmentes képernyő, a 4K képfelbontás és a többi funkciónak köszönhetően ideális választás ez a tévé.

A hangzás természetesen csak akkor lehet tökéletes, ha a szoba akusztikájára is odafigyelünk. Hangelnyelő akusztikai panelekkel, diffúzorok segítségével javíthatjuk, tökéletesíthetjük a hangzást. A házimozik esetében a teljes sötétítés is fontos kritérium, ha igazi moziélményre vágyunk, ezért érdemes az ablakok elé akusztikai függönyöket elhelyezni, amelyek nemcsak sötétítő függönyként funkcionálnak, hanem az akusztikát is javítják.

Írta: Polgár Róbert