Sonos One hangszóró tesztelés

A Sonos One, az első Sonos intelligens hangszóró, amely 2017-ben jelent meg az audio-hifi piacon. Ha nem fontos a hangvezérlés, akkor az olcsóbb Sonos One SL modellt érdemes választani, amely 2019 óta kapható, és lényegében megegyezik a One hangszóróval, csak beépített mikrofonok és hangsegéd-támogatás nélkül.

Tulajdonságok

Beépített zenei streaming szolgáltatásokkal rendelkezik a Sonos One hangszóró, nedvességálló, ezért ideálisan használható a fürdőszobában vagy a kertben. Wi-fi kapcsolattal és Ethernet porttal is rendelkezik. A Play:1-hez hasonlóan a Sonos One-t egy pár D-osztályú erősítő hajtja. A far-field mikrofontömb biztosítja az intelligens hangrögzítést és zajcsökkentést.

Multiroom rendszer

A Sonos One vezeték nélküli módon csatlakozik a többi Sonos hangszórókhoz, így lehetővé válik a Home Sound System bővítése.

Egyszerre kettő

Két Sonos One együtt ugyanabban a szobában kitűnő sztereó hangzást nyújt; tovább fokozhatjuk a hangzás minőségét, ha hozzáadunk egy mélynyomót a mély basszusok érdekében.

Hangvezérlés

Sonos-hangszóró vezérlés

A Sonos One lehetővé teszi, hogy a hangunkkal irányítsuk a zenét. A Sonos alkalmazás segítségével irányíthatjuk az összes zenét egy helyen: az Amazon, a Spotify, a Pandora, az Apple Music, a rádió, a podcastok és még sok más alkalmazáson keresztül. A Sonos One érintőképernyővel rendelkezik.

A Sonos One-t a falra, mennyezetre vagy egy hangszóró állványra is helyezhetjük. Kis mérete tökéletes akár a könyvespolcon való elhelyezésre is. A világító LED biztosítja, hogy mindig tudjuk, mikor működik a hangszóró mikrofonja.

Támogatott audio formátumok:MP3, AAC (DRM nélkül), a WMA, AAC (MPEG4), AAC +, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Flac zenei fájlok, valamint a tömörítetlen WAV és az AIFF. A tápellátás:100 – 240 VAC, 50/60 Hz. Méretei: 119,70 mm x 161,45 mm, tömege: 1,85 kg.

Sonos One hangszóró

Alakját és méretét tekintve a One kinézete gyakorlatilag megegyezik a Play modell megjelenésével. Az egyetlen jelentős esztétikai eltérés a Play: 1-hoz képest, hogy a Play szürke hangszórórácsát fekete vagy fehér rácsra cserélték, az adott hangszóró színétől függően. Hatékonyabban beolvad a környezetébe, mint az elődje. A Play: 1 három gombját egy érintésérzékeny panel váltotta fel a Sonos One esetében, apró, fehér LED-ek és szimbólumok láthatók rajta. Ezek a lejátszást / szünetet, a mikrofont és bizonyos beállításokat jelenítik meg, míg a fehér LED-ek azt mutatják, hogy a hangvezérlés be van-e kapcsolva. A Play: 1-től eltérően a One egy dedikált párosító gombot is kap, közvetlenül az Ethernet aljzat felett. A Sonos vezeték nélküli hálózata rendkívül megbízható, így nem valószínű, hogy túl sok problémával találkozna a Wi-fi kapcsolatnál. Teljesen ki lehet kapcsolni az Alexát és a Google Segédet, ha nem szeretnénk használni.

Sonos -1- hangszóró

Az Alexa különösen jól működik, nagyon egyszerű a hangvezérlés a segítségével. Ha más helyiségekben szeretnénk hanggal vezérelni a zenét, meg kell határozni, hogy hol (pl. „Alexa, játssz Michael Jackson-t a hálószobában”), és a One elküldi a zenét a Sonos hangszóróhoz, vagy akár egy nem -Alexa-kompatibilis Sonos hangszóróhoz is, mint például a PlayBar vagy Play: 5-höz.

A Sonos One hangvezérléssel támogatja az Amazon Music alkalmazást, és a a Spotify, a Deezer, a TuneIn, a YouTube Music, az Apple Music és az Audible alkalmazásokat is.

A zene lejátszása mellett beállíthatunk időzítőket és figyelmeztetéseket, ellenőrizhetjük az időjárást, tételeket adhatunk a bevásárlólistához.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a hangvezérlés nyilvánvalóan a One fő attrakciója, de természetesen továbbra is használhatjuk úgy, mint bármely más Sonos hangszórót. A Sonos saját alkalmazása továbbra is a legjobb a használhatósága és gyakorlatilag minden streaming igénybevétele szempontjából, az AirPlay 2 és a Spotify Connect is elérhető.

Sonos One hangzása

Egy kisebb szobában próbáltuk ki a hangszórót, ahol az akusztika még nem volt tökéletes. A kis területű, négyzet alakú szobában a legnagyobb problémát a visszhang okozza, ezért feltétlenül szükséges a falak, a mennyezet és a sarkok akusztikai kezelése. Dupla famebrános panelekkel, és akusztikus diffúzorok használatával jelentős mértékben javíthatunk a hangzás problémákon. A sarkokba basszuscsapdákat ajánlott elhelyezni, így a legproblémásabb területeken is hatékonyan korrigálhatjuk az akusztikai hibákat. Megfelelő akusztika nélkül még a legjobb minőségű hifirendszer sem fog jól szólni.

Többféle zenei stílusban is teszteltük a Sonos One-t. A hangszínpad tágas és lenyűgözően pontos volt. Természetes és valósághű volt a hangzás, a sztereó hangkép is megfelelő volt.

A One masszív basszust produkált, ami egy ekkora hangszóró esetében kellemes meglepetés. A ritmika és a dinamika is egészen kiválónak bizonyult. A magas hangok élesen, és tisztán szóltak, néha tapasztaltunk túlzott élességet, de többségében csillogó és finom magas hangokat sugárzott. Csakúgy, mint a Play: 1 esetében, két Sonos kombinálható egy sztereó pár létrehozásával, amely képes egy szobát betölteni.

Nem meglepő, hogy a One-t surround hangszóróként is használhatja Sonos Beam, Arc, PlayBase vagy PlayBar alapú rendszerekhez, mélynyomóval vagy anélkül. A Sonos Amp lehetővé teszi egy 4.1-es rendszer létrehozását, fantom középcsatornával, egy vezetékes első hangsugárzóból.

Végszó

Összességében elmondhatjuk, hogy a Sonos One mérete ellenére meglepően jó, bár nem kiemelkedő hangzásra képes, a hangvezérlés pedig plusz extra funkció. Az ára is megfizethető. A konfigurálása kicsit nehézkes volt.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts