Adott a tehetség, a tudás és a profi technika, a zene mégis csak a saját stúdiónkban szól jól?

Ilyen esetekben nyújt megoldást a stúdió akusztika. A szakember által végzett akusztikai kezeléssel elérjük, hogy ne a szoba akusztikáját, hanem kizárólag a hangszórók hangját halljuk vissza a felvételeken. Visszhangtól és torzításoktól mentesen.

Stúdió akusztika nélkül fellépő gyakori problémák

A legtöbben a tökéletes technika beszerzésével kezdjük a zenélést. Ez egy ideig működik is, ám ahogy a tudásunk és tapasztalatunk gyarapszik, egyre inkább szúrjuk ki a hibáinkat is. Észrevesszük, hogy nem pontosan azt halljuk vissza, ami a felvételen van. A hangzást zavarják a visszhangok, a mély hangok minőségét rontják a nehezen meggátolható állóhullámok vagy ha a zene csak a saját stúdiónkban szól jól.

Teszteljünk!

Válasszunk ki 3-4 db CD-t. Ezeket referencia lemezként vigyük magunkkal és játsszuk le különböző akusztikai tulajdonságokkal bíró helyiségekben. Meg fogjuk tapasztalni, hogy más hangzást kapunk egy kisebb és egy tágasabb szobában. Megint mást egy üres és egy tele zsúfolt térben. Másképp szól ugyanaz a lemez, ha sok az üvegfelület a szobában ahol lejátsszuk, és eltér akkor is, ha betonból vagy gipszkartonból készültek a falak – hogy csak a leggyakoribb példákat említsük.

Mi jelzi, hogy a stúdiónkban akusztikai csillapításra lehet szükség ?

Ha a referencia lemezek hallgatása során azt tapasztaljuk, hogy a mély vagy magas hangok hangosabbak vagy halkabban szólnak, mint ahogyan korábban a stúdióban hallottuk. Ha bizonyos hangokat és/vagy hangszereket alig hallunk vagy hangosabban szólnak, akkor akusztikai csillapításra lehet szükség.

A rossz akusztika ne vegye el a kedvünket a zenéléstől!

A rossz hangzásért a legtöbb esetben a hangfalakat, hangkártyát okolják, vagy a szoftver merül fel lehetséges hibaforrásként. Azonban a tapasztalt szakemberek egyet értenek abban, hogy tökéletes hangfal és hangszóró rendszer nem létezik.

Aki most kezd zenéléssel foglalkozni, hamar megismerheti, hogy melyek azok a márkák, amik elterjedtek, amit a legtöbben jónak tartanak. Így ha ezekből választunk – és a stúdióban megfelelően helyezzük el – nagyon valószínű, hogy nem a hangeszközön múlik, ha számtalan próbálkozás ellenére sem érjük el a kívánt hangzást.

Hogyan tökéletesíthetjük stúdiónkban a hangzást?

Most, hogy tudjuk, hogy a szoba, amiben hallgatjuk a zenét, nagyobb
mértékben befolyásolja a hangot, mint az korábban képzeltük, elkezdhetünk dolgozni a megoldáson.
Biztosan hallottunk azokról a nagy és tapasztalt hangmérnökökről, akik bármilyen helyiségben képesek rövid idő alatt kiszűrni azok akusztikai hibáit. Ők a referencia lemezeiken hallható néhány, általuk nagyon jól ismert szám meghallgatása után azonnal érzik, hogy mi az, amire az adott stúdióban dolgozva figyelniük kell ahhoz, hogy aztán bárhol, a világ bármely helyiségében lejátszva is jó minőségű hangzást állítsanak elő.
A rossz hír az, hogy ilyen képességekkel csak nagyon kevesek rendelkeznek, így kellő rutin hiányában számunkra nem ez a járható út. Ahhoz, hogy olyan zenét készítsünk, amely bárhol máshol is ugyan úgy szólal meg, mint ahogyan a stúdióban felvettük, akusztikai kezelésre lesz szükség.

Az akusztikai csillapítás legfontosabb lépései

Oldalsó visszhangok csökkentése – mélyhang elnyelő rendszerek
alkalmazása a lehallgatási pontban jobbra és balra eső falakon.
Akusztikus csillapítás a plafonon és a padlón – főként nagyobb
alapterületű vagy alacsony belmagasságú helyiségek esetében, de
házimozi rendszereknél is fontos.
Monitorok háta mögötti falrész – a mélyhangok jelentős javulását fogjuk tapasztalni ennek a területnek az akusztikai kezelésével.
Hátsó fal csillapítása vagy diffúzor alkalmazása a sztereó tér tisztaságáért.
Basszus csapdák – több ponton is a tisztább basszus hangokért.

Stúdió akusztika – tőlünk azt kapja, amit hall
Tőlünk azt kapja, amit hall

Az akusztikai kezelés során helyszíni méréssel állapítjuk meg a stúdió akusztikai hibáit. Ezekre megoldást is kínálunk, akusztikai panelek segítségével. Lehetőség van arra is, hogy a stúdiót a szükséges akusztikai panelekkel berendezzük, eközben folyamatosan mérjük a helyiség akusztikáját. Így folyamatosan nyomon követhető a hangzás javulása.
A házilagos barkácsolással vagy az internetről, különböző méréssel nem foglalkozó, csak akusztikai paneleket árusító webshopokból rendelt, sokszor nem is megfelelően választott elemek beépítésével ellentétben így nálunk nincs utólagos meglepetés, vagy csalódottság. A megrendelő pontosan azt vásárolja meg, amit a helyszínen hallott.

Similar Posts