Sony SACS9 mélynyomó teszt

Bár nem biztos, hogy a legnagyobb teljesítményt nyújtja, a Sony SACS9 számos nagyszerű funkcióval rendelkezik, a fantasztikus hangminőségtől kezdve az egyszerű hangolási folyamatig. Annak ellenére, hogy a külső design nem mutat sok újdonságot, egyszerűsége és kompakt mérete lehetővé teszi, hogy könnyedén beintegráljuk házimozi rendszerünkbe.

A rendkívül kedvező áron elérhető Sony SACS9 erős teljesítményt nyújt filmnézés vagy bármilyen zene hallgatása során. Elég széles frekvenciatartománnyal is rendelkezik, és kiváló minőségű alacsony végeket kínál.

Teljesítmény

Sony SACS9 mélynyomó

Az erősítő 115 W-os teljesítménnyel rendelkezik, a 28–200 Hz frekvencia-válasszal és a hangszóró kúpos membránjával párosítva erőteljes basszusokat kapunk, amely egyszerre tiszta és éles, minimális mennyiségű rezonanciával. A basszus reflex kialakítás, amely elnyomja a nem kívánt zajokat, sokkal jobb hangvisszaadást eredményez, ezért olyan mély hangokat hallhatunk, amelyek elég erőteljesnek és mélynek tűnnek annak ellenére, hogy a mélynyomó nem a legnagyobb teljesítményű.

A Mica Reinforced Cellular (MRC) mélysugárzóknak köszönhetően sokkal jobb hangminőségre számíthatunk, mélyebb basszusokkal. A nemkívánatos zaj minden formáját tovább megakadályozzák, mivel a zajhullámok akusztikusan elnyelődnek, miközben csillapítják a szekrényben lévő rezgéseket, így sokkal tisztább és zajmentes hangminőséget biztosítanak az aktív mélynyomó használatakor.

A Sony SACS9 további funkciókat is kínál, ami sokkal könnyebben használható házimozi mélynyomóvá teszi. Először egy beállítható keresztváltó segítségével szabályozhatjuk az alacsony végpontot azáltal, hogy a frekvenciaátvitelt 50 Hz-től egészen 200 Hz-ig változtatjuk. Van egy fáziskapcsoló és egy automatikus energiatakarékossági funkció is-ez utóbbi a mélynyomót készenléti üzemmódba kapcsolja, amíg nem érzékel audio jelet. Természetesen hangerőszabályzó is található az eszközön.

SACS9 csatlakozások

Méretét és súlyát tekintve a Sony SACS9 sokkal könnyebb (11,5 kg), mint az SVS SB-4000, és sokkal kompaktabb is. Ez megkönnyíti a helyiségben való elhelyezést anélkül, hogy sok helyet foglalna el. A Sony SACS9 a hagyományos hátlapi portokkal is rendelkezik, amelyek a standard RCA bemenettől a hangsugárzó kimenetekig terjednek, így megkönnyítik a telepítést, és a mellékelt kábellel is nagyon könnyű a telepítés.

Első pillantásra a mélynyomó csak egy fekete doboznak látszik, levehető első ráccsal, amelynek teteje ferde élű. A rács eltávolításakor egy sötétkék hangszóró kúp látható, a hátlapon vannak bemenetek és kimenetek, RCA bemenet, fázis- és energiatakarékos kapcsolók, hátsó port, valamint a hangerő és az aluláteresztő frekvencia.

SACS9 mélynyomó teszt

A meghajtó szövött szálas anyagból készült, ellentétben a többi mélysugárzó szokásos papír vagy szövet anyagával. Így az idő múlásával sem kell aggódni a kopás vagy a sérülés bármilyen formája miatt. Ha mégis sérülés történik, elegendő egyszerűen levenni a sima vinilhab-rácsot.A mélynyomó kinézete a rács eltávolításával már sokkal szebb. A rács levételekor azonban előtűnik a csodálatos sötétkék hangszóró.

A standard, fekete felület, a tömörfa furnérral együtt olyan minőségi hangzást nyújt, amely a hőmérséklet vagy a páratartalom változása miatt sem romlik. Bár lehet, hogy nem a legerősebb basszust produkálja a mélynyomók között, és nem is olyan esztétikus kialakítású, mint más mélynyomók, az elérhető árkategóriának köszönhetően a Sony SACS9 abszolút megéri az árát. Nagyon jól használható házimozi-rendszerhez, de a teljesítménye szempontjából nem a legjobb, nem képes betölteni az egész teret.

Sony SACS9 egyéb jellemzői

Az SACS9 fantasztikusan hangzik, mennydörgő alsó végeket produkál, feszes, dinamikus és érzékeny hangzást produkált. A zenehallgatás és a filmnézés is élvezetes volt. Kicsi és közepes méretű helyiségekbe ajánljuk elsősorban, a hasonló árkategóriájú mélynyomókkal összehasonlítva kiemelkedő a hangzása. Összességében a Sony SA-CS9 újradefiniálja az „ár-érték arány” kifejezést, és minden bizonnyal a legjobb mélynyomó, amelyet ezen az áron megkaphatunk.

A 250 mm-es aktív mélynyomó a nagy erejű mély hangokat biztosítja. A tölcséres membrán nagyobb légtömeget képes megmozgatni, nagy teljesítményű mély rezonanciát állít elő. A csillámmal erősített, méhsejtmintás, tölcséres mélysugárzók merevek, ezért nagy hangnyomás és sebesség mellett is megtartják formájukat, így nagy hangerő mellett is tiszta hangzást garantálnak.

A Sony mélynyomó előállításakor csak prémium minőségű alkatrészeket használtak, a nagy teljesítményű transzformátor stabil áramellátást biztosít, a masszív áramkör és a nagy méretű hűtőborda jóvoltából az áramingadozások esetén bekövetkező hőmérséklet-változások nem befolyásolják a készülék működését.

Tökéletes hangzás

A hangszórók, hangrendszerek kiépítése során a legfontosabb a tökéletes hangzás. Ezért első lépésként a helyiségek akusztikai kezeléséről kell gondoskodni. Hiába vásároljuk meg a legjobb hangsugárzókat, erősítőket, ha a szoba rossz akusztikával rendelkezik, visszhangos, zavaros lesz a hangzás. A sima, üres falak, mennyezetek, ablak és padlófelületek mentén állóhullámok keletkeznek, aminek következtében az akusztika leromlik. A túl sok basszus, a visszhang, a kiemelések és kioltások miatt nem tudjuk maradéktalanul élvezni a kedvenc zenéinket, filmjeinket. Az akusztikai problémákra a legjobb megoldást az akusztikus panelek jelentik. A Sony mélynyomót egy kisebb szobában próbáltuk ki. Minél kisebb helyiségről van szó, annál több akusztikai problémával találkozunk. A teszt helyszíne egy családi ház alagsorában található 15 négyzetméteres szoba volt, ahol a megfelelő hangzásról a falakra helyezett printelt akusztikai elemek, és 3D akusztikai diffúzorokkal gondoskodott a tulaj. A SACS9 mélynyomót Pioneer AVR-VSX-934 házimozi erősítővel, Focal Aria 906 hangsugárzókkal együtt párosítottuk. A filmek és a zenehallgatás során is elégedettek voltunk a Sony mélynyomóval. Kellő dinamikát, érzékenységet, tisztaságot tapasztaltunk. A teret azért nem sikerült teljesen kitölteni a hangokkal, de ennyi kompromisszum még belefér.

Összegezve

Rendkívül kedvező áron kapható ez a kompakt méretű aktív mélynyomó. Kis mérete ellenére meglepően izmos teljesítményre képes, tiszta és erőteljes basszusokkal. Nem foglal nagy helyet, könnyű súlyának köszönhetően könnyen mozgatható. A megjelenésében semmi extra nincs, sőt, kicsit talán túlzottan egyszerű. Ugyanakkor jó minőségű alkatrészekből készült, a készülékház rezonanciáit minimálisra redukálták. Ha azonban komolyabb és erőteljesebb basszusokra vágyunk, akkor a drágább árkategóriába tartozó mélynyomók közül érdemes választani.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts