flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Kipróbáltuk a Sim2 Nero 3D-2 házimozi projektort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Sim2 Nero 3D-2 házimozi projektort!

A Sim2 egy olasz cég, amelyet 1995- ben alapítottak. A márka új és egyedi videó és audió megoldásokat kínál, páratlan teljesítményt, és kiemelkedő designt ígér. Számtalan díj tulajdonosai, a cég székhelye Olaszországban van.

 A Nero 3D-2 DLP projektor főbb jellemzői

sim2 nero 3d-2 projektor

 

A Neo 3D-2 egy chipes, full HD, 3D projektor, amely kiváló optikával, Pure Motion és Pure Movie képjavító technológiákkal készült, minimális zajszinttel és kiváló hűtőrendszerrel rendelkezik.

280 Wattos, sötétíthető fényű lámpával szerelték fel, akár kétezer lumen fényerőre is képes a lencsétől függően. Bekapcsolt Dynamic Black funkció mellett 30000 :1 a kontrasztarány. 2 darab HDMI 1.4- es bemenettel rendelkezik, Live Color Calibration 2 szoftverrel működik, méretei 459 x 210 x 455 mm, súlya pedig 11 Kg.

3 Nero modellt gyártottak eddig, a Nero 3D-2 mellett, az olcsóbb 3D-1 és a 3D HB is 3D képességekkel rendelkeznek. Az alapmodell a 3D1, ez a legolcsóbb, 1600 lumen fényerőt, 10000 :1 kontrasztarányt kínál. A Nero széria minden tagja egy chipes DLP projektor, amit azért fontos megemlíteni, mert az ezt megelőző időben a Sim2 cég 3 chipes vetítőkkel lépett piacra.

Ez a modell a dedikált házimozikhoz készült. Külső megjelenése elegáns, ívelt, olasz stílusú, a készülékház matt, fekete színű, ami egy sötét moziszobában kifejezetten előnyös. Kiváló minőségű alkatrészeket használtak a gyártás során. Minden részletre odafigyeltek, aprólékos a kidolgozás. a viszonylag kompakt méretnek köszönhetően könnyű az elhelyezése, akár polcra is felszerelhető és 3 állítható talppal rendelkezik.

Kiváló üveglencse, lenyűgöző optika

A Nero 3D-2 projektor üveglencséje rendkívül magas minőségű, emiatt a projektor ára is elég magas. A lencse a készülék frontoldalának a jobb felén helyezkedik el. A projektor a Texas Instruments 0,95 hüvelykes 1080p felbontású DMD technológiát használja. Az UHP izzó maximális fényereje 2000 lumen. A Nero 3D-2 nem rendelkezik vízszintes lencseváltással, emiatt kissé korlátozott az elhelyezési módja, a függőleges síkban való elhelyezés azonban nem annyira lényeges, hiszen ez a modell kézi váltással rendelkezik, amely akár 50% -kal is képes mozgatni a képet. A lencseeltolást imbuszkulcs segítségével végezhetjük el a lencse ház felett. Természetesen motorizált, objektív Zoom és Focus funkciókkal rendelkezik. Szabványos, kiváló minőségű valódi üveglencsével rendelkezik, valamint még két opcionális, szintén magas minőségű üveglencsét is kínál hozzá a gyártó. Van egy opcionális lencserendszer is, amely lehet fix vagy motoros. Az infravörös vevő közvetlenül a lencse alatt helyezkedik el, és hátul van egy másik is a tápkábel kábel aljzattal együtt.

A Nero 3D-2 vetítő 200 és 240 volt feszültségen képes 48-62 Hz frekvencián működni, és körülbelül két méteres kábel tartozik hozzá. A hálózati csatlakozó, és a be- ki kapcsoló mellett az összes többi csatlakozó is a készülék hátlapján található, mint például az analóg kompozit videó bemenet, az RCA csatlakozó, a komponens bemenet, valamint az RS232 és USB aljzat, és még további három darab Trigger kimenet is.  Standard Sim2 2005 távirányítóval rendelkezik a készülék, mely rendkívül egyszerűen kezelhető, bár az elrendezése lehetne átláthatóbb.

Beállítások

A Life Color Calibration 2.0 lehetővé teszi a színkoordináta és a fehér szintek tökéletes beállításait, a kép optimalizálása is az saját elképzeléseink szerint variálható, és a Pure Movie és Pure Motion 3D funkcióknak köszönhetően valódi moziélményben lehet részünk, fantasztikusan éles kontrasztot biztosítanak, mozgás közben sem veszítenek a képek az élességükből.

nero3d-2_irányító panel

A Sim2 3D megvalósítása valóban szinte tökéletes. Az ehhez a modellhez tartozó emitter (sugárzó) infravörös jelek segítségével szinkronizálja a projektort a 3D szemüveggel. A menükbe való belépés és navigálás egy picit néha zavart keltő volt, viszont a távirányító segítségével ez egyszerűbben megoldható. A Kép menüben kiválaszthatjuk a képarányt, a felbontásokat. Egy almenü is található itt, a Gamma Correction kiválasztásához, ebben lehet választani a Dynamic és a Parametric között a parametrikus vezérlés lehetővé teszi, hogy a gamma beállítást kiválasszuk számos különböző beállítás közül. Színkezelési lehetőséget is találunk a menük között, a Beállítások menüben be lehet állítani, hogy a projektor mennyezetre vagy padlóra legyen-e telepítve, digitális trapézkorrekció vezérlő is található rajta, amit igazából nem ajánlott használni, mert könnyen el lehet így veszíteni a nagy felbontású részleteket. Változó írisz, tesztminták, és kezdeti beállítások funkciókat is találhatunk a projektor menüjében. A teljesség igénye nélkül az összes szokásos beállítási funkciót is elérhetjük a menüben, mint például fényerő, kontraszt, a színélesség, zajcsökkentés. A Színkezelés almenü jóvoltából a színskála és a színhőmérséklet és megválasztható.

Sim2 Nero 3D-2 Mozi teszt

fekete pillangó film

A fekete pillangó című izgalmas és csavaros thrillert választottuk a tesztelésre. Egy meglehetősen nagy méretű házimozi szobában próbáltuk ki a projektort. Körülbelül 30 négyzetméteres helyiségről van szó, a falakra és a mennyezetre akusztikai hangelnyelőket és diffúzoros elemeket helyeztek, így a házimozi hangrendszere is tökéletes hangzást nyújtott. A moziélmény teljessége érdekében az ablakok előtt vastag, sűrű szövésű, hangelnyelő és egyben sötétítő akusztikai függönyök biztosították a teljes sötétítést.

Az LCC szoftverrel végzett kalibrálás után hihetetlen színpontosságot, kontrasztarányt, felbontást tapasztaltunk, a teljesítménye valóban lenyűgöző volt.  A mozgó jeleneteknél is megmaradt a képek élessége mindenféle elmosódás nélkül. A Pure Motion mód adaptív mozgásfeldolgozást kínál, de mivel a DLP projektorokról általánosságban elmondható, hogy nagyon jól kezelik a mozgást, ezért igazából ezt nem szükséges használni. A Dynamic Black funkció csak Movie módban érhető el, és úgy tervezték, hogy növelje a kivetített kép fekete szintjét.

A 2 dimenziós képteljesítménye kiváló volt, a színskála pontos volt, abszolút elégedettek voltunk vele, természetes színeket, egyenletes átmeneteket kaptunk. Azt azért meg kell jegyezni, hogy a Nero 3D-2 nagyfelbontású tartalomnál volt igazán nagyszerű, hihetetlenül részletes képet adott. Egyébként az egy chipes DLP projektorok egyik legfőbb előnye a képélesség. A kivételes minőségű és teljesítményű objektíveket is dicsérni kell, mert valóban lenyűgöző teljesítményt nyújtottak. A DLP projektorok másik erőssége a mozgáskezelés, amiben ez a vetítő is jeleskedett. Dinamikus és csodálatos színeket kaptunk, a fényerő is valóban lenyűgöző volt. A nagy fényerőnek köszönhetően a Nero 3D-2 fehér falú vagy mennyezetű, esetleg világosabb helyiségben is tökéletesen használható. A képek vetítése során felfedeztük, hogy a fekete szint alacsony volt.

Nero-3D-2-projektor lencse

A 3D képteljesítmény viszont hihetetlen volt, a nagy fényerő jóvoltából azt a problémát is kiküszöböli ez a modell, ami általában a 3D szemüvegek használatakor fordul elő, vagyis a jelentős mértékű fény csökkenést, ami a legtöbb kivetítőn 50-75 százalékkal is csökkentheti a fény kibocsátást, és így homályossá válik a kép, a Sim2 Nero 3D-2 esetében azonban a nagy teljesítményű izzó fényes és tiszta, éles 3D képeket eredményez még szemüveg használata mellett is. A Sim2 az új márkájú XpanD szemüvegeket optimalizálta, ez a szemüveg a próba során nem okozott csalódást, habár kicsit nehezek voltak és hosszú ideig tartó viselése nem túl kényelmes. A 3D tartalomnál  nem volt zavaró szivárványhatás sem.

Összegzés

A Nero 3D-2 projektor megjelenésében és minőségében is a prémium kategóriát képviseli. A rendkívül nagy fényerőnek köszönhetően a 2D és 3D képminőség is tökéletes, a szürkeárnyalat és a színskála is referenciaszintű, némi kalibrálás után a videófeldolgozás lenyűgöző, a színkalibráló szoftver segítségével pedig hihetetlenül élénk színeket kapunk.

A fekete szintek kissé alulmaradtak az általunk elvárttól. A távirányító lehetne egy kicsit még átláthatóbb és jobb kialakítású. A videószintje korlátozott és a vetítő meglehetősen magas árkategóriába sorolható, tulajdonképpen a közép és csúcskategóriás modellek közé illik. A JVC projektorral összehasonlítva, véleményünk szerint a JVC projektor jobb teljesítményt és szebb képeket nyújtott.

Írta:

Polgár Róbert