Hangfal alátétek: Gránit és Mészkő alátétek

Méret: 25x35x3cm  Gránit: ár: 27 120fT Nettó – Mészkő : ár: 22 600fT Nettó

Méret: 35x45x3cm Gránit: ár: 41 810Ft Nettó – Mészkő: ár: 30 510fT Nettó

Méret: 45x45x3cm Gránit: ár: 49 720Ft Nettó – Mészkő: ár: 36 160 fT Nettó

Bármekkora egyedi méret is kérhető.

Rendelés leadás email-ben!

Cikkszám: 535 Kategória:
MPN: 535
Márka:Perfect Acoustic

Leírás

Hangfal alátétek: Gránit és Mészkő alátét

Akár egyedi méret elkészítése is lehetséges. Nem csak hangfal alá, de akár hifi állvány, vagy polcok tetejére is alkalmazható.

A rezgések csillapítása jobb teljesítményt, letisztultabb hangképet eredményez. Élesebb basszushangokat, kifinomultabb közép tartományú hangokat hallhatunk.

Több féle színnel és mintával kapható gránit és mészkő lapok

Gránit, márvány alátétek

hangfal alátétek

A gránit durva kristályszemcséjű, mélységi kőzet.Az egyik legkeményebb kőzet, kopás-fagy és időtálló anyag. 4000 éve használják az építészetben és a szobrászatban. A márvány és a mészkő is kemény és tartós anyag, szintén több ezer éve ismert és használt kőzetek.
A gránitból készült hangfal alátét stabilitást biztosít a hangszóróknak. Javítja a hangzást, a hangfalak által keltett rezgések elvezetésével. Elhelyezhető a hangfal alá az állványra, a padlóra, de akár a hangfal tetejére is.

Nem csak a hangfal alá de a hangfal tetejére is alkalmazható. Hangfal tetején a hangfalak tehetetlenségi erő hatását próbálja csökkenteni. A hangszórók mozgásából adódóan meg rezegtetik a hangfalat, ami kisebb mozgásokból állnak. Ezek a mozgások megakadályozzák a dinamikus tiszta hangzást. Mikor megszüntetjük, vagy lecsökkentjük ezt a rezgést és mozgást, egyből hallható javulást fogunk hallani.

Dinamika a részletessége és a tér növekedése fogja jellemezni a kedvenc zenéinket.

Nem csak a hangfalak körül érdemes használnia gránit vagy mészkő lapokat!

hifi álvány gránit lappal

Rezgéscsillapítás fontossága

A rezgések torzítják a hangokat, ezért alapvető fontosságú a rezgéscsillapítás. A tárgyak csillapítási hatékonysága függ az anyaguktól, szerkezetétől, méretétől és merevségétől. Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy a hifi berendezések tökéletesen szóljanak, olyan alátétekre és állványokra van szükség, amelyek a levegőből vagy a padlón át keletkező külső rezgéseket kezelni tudják. Az egyes tárgyak, az audio rendszerek elemei több rezonancia irányúak és több rezonancia frekvenciával rendelkeznek. Izolálni-elcsatolni- kell a hangszórókat megfelelő anyagok segítségével.

Mi is az a rezonancia?

Egy másik forrásból származó rezgések átvételével történő együtt rezgés. A testek jellemzője, hogy egy másik testtel, tárggyal együtt rezegnek a saját rezgésszámukon.

A hangszóró alátétek előnyei:

  • Ha padlóra helyezzük a hangfalakat, a gránit vagy márvány alátét megvédi a padlót a karcolásoktól.
  • A hangszóró dobozát is védik a karcolásoktól, kopástól.
  • Jól néznek ki, és javítják a hangfalak stabilitását.
  • Rendkívül egyszerűen elhelyezhetők, a hangszóró méretéhez vagy a hangfal állvány méretéhez igazíthatók.
  • Csökkentik a padló rezgése által okozott zajt, különösen laminált vagy fa padló esetében.
  • Tartósak és könnyen tisztíthatók.
  • A hangfalak optimális dőlésszögét is beállíthatjuk a segítségükkel.

Az optimális hangzás kialakítása több lépésből áll, akusztikai szakember segítségével mindenképpen érdemes akusztikai vizsgálatot végezni az adott helyiségben. Csak akusztikai kezeléssel érhető el a várt eredmény, és az audio eszközeink is csak a megfelelő akusztikai adottságok mellett képesek az ideális hangzásra.

Mi a gránit és a mészkő közötti különbség?

A gránit strapabíróbb és kevésbé érzékeny, mint a mészkő. Gránit keményebb dinamikusabb hangot produkál, mig a mészkőtől melegebb lágyabb hangot  kaphatunk. Mindkét alapanyag esztétikus, izolációs képességű és stabil alapot biztosít a hangfalak számára.

Főszerepben a hangfal

hangfal készítéseA hangszórókat megfelelően kialakított dobozokban vagy ládákban rögzítik. A hangfal doboz segít a frekvenciamenetet egyenletesebbé tenni. A hangszórók az emberi fül számára hallható tartománynak egy-egy részét képesek sugározni. A hangfalakat megkülönböztetjük a teljesítményük, a frekvenciamenet, az impedencia, a torzítás és a hatásfok alapján. Vannak aktív és passzív, zárt és nyitott hangdobozok, bass reflex, akusztikai tölcsérek, szélessávú és mély vagy csak közép/magas hangfalak…stb. A hangszórók dobozának anyaga befolyásolja a hangfalak hangzását, érdemes jó minőségű termékeket vásárolni, amelyek nagy sűrűségű anyagból készültek, ezért megakadályozzák a belső rezgéseket. A műanyag hangfal dobozok nem igazán jók ebből a szempontból, mert a másodlagos rezgések zavarják és lerontják a hangképet.

A hang tulajdonképpen rezgés

Minden hang mögött tárgyak, anyagok részecskéinek a rezgése áll: az emberi hangnál például a hangszálak, hangszereknél a húrok, hangszórónál a hangfal membránja…stb. A rezgésbe jött tárgy, anyag a levegő részecskéit is rezgésbe hozza, ez a rezgés pedig részecskéről részecskére haladva, hanghullámként terjed tovább a levegőben. A rezgés olyan folyamat, amelynek állapotai ismétlődnek.

A hangszórók elhelyezése

Általánosságban elmondható, hogy a hallgatói pozícióhoz képest szimmetrikusan helyezzük el a hangszórókat, lehetőleg fülmagasságban, és ne tegyünk a hangfal és a hallgató közötti területre semmilyen tárgyat, mivel azok megakadályozzák a hanghullámok szabad áramlását. Vegyük figyelembe a hangszórók és a falak közötti távolságot is, a hangfalak típusát és méretét is. Nem ajánlott a hangsugárzókat túl nagy távolságra helyezni egymástól, sarkokba lehetőleg ne helyezzük el őket.

Az alátétek nemcsak a basszus hangokat javítják, de a segítségükkel a hangszórók ideális dőlésszöge is beállítható. Ha az adott helyiségben parketta vagy járólap van, célszerű szőnyeg lehelyezése. Sztereó hangfalak esetén alapvető szabály, hogy a két hangszóró és a hallgató egy egyoldalú háromszöget zárjon be, úgy,hogy a háromszög két csúcsánál a hangfalak, a harmadiknál pedig a hallgató személy legyen. Legfőbb cél, hogy a hallgatói helyzetben minél több közvetlen hangot halljunk a hangfalakból, és minél kevesebbet az egyéb tárgyakról, felületekről visszaverődő hangokból.

Ha a hangszórókat könyvespolcra, asztalra vagy állványra helyezzük, az üreges szerkezetű lakberendezési tárgyak, bútorok átveszik a hangfalak rezgéseit, rezonálnak,így romlik a hangminőség, torzulnak a zenei részletek. Fontos, hogy a hangfalakat stabil és tömör alapokra helyezzük, ezáltal izoláljuk a hangszórókat és meggátoljuk a hangok elvezetését az állvány, talaj..stb. irányába. Kaphatók hangfal állványok, érdemes azokra is gránit vagy márvány alátétet tenni a hangfalak alá. A hifi berendezések hangzását negatívan befolyásolhatják a rezonanciák, kioltások és kiemelések jöhetnek létre. A hungarocell, vagy a gumi anyagok nem alkalmasak sem hangelnyelésre, sem a hangfalak izolálására.

A megfelelő alátét segítségével javul a basszus, tisztul a hangzás. Semmiképpen ne helyezzünk a hangszórók alá olyan tárgyakat, eszközöket, amelyek hőt bocsájtanak ki, mivel a hő megváltoztatja a levegő mozgását és ezáltal a hangokat. ( pl. erősítő) Az üvegasztalokat kerüljük, mivel az üveg tükröző felület, jelentősen ronthat a hangzáson. Az álló hangfalakat mindig csak álló helyzetben, a fekvő hangszórókat pedig fekvő helyzetben hallgassuk! A hangfalak tetejére is javasolt nehezékként gránit vagy márványlapot tenni, de ebben az esetben vegyük figyelembe a hangszórók anyagát és méretét. Egy kevésbé tömör, könnyű hangszóró nem biztos, hogy elbírja a nagyobb súlyú lapot! A hangsugárzó tetejére helyezett gránit, illetve márvány lap kellemesebb, testesebb, tisztább hangzást eredményez.

Ne felejtsd el az akusztikát is rendbe hozni

A tökéletes hangzáshoz nem elegendő a legjobb minőségű hangfalakat beszerezni, a helyiség akusztikai kezelésére is szükség lehet. Ha a megfelelő akusztikai elemekkel kialakítottuk az ideális akusztikát, elkezdhetünk körülnézni a hangfalak között. Több típus és méret létezik, aszerint válasszunk, hogy milyen célra szeretnénk használni a hangszórókat. Az elhelyezés az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a hangsugárzók úgy szólaljanak meg, ahogy azt elvárjuk. Hangfelvevő stúdiókban vagy moziszobákban csak akkor halljuk megfelelően a hangfalak által sugárzott hanganyagot, ha a hangszórókat megfelelően helyeztük el.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hangfal alátétek: Gránit és Mészkő alátétek” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Az ügyfelek kérdései és válaszai

There are no questions yet. Be the first to ask a question about this product.

Send me a notification for each new answer.