Szoba Akusztika, hogy ne csak a szobát halljuk

Szerző: Robi Kategória:

hangelnyelő panelek

szoba akusztika

A szoba akusztika jelentősége

Vajon miért fontos a szoba akusztika? Emlékezzünk arra, amikor új otthonunkba beköltözve, az üres szobák falai közt a párbeszédünk hangja is visszhangzott. Az idő elteltével, ahogy a bútorok, függönyök, polcok és képek elfoglalták végleges helyüket, a szoba akusztikája is megváltozott.

A szoba akusztika jelentőségét tehát a hétköznapi beszélgetések során is megtapasztaljuk, ám mindez felértékelődik, ha a lakásban moziszobát, a nappaliban házimozi rendszert vagy hifi berendezést is üzemeltetünk.

Mi az akusztika?

Az akusztika görög eredetű szó, jelentése hangtan, hangzás, egy helyiség hangzási viszonya. A hang keletkezésével és terjedésével foglakozó tudomány.

Miért kell foglalkoznom a szoba akusztikájával?

Ha a gondosan megválasztott audioberendezéssel a legjobb hangzást szeretnénk elérni, akkor a szoba akusztikáját sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Lényeges szempont, hogy a tökéletes paraméterekkel rendelkező készüléket a szoba melyik pontjára helyezzük, ám ez önmagában többnyire nem elég.
A hangverseny-, koncert- és színháztermek tervezése során kiemelt szerepet kapa teremakusztika.

Gondos tervezéssel és a megfelelő eszközökkel el lehet érni, hogy az üres és a zsúfolt nézőtér akusztikája egyforma legyen.

Ehhez már a terem építése során úgy alakítják ki például az álmennyezetet, hogy a hanghullámokat a közönséghez tereljék, más építészeti megoldások pedig a visszhang csökkentését szolgálják.

A mozitermek építése során is megadott szempontok mentén történik, hiszen a legdrágább eszközökkel sem érhető el tökéletes moziélmény, ha a szoba akusztikája nem megfelelő.

szoba akusztika
Kezeletlen szoba utózengési ideje
szoba akusztika
kezelt szoba utózengési ideje

Szoba akusztika – Hozott anyagból dolgozunk

Ha a családi házunk egyik szobájában vagy a nappaliban tervezünk moziszobát vagy stúdiószobát kialakítani hangfelvételhez, akkor a meglévő paraméterekkel és anyagokkal tudunk dolgozni. Ilyen esetben a szoba akusztikája adott, ezt mérni tudjuk, majd a megfelelő akusztikai panelekkel tudunk javítani a helyiségben a hangzást.

Miért szól ugyanaz a berendezés másként két szobában?

Fizikai értelemben a hang egy, a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés.

Ha bekapcsoljuk a házimozi rendszert, a belőle áradó hang, rezgésbe hozza a levegő részecskéit, ez a rezgés tovább adódik részecskéről részecskére, hanghullámként terjed egészen addig, amíg el nem ér egy szilárd felületet a szobában.

Attól függően, hogy ez a felület a szoba téglából vagy gipszkartonból épült fala, az ablak vagy függöny, a hang útja eltérően folytatódik.

Sűrűségüktől függően egyes anyagok elnyelik, míg mások visszaverik a rájuk eső hangokat. Ezért fordulhat elő, hogy azonos berendezéseket különbözően halljuk, ha más helyiségben szólaltatjuk meg.

Milyen gyakori panaszokkal fordulnak hozzánk a szoba akusztikájával kapcsolatban?

Egy szobában a legtöbb gondot az utózengés, a visszhang okozza, illetve ennek a házilagos kezeléséből eredő másodlagos problémák: a magas hangok túlcsillapítása.

Sokan hungarocellt vagy szivacsot használnak, ha valamilyen hang problémát észlelnek a helyiségben.

Gyakran nagyobb falfelületet is beburkolnak ezen anyagok valamelyikével, ám elkeseredve tapasztalják, hogy a helyzet csak még rosszabb lett.

Ez abból adódik, hogy ezek az anyagok – a szivacs és a hungarocell – alkalmatlanok a mély hangok elnyelésére, ám a magasakat elnyelik, ezáltal épp ellentétes hatást érünk el: a mélyek még fokozottabban érvényesülnek.

A szoba akusztika másik gyakori problémája: a túlcsillapítás.

Ha valaki utána olvas a visszhang kezelésének és beszerez néhány abszorbert, amely a mély hangokat elnyeli, azokat könnyen túlcsillapíthatja, ami szintén élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást vagy filmnézést.

A hangokat tehát nem csak elnyelni, hanem szétszórni is kell ahhoz, hogy visszhangtól mentes, kellően letisztult és dinamikus hangzást érjünk el, ehhez diffúzorokra is szükségünk lesz.

stúdió akusztikai hangelnyelő panelek

Mit tehetünk a szoba akusztika túlcsillapításával?

Ha a körültekintően kiválasztott és sok pénzért megvásárolt berendezés minőségét a helyiség rossz akusztikája lerontja, akkor első lépésben a szoba akusztikai mérésével tudjuk meghatározni a pontos paramétereket, és azt, hogy min szükséges javítani.

A mérés során nem a készülékek hangzására vagy teljesítményére fókuszálunk, nem azt értékeljük.

A szoba adottságait mérjük, akusztikai szempontból lényeges hiányosságokat tudunk kimutatni és megoldást is kínálunk a javításra.

Hogyan történik a szoba akusztika javítása?

Egy szobában akusztikai panelek segítségével lehet javítani a hangzást. A mérés alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy a szoba melyik pontjára milyen akusztikai panelt kell elhelyezni, annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Akusztikai panelek – ízléses, egyedi design elemek a lakásban

Ilyenkor a legtöbben – főként a család hölgy tagjai – megrémülnek, hogy a jó hangzás részükről nagy kompromisszumot kíván.

Ettől azonban nem kell tartani. Az akusztikai paneleket különböző színben és mintával, akár egyedi – például családi – fotóval is el tudjuk készíteni.

Típustól függően földre és falra helyezhető paneleink is vannak. A tisztításuk sem igényel különösebb odafigyelést, a fából, műbőr vagy akusztikai selyem bevonattal készült panelek nedves ruhával áttörölve tisztán tarthatók.

szoba akusztika


szoba akusztika

stúdió akusztikai hangelnyelő panelek

https://www.facebook.com/Perfect.akusztika/

Kategória: Tudástár

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük