Sportfülhallgatók tesztelése: JBL Reflect Fit vs Bose Soundsport Free

Szerző: Robi Közzétéve:

Sportfülhallgatók tesztelése: JBL Reflect Fit vs Bose Soundsport Free

Szabadtéri, vagy edzőtermi sportolás, testmozgás közben sokan szeretnek zenét hallgatni mobiltelefonukon, vagy más zene lejátszó készüléken keresztül. A zene bizonyítottan fokozza az eredményességet és a motivációt a mozgás során. Edzőteremben, fitness teremben végzett edzés közben érdemes hangelnyelő akusztikai panelekkel kezelni a terem falait és mennyezetét, hogy a zene valóban motiváló és élvezetes legyen sportolás közben. A zajos, visszhangos hangzás negatív hatással van a szervezetre, így a kedvezőtlen akusztikájú termek akusztikai kezelése elengedhetetlen.

Ha azonban szabadtéren végezzük a testmozgást, vagy csak a saját zenénket szeretnénk hallgatni, miközben mozgunk, fülhallgatóra van szükség. Számos cég gyárt kifejezetten sportolás közben használható fülhallgatókat, többféle típusban és árban. A testmozgás közben használt fülhallgatók esetében a legfontosabb elvárásaink, hogy kényelmesen és stabilan illeszkedjen a fülünkbe és megfelelő legyen a hangzása.Ezúttal két nagyon jó minőségű sport fülhallgatót teszteltünk le, a Bose Soundsport Free és a JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth fülhallgatóit. Mindkét eszköz elég magas árkategóriába sorolható, de cserébe valóban prémium minőséget kaphatunk.

Bose Soundsport

A Bose vezetéknélküli fülhallgatóját kifejezetten sportoláshoz fejlesztették ki. A kicsomagolást követően egy fekete, műanyag, kis méretű ( 10 cm-nél is kisebb) tokot vehetünk a kezünkbe. Eleganciát és minőséget sugall a kis tok, amely a fülhallgatók biztonságos tárolására szolgál. A legkellemesebb meglepetés az volt, amikor felfedeztük, hogy a dobozka nem csak tárolási funkcióval rendelkezik, hanem egyben vezeték nélküli töltést is biztosít a fülhallgatók számára! Ez nagyon hasznos, amikor utazunk, hiszen kábel nélkül is feltölthetjük a füleseket, amelyek kb. 5 órás folyamatos működésre képesek, a töltővel ez a szám a többszörösére növelhető.

Bose fülhallgató

A fülhallgatókat közelebbről szemügyre véve a legszembetűnőbb a hangszórókamrák tekintélyes mérete volt. Szilikon „sapkákat” 3 féle méretben mellékelnek az eszközhöz. Kampószerű támasztékkal is felszerelték, melynek segítségével a fülhallgatókat stabilan rögzíthetjük a fülben, így garantáltan a helyükön maradnak intenzív mozgás közben is. Ez a gyakorlatban is beigazolódott futás közben is kényelmesnek éreztük a füleseket, egyáltalán nem mozdultak el.

Mozgás közben megizzadunk, a szabadtéri sportok alkalmával pedig az időjárás viszontagságainak is kivagyunk téve. A Soundsport  fülhallgatói IPX4 tanúsítványt kaptak, ami azt jelenti, hogy víz és izzadságállóak. Bluetooth kapcsolattal csatlakoztatható a telefonhoz, a csatlakozás csak néhány másodpercet vett igénybe. Sajnos a Bluetooth kapcsolat néha bizonytalan lehet, például a telefon beállítása közben a kapcsolat megszakadt és ismét kellett néhány másodpercet várni ahhoz, hogy újra működjön. Ha a Bluetooth hatótávolságon kívül kerülünk, a kapcsolat szintén megszakadt, vagy elakadt. Emiatt célszerű magunkkal vinni a telefont vagy más lejátszó eszközt.

A jobb oldali fülhallgatóra kerültek a hangerő állító gombok és a zene be és kikapcsolását vezérló gombok, ezekkel a hanghívás is kezelhető. A hangerő gombok lehetnének érzékenyebbek, elég nagy erővel kell megnyomni őket.

A Bose fülhallgatók a párosított eszközöket megjegyzik, így ha bekapcsoljuk azt a telefont, amellyel korábban használtuk, a Soundsport felismeri azt és automatikusan csatlakozik hozzá. A dokkoló állomásként is üzemelő tároló dobozban egy LED jelzi az akkumulátor töltöttségi állapotát.

Ebből a fülhallgatóból kihozták a maximumot, még beépített mikrofont is szereltek bele, így telefonálni is egyszerűen és gyorsan lehet vele. A telefonálás közben kissé zavaró volt, hogy a saját hangunk visszhangzott.

A Bose a saját gyártású eszközei irányítására kifejlesztett egy applikációt, amely beazonosítja, hogy milyen Bose eszközzel párosítottuk a telefonunkat. Így a zene lejátszást is irányíthatjuk az applikáció segítségével. Habár tényleg nagyon biztosan illeszkedik a fülben a fülhallgató, előfordulhat, hogy mégis elveszítjük. A Bose Connect app be tudja mérni a fülhallgató helyzetét, ezáltal könnyen megtalálhatjuk az elvesztett eszközt.

Hangzás

Gyakorlatilag egyáltalán nem szűri ki a külső zajokat, ami sokaknak bosszantó lehet, de ne felejtsük el, hogy ezeket a fülhallgatókat sportolásra találták ki, és nem biztos, hogy biztonságos lenne, ha a fülesek teljesen kizárnák a külvilágot. Futás, biciklizés közben nem árt, ha időben meghalljuk és észrevesszük a közlekedő járműveket, a dudálást és a többi zajt. Természetesen nem lehet a vezeték nélküli Bluetooth rendszerű fülhallgatók hangzásának minőségét egy stúdióban, vagy egy akusztikailag jól kezelt helyiségben hallgatott stúdió monitor hangzásához hasonlítani.

A gyártó az intenzív, erőteljes basszus hangokra fektette inkább a hangsúlyt. Tiszta, egyenletes, torzításmentes hangokat kaptunk, nagyobb hangerőn sem tapasztaltunk hibákat. Teres, dinamikus ritmusokban volt részünk, de a közepes tartományok háttérbe szorultak, a magasak pedig lehettek volna szebbek, élesebbek. Sportolás, mozgás közben legtöbben az ütős basszusokra esküsznek, ami fokozza a motivációt és megadja a mozgás ritmusát is.

JBL Reflect Fit nyakpántos sportfülhallgató

JBL Reflect fülhallgató

A JBL sportolásra tervezett fülhallgatója is vezeték nélküli, Bluetooth rendszerű. Egy tasakot kapunk hozzá, amiben tárolhatjuk. A nyakpánt rendívül kicsi és pillekönnyű, talán úgy tűnhet, hogy túlzottan szorosan simul a nyakhoz, de ez a stabilitást biztosítja, pár perc után pedig meg is feledkeztünk a viseléséről. A gumi borítás nem irritálja a bőrt, puha, kényelmes. Ennél az eszköznél is gondoltak a víz és izzadság állóságra, IPX5 szabvánnyal rendelkezik, kis nyomású víznek, esőnek ellenáll.

A füldugók szilikon kampókkal rögzíthetők a fülhöz, a szilikon gyűrűket 3 méretben adják hozzá. Nagyon stabil ez a rögzítési mód, de hosszabb ideig tartó viselés után kicsit kényelmetlen, feszítő érzést tapasztaltunk.  Fekete, zöld, kék és piros színekből választhatunk. A nyakpánt jobb felén található a be és a kikapcsoló gomb, ami a Bose termékéhez hasonlóan nem elég érzékeny, nagyon erősen kell nyomni. Kék színű LED jelzi, ha a fülhallgató bekapcsolt állapotban van, pirosan világít, ha merül az akkumulátor. Kikapcsoláskor erősen és hosszabban kell nyomva tartani. Telefonálásra is remek, tiszta, jól érthető, zörgésmentes a kommunikáció.

JBL fekete füles

Szintén a nyakpánt jobb oldalán kapott helyet a pulzusmérő, de ahhoz, hogy működjön, alkalmazás szükséges. (ezek általában fizetősek). A nyakpánt bal felén a hangerő gomb helyezkedik el, a hangerő szabályozásakor röviden nyomjuk meg, mert ha hosszabban nyomva tartjuk, a zeneszámokat fogja váltani. Az akkumulátor kb. 10 órányi működést tesz lehetővé. A nyakpánt kábelei a sötétben foszforeszkálnak, ami az esti futás vagy biciklizés közben igencsak hasznos.

A hangzásról

Nagyon jól szűri a zajokat, dinamikus mélyeket, egyenletes hangzást hallottunk. A magas hangok gyengéknek bizonyultak, a basszus pedig néha túlzottan erőteljes volt.

Melyik fülhallgató a győztes?

Mindkét eszköz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a minőségük is igazán kiváló. A Bose fülhallgatója valamivel drágább, de a saját dokkoló állomás és a teljesen vezeték nélküli kialakítás megéri az árát. Nagyon stabilan helyezkedik el a fülben, az izzasztó edzések, vagy az esőben történő testmozgás alkalmával sem kell aggódni a füles épsége miatt, a vízálló tulajdonságnak köszönhetően. Hátrányként a túlméretes hangszórókat, a néha instabil Bluetooth kapcsolatot és a kicsit zajos hangzást említenénk meg. A JBL esetében hasonlóak az észrevételeink, a hangzását valamivel jobbnak értékeljük. A minőség, a dokkoló állomás és a kényelmes és stabil rögzítés miatt talán a Bose Soundsport füleseit hoznánk ki győztesnek, de a JBL Reflect Fit sem sokban marad el tőle.