Sonos Playbar hangprojektor teszt

Sonos-PLAYBAR hangprojektor

A Sonos cég központja Kaliforniában van, a márka vezető szerepet tölt be az audio és hifi termékek piacán. A héten a Sonos Playbar hangprojektorral zárjuk a márka termékeinek tesztelését.

Tulajdonságai

A Sonos Playbar a modern síkképernyős tévékhez csatlakoztatva, kiváló hangzásra képes. Nagyon egyszerűen, optikai kábelek segítségével telepíthető. Dolby Digital hangzásra és sztereó módra is képes a Playbar.6 center, 3 magassugárzó és 9 digitális erősítő (D osztályú) garantálja a minőségi hangzást. A középsugárzók hangsugárzó tömbként szólnak, így a hangszóróból érkező hang és a képernyőn látható képek összhangban vannak egymással. Lehetőség van egy applikáció letöltésére az Android vagy iOS rendszerű mobiltelefonra, mellyel könnyedén kapcsolódhatunk a hangszóróhoz. Streamingelési lehetőséget is kínál ez az eszköz, az iTunes, Tidal, Deezer vagy Spotify alkalmazásokat is igénybe vehetjük. Természetesen a többi Sonos termékkel kompatibilis, így egy igen komoly hangrendszert hozhatunk létre a márka termékeinek kombinálásával. A vezeték nélküli kapcsolódás a Sonos BRIDGE jóvoltából lehetséges. A hangbeállítások szabályozhatók, állítható a mély- a magas és a hangerő is. Automatikus lejátszás funkcióval rendelkezik, melynek segítségével kiválaszthatjuk, hogy a TV hangja automatikusan elinduljon vagy sem.

Működik a legtöbb infravörös távirányítóval és lehet vezérelni a Sonos Controller alkalmazással is- elérhető az Android, iPhone, iPod touch vagy iPad készülékekről. Lejátsza az összes HDTV-re csatlakoztatott forrást. (műholdas set-top box, Blu-ray lejátszók és játékkonzolok). A tápegység: AC 100-240V, 50-60Hz. Méretei: 900 mm x 85 mm x 140 mm, tömege 5400 g.

Playbar csatlakozó

Sajnos a tévéhez való kapcsolódásnak csak egy módja van, és ez digitális optikai kábelen keresztül történik. Ennek az egyszerűségnek van előnye is, hiszen csak egy kábel köti össze a TV-t és a Playbar-t -, de viszont ez hátrány a több HDMI bemenettel és HDMI kimenettel rendelkező eszközök csatlakoztatása esetében.

Sonos Playbar hangzás

Ez egy igazán szépen elkészített és minimalista stílusú egység. Falra is szerelhető opcionális tartó segítségével, vagy lefektethető a tévé elé, a beépített gyorsulásmérők automatikusan érzékelik az irányt és ennek megfelelően állítják be a hangot.

Sonos Playbar a falon

A tesztelés helyszínén az akusztikai adottságok rendben voltak, a bőr membrános hangelnyelő panelek és az akusztikai fa diffúzorok jóvoltából. A sarkokban basszuscsapdák gondoskodtak a mély hangok megfelelő kezeléséről. A szobák akusztikája akkor lesz ideális, ha kifejezetten akusztikai célokra készített termékekkel kezeljük a falakat, sarkokat és a mennyezetet is. Az ablakok és a teraszajtó elé akusztikus függönyöket ajánlott elhelyezni. A hangszórók elhelyezési módja és a faltól, illetve a hallgatói pozíciótól való távolsága is kulcsfontosságú a hangzás minősége szempontjából!

Filmnézés és zenehallgatás terén is kipróbáltuk a Sonos Playbar-t. Tapasztalatunk szerint a Playbar akkor hangzik a legjobban, ha a szélesebb peremmel kifelé irányul.

A többi csatlakozással együtt egy pár Ethernet aljzat is található az eszközön, amely lehetővé teszi, hogy a Sonos hálózaton keresztül más készülékeket, például egy intelligens TV-t csatlakoztassunk az internethez. Az infravörös érzékelőnek köszönhetően beállíthatjuk, hogy a Playbar reagáljon a tévé távirányítójának hangerőszabályzóira, és még egy átjátszót is beépítettek, hogy a távvezérlő összes többi utasítása eljusson a tévéhez, még akkor is, ha a Playbar előtte van. Nincs hangvezérlési lehetőség. Szükség lesz a Sonos Beamre, ha Google Segédet, Alexát vagy Sirit szeretnénk használni.

A hangszín szélessége rendkívül lenyűgöző, a hangzás dinamikus, részletes és térbeli. Néha úgy hangzik, mintha felfelé irányulna a hang, nem pedig a hallgatási helyzet felé, különösen, ha laposan lefektetve helyezzük el.

A Playbar a maga kategóriájában elég tisztességes mélyekre képes, bár a legalacsonyabb basszusokkal megküzdött. Ha tökéletes basszusokra vágyunk, érdemes hozzáadni egy Sonos Sub mélynyomót. A Sonos Sub hozzáadása a rendszerhez az alkalmazáson keresztül egyszerű folyamat, és a hang egyértelműen javulni fog.

Playbar hangszórók

A Sonos rendszer képes dekódolni a Dolby Digital hangokat, vagy sztereo jelből ál-térhatású hangot produkálni. Kár viszont, hogy a nem képes kezelni a DTS-t vagy a jobb minőségű hangsávokat, például a Dolby TrueHD-t – ez utóbbi az optikai kapcsolat sávszélességének korlátai miatt lehet.Érdemes megjegyezni azt is, hogy sok tévé csak optikai úton továbbítja a sztereó hangot, így a megfelelő Dolby Digital 5.1 hangzáshoz a set-top boxnak vagy a DVD / Blu-ray lejátszónak kell elvégeznie a dekódolást, és közvetlenül csatlakoznia kell a Playbar-hoz.

Ítélet

Playbar hangprojektor-tévével

A hangprojektor beállítása nem volt mindig egyszerű, némi időt igénybe vett, de utána már sima ügy volt a vezérlése. A megjelenése letisztult, esztétikus, falra is szerelhető, de fektetve is elhelyezhető. A hangzása elég korrekt, habár az ideális basszushoz ajánlott Sonos Sub mélynyomót is csatalkoztatni hozzá. Jelentősen javítja a tévé hangját, zene streamingelési lehetőségeket is kínál. Surround érzetet önmagában nem képes generálni, viszont dekódolja a digitális bemeneteire érkező Dolby Digital jeleket. Hangzásban (sem tér, sem hangerő tekintetében) meg sem közelíti a jó öreg vezetékes sztereó világot így magában, bár méretéből fakadóan playbar kategóriában egész “jól szól”. TV alá nem biztos, hogy elfér és nem mindegy, hogy helyezzük el a hangzás szempontjából.

A Sonos Beam egy kompaktabb, kiváló hangzású intelligens TV hangszóró, hangvezérléssel kiegészítve, a mi véleményünk szerint jobb választás a Playbar-nál.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts