Teszteltük a Sonus Faber Aida álló magassugárzót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Sonus Faber Aida álló magassugárzót!

Sonus Faber

Egy XII. kerületi luxusingatlanba hívtak a Sonus Faber Aida hangszóró pár letesztelésére. A tekintélyes méretű hifiszoba legújabb technológiával, kábelekkel, erősítővel van felszerelve, a tulajdonos az újonnan vásárolt Sonus cég csúcsminőségű hangfal párját szerette volna próbára tenni. A helyiség akusztikai kezelése már megtörtént a szoba kialakításakor, a hagyományos szőnyeget is lecserélte a tulaj akusztikai szőnyegre, így a szoba térhangzásában nincs semmi hiba.

Az olasz „csődör”

918aida.insideAz olasz Sonus Faber hangsugárzókat gyártó cég a luxus kategóriát képviseli, ami mind a termékek megjelenésében, technológiájában és persze az árában is megmutatkozik. Az olasz cég tökéletes hangzásra és művészi kialakításra törekszik a hangfalak készítésénél. Az Aida hangsugárzókra egyértelműen a legmagasabb minőség és ár jellemző. A gyönyörűen megmunkált fából, kézzel készült, 3,5 utas álló hangsugárzó látványa azonnal rabul ejt. A cég mérnökei gondos tervezést és fejlesztést követően a zavaró rezgéseket szinte a nullára redukálták és így tiszta, tökéletes hangzást hoztak létre. A kiáramló levegő által keltett zajok tompítására fejlesztették ki a Stealth Reflex rendszert, mely a mély hangok tisztaságát biztosítja. Az Anima Legata a leválasztott hangfal dobozokban végigfutó acélszerkezet, mely a rezgéseket elvezeti az alsó és felső tompítókhoz. A harmadik rendszer elcsatolja a földtől a hangfalat, ezáltal gyakorlatilag teljesen megszűnik minden kellemetlen vibráció. Ezt a technológiát alkalmazzák a világ legmagasabb felhőkarcolóiban is. Az Aida hangfal kb. 150 kg, ám a három rendszernek köszönhetően nem továbbítja a rezgéseket a padló felé. Sonus Faber AidaA hangfalak hátoldalán találhatók a közép és magassugárzó irányítói. A Sound Field Shaper rendszer beállításával biztosíthatjuk azt, hogy a hangfal hibátlan pontosságú színpadképet adjon bármekkora szoba méret esetén. A magassugárzó a cég saját fejlesztésű Arrow Point DAD, ami egy dóm és egy gyűrűs sugárzó ötvözete. A középsugárzó membránja nem préselt, levegőn szárított, cellulóz rost anyagú , ezért érdes felületű. Hangtekercse vörösréz bevonatú alumínium huzalból készült, ami nagyon jó hangvezető képességű, sokkal tisztább és pontosabb hangzást eredményez a középtartományban, mintha tömör rézből lenne. A doboz alján lévő infra mélysugárzó a legalacsonyabb tartományok megszólaltatásáról gondoskodik. A keresztezési frekvencia értékek: 55 Hz, 180 Hz, 250 Hz,3000 Hz. A frekvencia átvitel: 18-35000 Hz, teljesítménye 100-1000 Watt, súlya 330 kg/pár.

Drágán vedd a hangfaladat!

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy ez a hangfal nemcsak törekszik a tökéletességre, hanem maga a tökély! Nevezhetjük akár a hangfalak „Ferrarijának” is, hiszen a design és a technológia is az olasz sportautóhoz hasonlóan gondosan megtervezett és kidolgozott. Aki azonban ilyen minőségre vágyik, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel az ára bizony nagyon magas.

Csúcsformában

Ezzel a csúcskategóriás modellel bármilyen stílusú és ritmusú zene vagy film hangélménye felülmúlhatatlan. Koncertterem szintjén teljesítenek torzítás és hiba nélkül. Nagyobb hangerőn talán még élvezetesebben szólnak a zenék, tisztán és érthetően. A basszus hangok nem agresszívak, de valós és életteli érzést keltenek.

Főpróba

Andrea Bocelli, Sarah BrigthmannHa már olasz gyártmányú hangfalat teszteltünk, először a fantasztikus, olasz énekes, Andrea Bocelli, Sarah Brigthmann-nel közös duettjét, a Time to Say Goodbye című dalt hallgattuk meg. Nehéz szavakba önteni, hogy mit is tapasztaltunk. Az énekhangok, a hangszerek kristálytisztán és részletesen csengtek. Úgy éreztük, hogy egy koncertteremben ülve , a színpad előtt , élőben hallgatjuk ezt a csodálatos slágert. Csak ámultunk és bámultunk.
A hangfal elnevezéséhez illően előkerült Verdi négyfelvonásos operája, az Aida is. Az operát vagy nagyon lehet szeretni, vagy nagyon nem. Ezzel a hangsugárzó párral garantált, hogy azok is rá fognak érezni az opera szépségeire, akiket eddig a hideg is kirázott ettől a műfajtól. Leírhatatlan az élmény, amit kaptunk a hangfalak közvetítésével! Az aranytorkú operaénekesek minden egyes hangja olyan csengőn és csodásan hallatszott, hogy testünk minden sejtje beleborzongott. A zene az egész teret betöltötte, azonos minőségben és hangerőn hallottuk a különböző hallgatói pozíciókból is.
Ezután rockosabb vizekre eveztünk.

a-legsikeresebb-vAz Aerosmith „Crazy” című száma következett. Az énekes, Steven Tyler hangja a legnagyobb hangerőn is hibátlanul szólt, akárcsak a hangszerek. Nem kívánatos zajnak vagy rezgésnek nyoma sem volt.

Minden hifi és audio rajongó álma

Kétségkívül az eddig általunk ismert és kipróbált hangfalak közül magasan kiemelkedik a Sonus Faber Aida! Akinek van lehetősége egy kisebb vagyont kiadni a tökéletes hangzás érdekében egyértelműen ezeket a hangsugárzókat ajánljuk. Már a külseje is lenyűgöző és a luxust tükrözi, a továbbfejlesztett technológia segítségével pedig az olasz mérnököknek sikerült elérni a tökéletességet. Professzionális célokra is kiválóan megfelel.