Sonos Roam bluetooth hangszóró teszt

A Sonos Roam az egyik legjobb hordozható hangszóró, amit kapni lehet, erőteljes hangzással, masszív kialakítással, kiváló csatlakozási lehetőségekkel és intelligens otthoni vezérléssel. Az izmos mély hang teljesítmény jóvoltából ideális a szabadban való használatra is, ugyanakkor jól használható beltérben is.

sonos roam hangszóró-teszt

A Roam érzékeli, hogy épp hol tartózkodunk, és igyekszik az adott helyiséghez igazítani a hangzást a Trueplay hangolással; a Sound Swap funkcióval pedig egy hosszabb gombnyomással továbbíthatjuk a hangot a legközelebbi Sonos hangfalra. A Roam IP67-es minősítéssel por- és vízálló, és remélhetőleg egy szoftverfrissítéssel sikerül majd kiküszöbölni azt a hibát, hogy az eszköz nem kapcsol ki automatikusan, így, ha nem lépünk ki például a Tidal vagy Spotify alkalmazásokból, gyorsan lemerülhet a hangszóró.

A Roam egyetlen töltéssel 10 óra folyamatos lejátszást tesz lehetővé, és használaton kívül 10 napig is  megőrzi töltését. Az újratöltéshez a Roam hangszórót csatlakoztathatjuk a Sonos külön kapható, mágneses vezeték nélküli töltőjéhez, vagy más Qi vezeték nélküli töltőhöz, sőt a hangszórót feltölthetjük a mellékelt USB-C-kábellel is. A Roam kompakt mérete miatt bárhol kényelmesen elfér. Függőlegesen, vagy vízszintesen is elhelyezhető.

A  Roam mind Bluetooth, mind Wi-Fi kapcsolattal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hordozható hangszóróként, valamint akár egy többszobás Sonos rendszer részeként is működhet, a Google Assistant és az Alexa hangvezérlésnek köszönhetően intelligens hangszóróként is funkcionál.

roam bluetooth hangszóró

Az automatikus váltásnak köszönhetően a Bluetooth és a Wi-Fi kapcsolatok között egyszerűen lavírozhatunk, így, ha kültérről beltérbe érünk, a Sonos Roam, amelyet korábban már párosítottunk a Bluetooth-eszközével, csatlakozni fog a Wi-Fi-hez, anélkül, hogy külön be kellene kapcsolni. Az Auto TruePlay funkció segítségével a hangszóró automatikusan hangolja a hangzást az adott környezetéhez, függetlenül attól, hogy Bluetooth-t vagy Wi-Fi-t használunk e.

Kis mérete (0,43 kg) ellenére a Roam erőteljes hangzást nyújt, kiemelkedő basszusokkal, még akkor is, ha kicsit hiányzik a ritmikai pontosság, amit elvárhatunk egy audiofil hangszórótól. Az erőteljes basszusok jól jönnek, ha a szabadban hallgatjuk a hangszórót, így a környezeti zajok nem nyomják el a zenét.

Design

Hosszabb és vékonyabb, mint a Sonos Move, egy kulacshoz hasonlítható, így sokkal könnyebben hordozható, mint elődje, és elég masszív ahhoz, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak. A Sonos azt állítja, hogy 30 percig bírja a víz alatt. (ezt mi nem mertük kipróbálni, mivel korábbi tapasztalataink alapján a bluetooth hangszórók vízállóságának mértékéről a gyártók sokszor igen nagyvonalúan nyilatkoznak, a valóságban ellenben inkább cseppállónak bizonyultak.)

roam hangszóró

A hangszóró front oldalán fehér színű, dombornyomott Sonos logó látható; felette egy LED jelzi a hangszóró csatlakozási állapotát, míg a másik végén lévő LED az akkumulátor élettartamát jelzi.

A vezérlőgombok a hangszóró bal felén vannak: a hangerőszabályzó gombok, lejátszás / szünet gomb, valamint egy gomb a mikrofon be- és kikapcsolásához. A lejátszás / szünet gombot kétszer megnyomva ugorhatunk a következő zeneszámra, ha háromszor nyomjuk meg, akkor az előzőleg hallgatott zeneszámra ugorhatunk.

A Roam és más Sonos-termékek párosításához lenyomva kell tartani a lejátszás / szünet gombot, és így egy másik Sonos hangszóróhoz kapcsolódhatunk. A gombok enyhe dombornyomásának köszönhetően tapinthatóbbak és könnyebben használhatók a Sonos Move tetején található érintésérzékeny gombokhoz képest – és könnyebben használhatók a látássérültek számára is.

A „Shadow” fekete és a „Lunar” fehér színben kapható Sonos Roam büszkélkedhet „precíziósan kidolgozott” méhsejtes rácsokkal – de azért ne számítsunk valódi 360 fokos hangzásra.

A hangszóró elhelyezése rugalmas – a Roam vízszintesen is elhelyezhető a stabilitás érdekében egyenetlen talajon, vagy függőlegesen-így kisebb helyet foglal el. Vezeték nélküli töltőállványt is vásárolhatunk a Roam számára. Ami a zenei szolgáltatások támogatását illeti, támogatja az AirPlay 2 alkalmazást az iOS 11.4 és újabb verziójú Apple eszközökön, a Spotify, az Apple Music, a Deezer, a Tidal, a YouTube Music, a 7Digital, a Sonos Radio és még sok más mellett a Sonos S2 alkalmazáson keresztül.

Sonos Roam hangzása

Beltéri irodánkban és szabadtéren is kipróbáltuk a Sonon Roam hangszórót. Összességében nagyon elégedettek voltunk a kis hangszóró teljesítményével és hangzásával, de szerettünk volna még egy kicsit többet hallani a középső és az alsó hangokból, mivel a részletek egy része elveszett az erőteljes basszusok miatt; ezért, ha a Roamot beltérben használjuk, akkor érdemes módosítani az EQ beállításait a magas hangok növelése érdekében. Természetesen az adott helyiségek akusztikai adottságai is meghatározzák a hangszórók hangzását. Minden szobában, irodában ajánlott hangelnyelő panelekkel és az ideális hangegyensúly érdekében akusztikus diffúzorokkal kezelni a falakat, és a mennyezetet. A padlófelületről se feledkezzünk meg, akusztikus, sűrű szövésű hangszigetelő szőnyegeket helyezzünk el a visszaverődések elkerülése érdekében. A szoba akusztika javítása egyébként minden helyiségben nagyon hasznos, hiszen még a legjobb, legdrágább hangrendszerek sem szólnak jól, ha visszhangos a szoba, vagy túl sok a basszus hang. A Sonos Roam esetében az alacsony frekvenciák nagyon jól működnek kint, ahol nincsenek falak a hang visszapattanásához, de beltérben kissé túlzottan elhatalmasodhatnak a basszusok, ami zavarja a zenei élvezetet.

A Sonos Roam-ból hiányzik az audiofil hangszórók pontossága és ritmikája, de egy ekkora hangszórótól nem is lehet elvárni az átfogó és tökéletes hangzást.

A hangszóróban lévő jelátalakító átalakítja az elektromos jelet a légnyomás – a hallott hang – hullám alakú változásává, és ehhez a mozgáshoz helyre van szükség, valamint a hangszórón belüli térre a lehető legtöbb levegő mozgatásához. A Sonos tervezőinek sikerült csökkentenie a méretet azzal, hogy a jelátalakítót maga a készülékház részévé tette, ezáltal kisebb, könnyebb lett a hangszóró, ugyanakkor a hangja megfelelő minőségű. A Sound Swap az egyik legjobb funkció a Sonos Roam-on, amely lehetővé teszi, hogy átküldje a zenét a Sonos Roam-ról a legközelebbi elérhető Sonos hangszóróra, és fordítva. Kipróbáltuk a Sound Swap-ot két Sonos One hangszóróval és a Sonos Sub mélynyomóval párosítva, és zökkenőmentesen működött.  Mint említettük, ez a funkció fordítva is működik, így a lejátszás / szünet gomb lenyomva tartása esetén egy másik hangszóróról a hang a Roam-ra továbbítódik.

Annak ellenére, hogy a hordozhatóságra összpontosított, a Roam nagyon is része a Sonos rendszernek, ami azt jelenti, hogy egy többszobás audio beállítás részeként is használhatjuk, vagy két hangszórót párosíthatunk a sztereó hangzáshoz.

A Sonos Roam használatának megkezdéséhez csatlakoztatnia kell a Wi-Fi hálózathoz a Sonos S2 alkalmazáson keresztül. A hangszóró beállítása mindössze néhány percet vett igénybe.

A Google Assistant és az Alexa hangvezérlésekkel is működik a Roam, a választott hangsegéddel kihangosíthatjuk a hangszórót, vezérelhetjük a többi okos otthoni eszközt, ehhez csak csatlakozni kell a Wi-Fi-hez.

A Sonos Roam beállítása a Google Segéddel rendkívül egyszerű: a Sonos alkalmazás a Google Home alkalmazáshoz irányítja a felhasználót a beállítások elvégzéséhez. Megállapítottuk, hogy a mikrofonok elég tisztán tudták felvenni a hangunkat, még akkor is, ha a zene közepes hangerővel szól.

Végszó

Kis mérete ellenére ez a hangszóró erőteljes teljesítményt nyújt, kiemelkedő basszusokkal. A hangszóróban két H osztályú erősítő található, egy nagy hatásfokú motorral, amely a Sonos szerint növeli az audio kimenet teljesítményét és hatótávolságát, valamint egy kiváló középsugárzóval és egy magassugárzóval is rendelkezik. Bár a hang nem tölti ki úgy a teret, mint a nagyobb Sonos Move esetében, a Roam az okos tervezésnek köszönhetően az egyik legjobb hangzást produkálta, a hordozható hangszórók között.

A Sonos Roam könnyen integrálható egy meglévő Sonos rendszerbe, kiváló hordozható hangszóró, igen erős basszusok, melyek ideálisak a szabadtéri hallgatáshoz. Az ára a többi hordozható hangszóróhoz képest elég magas, sokkal olcsóbbakat is találni a piacon. Bár a hangteljesítménye valóban nagyon jó, a basszus frekvenciák túl bántóak lehetnek, és a ritmika is lehetne jobb.

A Google Asszisztens vagy az Alexa csak Wi-Fi-kapcsolaton keresztül használható, így nem használhatjuk ezeket az intelligens otthoni funkciókat Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Írta:Polgár Róbert

Similar Posts