Stúdió mikrofon: Rode NT1-A és AT2035 mikrofonok összecsapása!

Szerző: Robi Közzétéve:

Rode NT1-A  és AT2035 stúdió mikrofonok összecsapása!

 

A hangfelvevő stúdiók egyik legfontosabb felszerelése a mikrofon. Többféle mikrofonból válogathatunk, attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni őket. A Rode NT1-A és az Audio Technica AT2035 típusú mikrofonjait hasonlítottuk össze legújabb tesztünkben.

A mikrofonokról

A mikrofon egy elektroakusztikai átalakító, mely a levegőben terjedő rezgéseket alakítja át elektromos jelekké. A mikrofon membránja hanghullámokkal érintkezve apró vibrálásokat kelt és ezt alakítja át elektromos jelekké. A mikrofon feltalálása Alexander Graham Bell nevéhez fűződik, az első szénmikrofont 1876-ban Thomas Edison találta fel.

Kardioid karakterisztika

A mikrofon érzékelője szív alakú, ezért kapta ezt az elnevezést. A kardiod mikrofonok egy irányból érzékenyek, így jól ki tudják szűrni a külső zajokat.

Rode

Rode NT1A Stúdió mikrofon

A RODE Microphones  céget 1967-ben Henry és Astrid Freedman alapította. Székhelyük Ausztráliában van. A cég mikrofonok és tartozékok tervezésével és gyártásával foglalkozik. Mikrofonjaikat használják professzionális és házi stúdiókban, színpadon, filmes és videós célokra, overhead színpadi, dob, lábdob, vokál, és kórus hangosításra is használják. Több, mint 25 éve az Amerikai Egyesült Államokba is exportálnak, 1998 óta pedig több, mint 30 országba jutnak el az általuk gyártott termékek. Az NT1-A mikrofon 2004-ben, az Editor’s Choice Award díját is elnyerte, mint a világ legcsendesebb mikrofonja! Saját zajszintje mindössze 5 dB, ami valóban lenyűgöző. A frekvencia tartománya 20 Hz-20 kHz között van, az impedancia 100 Ohm. Az alumínium, masszív fém audio eszköz jel/zaj aránya 4,5 dB. Integrált, Rycote Lyre rezgéscsillapítóval, és a legjobb kétrétegű fémszűrővel rendelkezik. A maximális hangnyomásszint (SPL) 13 Db. A Rode NT1-A, kardioid mikrofon, ami azt jelenti, hogy az előtte megszólaló hangot közvetíti, és így hatékonyan különíti el a háttérzajt és a szoba saját hangját. Rendkívül érzékeny mikrofon, ezért feltétlenül szükséges minden háttérzaj kizárása! A gyártó 10 év garanciát ad a mikrofonra, ami elég sok mindent elárul a minőségéről.

Az akusztikai kezelés elengedhetetlen!

A stúdiókban a hangfelvételek csak akkor lesznek megfelelő minőségűek, ha gondoskodunk a helyiség akusztikai kezeléséről. Hangelnyelő és diffúzor akusztikai panelek használatával egyenletes és tiszta hangzást érhetünk el. Hiába szereljük fel stúdiónkat a világ legjobb és legdrágább audio berendezéseivel, ideális akusztika hiányában a rögzített anyag hangzása csalódást fog okozni. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni az akusztikai kezelés fontosságát!

Széles dinamika tartomány, tiszta hangok, részletesség jellemzi az NT1-A-t. A vokálokban extra élénkséget tapasztaltunk, a hangszerek esetében ezt az élességet túlzónak éreztük. Populáris, szép hangzást hallhattunk. Kiegyensúlyozott közép tartomány, levegős, fényes magas hangokat tapasztaltunk.

AT2035

AT2035 mikrofon

Az Audio Technica céget 1962-ben alapította Hideo Matsushita. Az általunk tesztelt AT2035 típusú mikrofon a Rode-hoz hasonlóan kardioid, nagymembrános kondenzátor mikrofon, a frekvencia válasz 20 Hz-20 kHz között van, a maximális hangnyomásszint 148 dB, a jel-zaj aránya 12 dB. XLR kimenetekkel rendelkezik. Rezgéscsillapított mikrofontartóval és mély hang szűrővel kapható. Masszív, fém anyagból készült. A japán eszköz esetében dinamikus, pontos hangzásban volt részünk, a vokál és a hangszeres zene is tisztán és szépen szólt.

Mindkét mikrofont azonos körülmények között próbáltuk ki. Mivel kardioid mikrofonokról van szó, vagy más néven frontális mikrofonokról, elsősorban élő felvételekhez használják. A legelterjedtebb mikrofonok közé tartoznak, az egyetlen hátrányuk az, hogy ha túlságosan közel tesszük őket a forráshoz, színezik a mélyebb frekvenciákat, ezért is nagyon fontos a megfelelő elhelyezésük. Az oldalsó és a hátulról érkező hangokat, zajokat kiszűrik. A tesztelés helyszíne egy hangfelvevő stúdió volt, ami nagyjából 20 négyzetméteres területű volt. A stúdió akusztikai körülményei optimálisak voltak, a falakra szélessávú elemeket és hangelnyelő, illetve diffúzoros akusztikai paneleket, az ablak elé pedig hanggátló függönyt helyeztek.

Ítélet

Mindkét mikrofon magas minőségű, kiváló dinamikával és hangzással rendelkezik. Mi a Rode-ot hoztuk ki győztesnek, mert bár az ára magasabb az AT2035-nél, a gyártó 10 év garanciát, beépített rezgéscsillapítót és XLR kábelt is biztosít a termékhez. A legnagyobb előnye egyértelműen a minimális saját zaj, ami szinte egyedülállóvá teszi a hasonló audio termékek között. Elsősorban vokálhoz javasoljuk. Mikrofonok esetében elengedhetetlen a stúdió akusztikai kezelése, ellenkező esetben az érzékeny mikrofonok a nemkívánatos háttérzajokat is felveszik, aminek következtében a hangfelvételek minősége romlik.