Sony UBP-X800M2 blu-ray lejátszó tesztelés

Korábban már teszteltük a Sony BDP-S6700 blu-ray lejátszót, kíváncsiak voltunk, hogy a cég másik modelljéről milyen tapasztalatokat szerzünk.

Sony X800M2 lejátszó fő kép

Az UBP-X800M2 megjelenésére a szögletes, kissé durva stílus jellemző. A fém készülékház előlapján üveges fekete csík fut. A kivitelezés magas minőségű, a fém háznak köszönhetően merev és stabil a lejátszó, annak ellenére, hogy meglehetősen karcsú formát kapott. A masszív fémház célja, hogy kiküszöbölje az alváz apró rezgéseit és elektromos zavarait, amelyek befolyásolhatják a hangminőséget.

A Sony UBP-X800M2 fém hűtőbordával és lemezmeghajtóval rendelkezik. A távirányító azonban csalódást okozott. Olcsó műanyag, ami egyáltalán nem passzol a lejátszó fémházához.

A Sony UBP-X800M2 jellemzői

Sony UBP-X800M2 lejátszó

Széles lemeztartó, hi-res audio támogatás jellemzi, a streamingelési lehetőségek korlátozottak, a Dolby Visiont nem észleli automatikusan. A Sony UBP-X800M2 nagy újdonsága a Dolby Vision támogatása. Az eredeti X800 nem kínálta ezt a funkciót.

Mint minden 4K Blu-ray lejátszó esetében, az X800M2 DVD-ket, HD Blu-ray-ket, 3D Blu-ray-eket és CD-ket, valamint a legújabb 4K lemezeket is képes lejátszani. A Sony UBP-X800M2 gyártási minősége és széles körű lemeztámogatása kiterjed a multimédia lejátszására is. Képes nagy felbontású fájlformátumok lejátszására, beleértve a DSD, FLAC, ALAC, AAC és WAV, MP3 fájlokat.

A tömörített audio formátumok lejátszása is lehetséges a Sony DSEE HX funkciójával, amely felnagyítja a frekvenciaátvitelt és a dinamikus tartományt, hogy minél közelebb álljon az eredeti felvétel hangjához. Az X800M2 mind a Dolby Atmos, mind a DTS: X objektum alapú hangformátumokat képes lejátszani. A Sony új 4K lejátszója sokféle videofájl-formátumot képes kezelni hálózati vagy USB-meghajtókon keresztül, beleértve az XVID, WMV, AVCHD, MPEG-2 és MPEG-4 fájlokat is. Ezekhez rendelkezik egy Ethernet porttal, beépített Wi-Fi / Bluetooth, valamint egy elülső USB porttal is.

A készülék hátsó részén található csatlakozások között kettős HDMI-ket és koaxiális digitális audiokimenetet találunk – és végül meg kell említeni, hogy a Bluetooth-kapcsolat támogatja az LDAC technológiát. Ez javítja a hangminőséget azáltal, hogy a normál Bluetooth-kapcsolatok adatainak háromszorosát adja. Az X800M2 nem tartalmaz beépített többcsatornás audio dekódert, mint például a Panasonic UB820, így nincs többcsatornás analóg vonalkimenet sem. Ez azonban nem túl nagy veszteség.

Nagyobb probléma azonban az, hogy a Sony UBP-X800M2 nem támogatja a HDR10 + tartalmat. Természetesen a hiányzó HDR10 + támogatás nem számít, ha a tévénk nem támogatja a HDR10 + -t is. Ahogy az új Dolby Vision támogatás sem számít, ha a tévé nem támogatja a Dolby Vision szolgáltatást.

A Sony UBP-X800M2 3 féle streaming alkalmazást kínál: Netflix, Amazon Prime Video és YouTube.

Tesztelés

A tesztelést egy viszonylag nagy moziszobában végeztük el, ahol Sony projektort használtunk a film vetítéshez. A házimozi rendszer hangminőségéről Focal Chora hangszóró rendszer gondoskodott, és Onkyo TX-SR393 erősítővel társítottuk. A szoba akusztikája méréseink szerint egész jó volt, a hangelnyelő akusztikus paneleknek köszönhetően, de a tökéletes hangzáshoz azt ajánlottuk ügyfelünknek, hogy helyezzen el diffúzorokat is a hangzás kiegyensúlyozása érdekében.

Ha projektorunk vagy alacsony fényerejű TV-készülékünk van, örömmel tapasztalhatjuk, hogy az X800M2 rendelkezik a HDR SDR-re konvertálásának funkciójával, így élvezhetjük a 4K Blu-ray extra felbontásának előnyeit is.

sony x800 távirányító

Extra vezérlési lehetőségekkel is rendelkezik a lejátszó – beleértve a kompatibilitást a Crestron, a Savant és a Control4 funkciókkal – és extra, egyedi telepítésbarát kapcsolatokkal is rendelkezik, például IP-vezérlés a Cat-5 vagy a Wi-Fi által, valamint egy RS-232C kétirányú vezérlő port és egy IR bemenet is található a készüléken.

Sajnos a lejátszó nem ismeri fel automatikusan a Dolby Vision funkciójú lemezeket. Ezért manuálisan kell kiválasztani a Dolby Vision „be” vagy „off” beállítást. Összehasonlításképpen: a Dolby Vision-t támogató 4K Blu-ray lejátszó összes többi márkája automatikusan felismeri, hogy a Dolby Vision vagy a HDR10 formátumú lemezt helyezünk e be.

Ha a tévékészülék a bejövő tartalmat Dolby Vision formátumnak látja, ennek megfelelően módosítja a lejátszást, ami olyan problémákat okoz, mint a túlzottan hangsúlyos bőrszín, az emelkedett fekete szint.

A mozgást tisztán és élesen közvetíti, függetlenül attól, hogy 24p-s filmet nézünk-e lemezen, vagy 50 / 60Hz-es streameket a beépített alkalmazásokból.

sony x 800 lejátszó-hdr funkció

A Sony UBP-X800M2 a 4K alatti tartalmakat is kiválóan skálázza, különösen a HD Blu-ray lemezekről. Az átméretezett képek élesebbek és részletesebbek, anélkül, hogy zajosnak tűnnének.

A Panasonic UB820 lejátszó valamivel jobban teljesít ezen a téren, de ez csak kis különbség. Nagyobb különbség tapasztalható a Panasonic UB820 és a Sony X800M2 HDR-SDR átkonvertálási produktuma között. És ez nem a Sony felé billenti a mérleget. Mert bár a Panasonic konvertálási folyamata figyelemre méltóan jól működik, a Sony egyes színeket – különösen a sötétebb árnyalatokat – a konvertálás során természetellenesen adja vissza.

A hangminőség terén ez a blu ray lejátszó kiváló. Zenei képességei is figyelemre méltóak. A DSEE HX funkciója nagyszerű munkát végez a tömörített, digitális hangzás gazdagabbá, teltebbé és dinamikusabbá tételében.

Végszó

Érdemes megvásárolni a Sony UBP-X800M2 lejátszót, ha…

….kiváló 4K teljesítményre vágyunk, és nincs szükségünk a  Dolby Vision vagy HDR-SDR átalakító funkciókra. Az UBP-X800M2 kiváló a HDR10, 4K Blu-ray, HD Blu-ray és egyéb típusú hanglemez és fájl lejátszása terén.

Ha HDR10 + lejátszást szeretnénk, akkor inkább a Panasonic UB820 jobb választás lehet.

Írta:Polgár Róbert

Similar Posts