A szoba akusztika jelentősége

Vajon miért fontos a szoba akusztika? Emlékezzünk arra, amikor új otthonunkba beköltözve, az üres szobák falai közt a párbeszédünk hangja is visszhangzott. Az idő elteltével, ahogy a bútorok, függönyök, polcok és képek elfoglalták végleges helyüket, a szoba akusztikája is megváltozott.

A szoba akusztika jelentőségét tehát a hétköznapi beszélgetések során is megtapasztaljuk, ám mindez felértékelődik, ha a lakásban moziszobát, a nappaliban házimozi rendszert vagy hifi berendezést is üzemeltetünk.

Mi az akusztika?

Az akusztika görög eredetű szó, jelentése hangtan, hangzás, egy helyiség hangzási viszonya. A hang keletkezésével és terjedésével foglakozó tudomány.

Miért kell foglalkoznom a szoba akusztikájával?

Ha a gondosan megválasztott audioberendezéssel a legjobb hangzást szeretnénk elérni, akkor a szoba akusztikáját sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Lényeges szempont, hogy a tökéletes paraméterekkel rendelkező készüléket a szoba melyik pontjára helyezzük, ám ez önmagában többnyire nem elég.
A hangverseny-, koncert- és színháztermek tervezése során kiemelt szerepet kapa teremakusztika.

Gondos tervezéssel és a megfelelő eszközökkel el lehet érni, hogy az üres és a zsúfolt nézőtér akusztikája egyforma legyen.

Ehhez már a terem építése során úgy alakítják ki például az álmennyezetet, hogy a hanghullámokat a közönséghez tereljék, más építészeti megoldások pedig a visszhang csökkentését szolgálják.

A mozitermek építése során is megadott szempontok mentén történik, hiszen a legdrágább eszközökkel sem érhető el tökéletes moziélmény, ha a szoba akusztikája nem megfelelő.

Miért kell csillapítani a mély hangokat
Kezeletlen szoba utózengési ideje
hangelnyelő panel hatásai egy helyiségre
hangelnyelő panel hatásai egy helyiségre
kezelt szoba utózengési ideje
Hozott anyagból dolgozunk

Ha a családi házunk egyik szobájában vagy a nappaliban tervezünk moziszobát vagy stúdiószobát kialakítani hangfelvételhez, akkor a meglévő paraméterekkel és anyagokkal tudunk dolgozni. Ilyen esetben a szoba akusztikája adott, ezt mérni tudjuk, majd a megfelelő akusztikai panelekkel tudunk javítani a helyiségben a hangzást.

szoba akusztika

Miért szól ugyanaz a berendezés másként két szobában?

Fizikai értelemben a hang egy, a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés.

Ha bekapcsoljuk a házimozi rendszert, a belőle áradó hang, rezgésbe hozza a levegő részecskéit, ez a rezgés tovább adódik részecskéről részecskére, hanghullámként terjed egészen addig, amíg el nem ér egy szilárd felületet a szobában.

Attól függően, hogy ez a felület a szoba téglából vagy gipszkartonból épült fala, az ablak vagy függöny, a hang útja eltérően folytatódik.

Sűrűségüktől függően egyes anyagok elnyelik, míg mások visszaverik a rájuk eső hangokat. Ezért fordulhat elő, hogy azonos berendezéseket különbözően halljuk, ha más helyiségben szólaltatjuk meg.

Milyen gyakori panaszokkal fordulnak hozzánk a szoba akusztikájával kapcsolatban?

Egy szobában a legtöbb gondot az utózengés, a visszhang okozza, illetve ennek a házilagos kezeléséből eredő másodlagos problémák: a magas hangok túlcsillapítása.

Sokan hungarocellt vagy szivacsot használnak, ha valamilyen hang problémát észlelnek a helyiségben.

Gyakran nagyobb falfelületet is beburkolnak ezen anyagok valamelyikével, ám elkeseredve tapasztalják, hogy a helyzet csak még rosszabb lett.

Ez abból adódik, hogy ezek az anyagok – a szivacs és a hungarocell – alkalmatlanok a mély hangok elnyelésére, ám a magasakat elnyelik, ezáltal épp ellentétes hatást érünk el: a mélyek még fokozottabban érvényesülnek.

A szoba akusztika másik gyakori problémája: a túlcsillapítás.

Ha valaki utána olvas a visszhang kezelésének és beszerez néhány abszorbert, amely a mély hangokat elnyeli, azokat könnyen túlcsillapíthatja, ami szintén élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást vagy filmnézést.

A hangokat tehát nem csak elnyelni, hanem szétszórni is kell ahhoz, hogy visszhangtól mentes, kellően letisztult és dinamikus hangzást érjünk el, ehhez diffúzorokra is szükségünk lesz.

akusztikai elem elhelyezése
Mit tehetünk a szoba túlcsillapításával?

Ha a körültekintően kiválasztott és sok pénzért megvásárolt berendezés minőségét a helyiség rossz akusztikája lerontja, akkor első lépésben a szoba akusztikai mérésével tudjuk meghatározni a pontos paramétereket, és azt, hogy min szükséges javítani.

A mérés során nem a készülékek hangzására vagy teljesítményére fókuszálunk, nem azt értékeljük.

A szoba adottságait mérjük, akusztikai szempontból lényeges hiányosságokat tudunk kimutatni és megoldást is kínálunk a javításra.

Hogyan történik az akusztika javítása?

Egy szobában akusztikai panelek segítségével lehet javítani a hangzást. A mérés alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy a szoba melyik pontjára milyen akusztikai panelt kell elhelyezni, annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Akusztikai panelek – ízléses, egyedi design elemek a lakásban

Ilyenkor a legtöbben – főként a család hölgy tagjai – megrémülnek, hogy a jó hangzás részükről nagy kompromisszumot kíván.

Ettől azonban nem kell tartani. Az akusztikai paneleket különböző színben és mintával, akár egyedi – például családi – fotóval is el tudjuk készíteni.

Típustól függően földre és falra helyezhető paneleink is vannak. A tisztításuk sem igényel különösebb odafigyelést, a fából, műbőr vagy akusztikai selyem bevonattal készült panelek nedves ruhával áttörölve tisztán tarthatók.

Similar Posts