flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Shure KSM44A és Neumann TLM102 stúdió mikrofon teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Shure KSM44A és Neumann TLM102 stúdió mikrofon teszt

shure vagy neumann mikrofonok

Shure

A Shure cég közel száz éve gyártja a kiváló minőségű hifi és audio termékeket. A KSM44A rendkívül erős mikrofon, többféle poláris mintázatot is kínál: kardioid, kör és kétirányú mintákat, ezáltal sokféle felhasználási lehetőséget nyújt. Nagyon alacsony a saját zaj, és rendkívül jó teljesítményt és hangminőséget produkál.

Shure KSM44A mikrofon

A prémium minőségű, kondenzátoros mikrofon olyan funkciókkal rendelkezik, melyek szinte minden felvételnél alkalmassá teszik a tökéletes felvétel elkészítésére, nagyon sok hangmérnök ezt a mikrofont használja munkája során. Alumíniumból készült, a nagy membrán kialakítás ideális a vokál számára, a belső pop szűrő és a transzformátor nélküli kimenet, valamint a Prethus Advance Preamplifier technológia biztosítja a tiszta hangzást, és csendes működést.

Ez a stúdió mikrofon kettős membrán, 3 pólusú mintával rendelkezik, a csillapító párnával és választható felületáteresztő szűrővel is felszerelték. A frekvencia válasz 40 és 20000 Hz között van, az impedancia 100 Ohm, a maximális hangnyomás pedig (SPL) 131 decibeL. Professzionális felhasználásra is tökéletes.

ksm44a diagramm

A vélemények alapján ez a leglaposabb, legtisztább, legsemlegesebb hangzású mikrofon, szuper csendes a működése, egyáltalán nem zajos és nagyon könnyű használni. Hátrányként éppen a mikrofon túlzott semleges hangzását említhetnénk meg. Ahhoz, hogy a hang tökéletes legyen, fontos a mikrofon elhelyezése.

A kondenzátoros mikrofonok leginkább az ének, vokál felvételek készítése során a legjobbak, mivel több szonikus részletet rögzítenek, viszont a hangnyomás kezelése korlátozott. A dinamikus mikrofonok ezzel szemben viszont a hangosabb forrásokat is tudják kezelni, és a zajszűrés is jobban megoldott náluk, a kondenzátoros mikrofonok működéséhez szükség van fantom, vagy saját tápegységre. A kardioid mikrofonokat leginkább az elölről érkező hangok felvételére használják. A pop szűrők tulajdonképpen a túlzott légmozgást szűrik meg, mivel ezek a hirtelen érkező mozgások kellemetlen hangerő kiugrásokat okozhatnak, amelyek elrontják a hangfelvétel minőségét. A mikrofonokhoz mellékelt állítható, csillapító padok lehetővé teszik, hogy a nagyobb hangerőn és nagyobb hangforrások esetén is torzításmentes hang jöjjön létre.

Élő fellépéseknél, előadásokhoz is jól használható. A háttérzene rögzítésére is kiváló a különböző felvételi mintáknak köszönhetően, amiket aszerint választhatunk meg, hogy milyen típusú hangfelvételt készítünk. Bármilyen hangszernél kiváló munkát végez.  Felső mikrofonként is alkalmazható, zenekari kórus vagy ütőhangszerek előadása esetén.

ksm44a dobozban

Jellemzője a széles frekvenciatartomány, a nagy kimeneti jelszint és a széles dinamikatartomány, valamint az egységes polaritás. Aranyozott csatlakozókkal rendelkezik. A háromállású, kapcsolható, alacsony frekvenciájú szűrő csökkenti az állvány nemkívánatos rezgéseit. Ultra vékony 2,5 mikron vastag 24 karátos Mylar membránnal, és lengéscsillapítóval felszerelve, amely csökkenti a rezonancia problémákat. Tartós cink anyagból, és szénacél rácsból készült.

Neumann

Az Shure mikrofon vetélytársa lehet a Normann TLM 102 stúdió mikrofon. ami egy nagymembrános kondenzátor kapszulát tartalmaz és transzformátor nélküli kondenzátorral van felszerelve. Egyetlen kardioid mintával rendelkezik, nem kapott semmiféle extra funkciót, ami ugyan korlátozza a sokoldalúságát, de megkönnyíti a munkát, mert nincsenek különböző beállítások, amikkel bíbelődni kellene. Kifejezetten éneklésre, vokális felvételekre tervezték, az elölről érkező hangokra helyezték a hangsúlyt. A frekvencia válasz 20 és 20000 Hz között van, az impedancia 50 Ohm, a maximális hangnyomás (SPL) : 144 decibel.

neumann tlm 102 mikrofon

A szilárd felépítésű, masszív kialakítású mikrofon kompakt mérete sokak számára szimpatikus lehet, az áramvonalas kialakítása azonban nem mindenki tetszését nyeri el.

Ez a mikrofon költséghatékonyabb gyártási módszerekkel készült, ezért a párna és szűrő kapcsolókat nélkülözni kell, de ez a hangminőséget nem befolyásolja. Az újonnan kifejlesztett nagymembrános kapszula elsősorban ugyan vokális mikrofonnak készült, de alkalmas hangosabb hangszerek használatára is. Rugalmas felfüggesztéssel készült, ami megkönnyíti a ház rezgéseinek az elcsatolását, fekete és nikkel kivitelben lehet kapni a mikrofont.  Egyszerű, habszivacs bélelt kartondobozban van és forgatható állványt mellékelnek hozzá.

tlm 102 diagramm

Nagyon stílusos és gyönyörű a kialakítása, a kosár alatt egy ezüst sáv és piros Neumann logó látható. A zajszintje picit magasabb, mint a Shure mikrofonnak, de ez még mindig alacsony zajszintnek mondható. A TLM 102 kiegyensúlyozott hangzású.

Melyik a nyerő mikrofon?

Nagyon finom, teres hangzást nyújtott a Neumann mikrofon, a közép és mély tartományok tökéletesen érthetőek és tiszták voltak. Hangszerek használatakor kevesebb mélységet produkált, mint néhány más típusú mikrofon, de élénk, fényes hangzást tudott így is produkálni. Nagyon fontos a mikrofon megfelelő elhelyezése, attól függően, hogy hangszeres vagy ének felvételekhez szeretnénk használni. Annak ellenére, hogy csak kardioid mintával rendelkezik, meglepően sokoldalú a TLM102, és egyáltalán nem vallott szégyent a drágább mikrofonnal összehasonlítva. Az ára is kedvezőbb, mint a Shure mikrofoné, viszont a kicsomagoláskor hiányoltuk a tároló tokot, ami a Shure mikrofonnál mellékelve volt, ennél viszont ezt elhagyták. Vannak a Neumann cégnek drágább mikrofonja is, de a TLM 102 az árához képest kiváló teljesítményt produkált.

Végszó

A KSM44A stúdió mikrofon jóval drágább, mint a Neumann, de a többféle poláris mintázatnak köszönhetően, jóval sokoldalúbb a felhasználási lehetősége is. Színpadon, vokális vagy hangszeres felvételeknél felső mikrofonként is remekül alkalmazható, aki viszont nem tud, vagy nem szeretne ennyi pénzt költeni a mikrofonra, a Norman TLM 102-ben sem fog csalódni, de azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a kardioid kialakítás miatt ének felvételekre tervezték elsősorban.

Azt ne felejtsük el, hogy ha tökéletes minőségű hangfelvételeket vagy zenei mixeket szeretnénk létrehozni, nem elegendő a prémium minőségű hifi és audió termékek megvásárlása. Ha egy stúdió rossz akusztikával rendelkezik, akkor sajnos a hangfelvételek is silány minőségűek lesznek. Az utólagos, számítógépes szoftverek segítségével végzett beállítások és finomítások korántsem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a hangfelvétel megfelelő legyen. Mindenképpen kezelni kell a visszaverődéseket és a az állóhullámokat, illetve biztosítani kell, hogy az utózengési idő megfelelő legyen, ezt pedig a kifejezetten az akusztika javítására szolgáló akusztikus elemekkel lehet csak megoldani.

Írta: Polgár Róbert