QRD Diffúzor

Méret:130x60x10cm
súly:25kg
Ár: 35000 HUF Nettó

Méret:120x60x10cm
Ár: 30000 HUF Nettó

Méret:60x60x10cm
Ár: 20000 HUF Nettó

Rendelni e-mail-en lehet!

Leírás

QRD Diffúzor

QRD diffúzor tulajdonsága:

  • Diffúzorjaink laminált bútorlapból vagy igazi fenyőből készülnek.
  • Kialakításuknál törekedtünk ,hogy a legnagyobb sávszélességben szórja szét a hangokat.
  • Ezt a  diffúzort rendelik a legtöbb stúdióba!
  • QRD Diffúzora olyan helyiségekbe, ahol fontos a tökéletes hangzás.

QRD diffúzor színe, mintája:

Kapható laminált bútorlap 4 féle színben és rétegelt fenyőből 5 féle színben.

Fenyő QRD7 Diffúzorhoz pácolt szín  + 10000 HUF/db

Laminált szín:

Oszlopos akusztikai diffúzor

fehér

fekete

világos tölgy

sötét tölgy

 QRD7 diffúzorok igazi fenyőből!

 5 féle pácolt színben:

Rácsos diffúzor

  • natúr
  • világos dió
  • sötét dió
  • palisander
  • fekete
  • Páccal +10000Ft

Tisztítás:

Enyhén nedves ronggyal áttörölhető!

Mire használható és hol helyezzük el:

Választ kaphat erre  a cikkbe

Akusztikai panelek-elemek

Az abszorberek elnyelik, a diffúzorok szétszórják a felületükre érkező hangokat. Ha egy helyiségben
csak abszorbereket használunk, akkor túlcsillapítuk, ami élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást,
filmnézést vagy stúdiómunkát. A visszaverődő hangokat tehát más módon is kezelni kell: a
visszaverődési pontokat kell lefedni, így nem fogunk más pontból visszhangot hallani fáziskéséssel.

 

hifi show
hifi show

Tudomány a QRD diffúzor mögött

A QRD diffúzor, egy olyan elsődleges eszköz amelyet úgy terveztek, hogy szétszórja az irányított hanghullámokat és csökkentse az elsődleges visszaverődéseket, az állóhullámokat és a csörgő visszhangot.Kiváló kiegészítője egy hangelnyelő panelnak(https://perfectacoustic.hu/termek/bor-akusztikai-membran/ ), mivel nem szívja el a hang energiát, mint egy akusztikai panel.

QRD diffúzor visszaveri az energiát a helyiségbe.De ellentétben a sík, egyenes visszaverő felületekkel, amelyek tükrözik az energiát, a QRD diffúzor a különböző mélységű kazettáknak köszönhetően, más- más irányban és más időben szórja szét a hangot.Ez kiküszöböli a direkt tükörpontos visszaverődést és azt a benyomást kelti, mintha szélesebb, tágabb környezetben lenne.

Noha a hang szétszórását már a Római idők óta használják, az elmúlt években a fejlett matematika új terveket hozott létre, amelyeknek mérhető és kiszámolható eredményeik vannak.A fizikus M Schroeder- az elsődleges QRD diffúzorok atyja-matematikailag kiszámított különböző mélységű kazetták sorozatát hozott létre.Ezeket előre kiszámított méretek alapján, egyenlő energiamennyiség szétoszlatására állították be.

Elmélet

A hang hullámfrontként érkezik, és belép a diffúzor fázisrácsába, ahol visszatükröződik a helyiségbe. Mivel a kazetták mélysége változó, az energia különböző időpontokban távozik egymáshoz képest. Ez  eltolja a relatív fázist vagy az időbeli eltérést (időeltolást), és elosztja az energiát a kazetták között, térbeli szétszórást hozva létre.

hang visszaverődés akusztikai diffúzor nélkül

hang visszaverődés akusztikai diffúzor nélkülA hang hullám-frontként (kék) érkezik. Diffúzió nélkül a fal sima, kemény felülete visszatükrözi az energiát (piros), mint egy tükör, ami visszhangot okoz. Ezek lehetnek akár az elsőrendű reflexiók, amit mi  csörgő visszhang formájában hallunk.

[caption id="attachment_2802" align="alignnone" width="300"]hang visszaverődés akusztikai diffúzorral hang visszaverődés akusztikai diffúzorral

A hullámfront belép – az energia először a sekély kazettákba csap be és visszatükröződik a helyiségbe, míg a fennmaradó rész mélyebb kazettákba folyik. A ‘időbeli eltolódás’ az idő múlásával történik, amikor belép, visszatükröződik és kilép a diffúzorból.

hang visszaverődés akusztikai diffúzorral

Amikor azonos frekvenciák egyidejűleg azonos kazettába lépnek be és kijönnek, akkor fázisban vannak és megerősítik egymást. Ha eltérő időben lépnek ki, akkor a fázis beszakadás a frekvencia és a kazetta mélységéhez viszonyítva történik.

hang visszaverődés akusztikai diffúzorral

Amint a hanghullámok kilépnek a különféle kazettákból, kölcsönhatásba lépnek, és az energia szétszóródik a fázisrácson keresztül, ami vízszintes „térbeli eltolódást” eredményez. Ez eloszlatja a hangot a helyiségben, így nagyobb térérzetet eredményezve.

Az alacsony frekvenciájú teljesítmény beállítása

A hang különféle légmolekula-kompressziókból áll, amelyeket  hanghullámoknak hívnak, ezeknek hossza a frekvenciától függően változik. Az alacsonyabb frekvenciák hosszabb hullámhosszúak, mint a magassak. Ugyanezen amplitúdó mellett  több energiát tartalmaznak, mint a rövidebb, magas frekvenciájú hanghullámhosszok, amelyek még nehezebbé teszik a vezérlést. Ezenkívül, általánosan elfogadott tény, hogy a hang a 300Hz tartomány fölött kezd  irányitottá válni. Ha a diffúzor elsődleges funkciója az irányított hangenergia szétbontása, akkor az következik, hogy az optimális diffúzornak ezen alsó frekvenciatartományt kell eljutnia. Ezek a kritériumok meghatározzák az alacsony frekvenciájú teljesítménycélt a QRD diffúzor számára.

Az elsődleges QRD diffúzor tervezésekor a legmélyebb kazetta, az anyagsűrűség és fajsúly  határozza meg a legalacsonyabb frekvenciát, amelyet hatékonyan tud szétszórni. Fontos az is, hogy a diffúzor szerkezetileg elég merev és nehéz legyen, hogy a mélyhang ne okozzon nem várt rezonációt, és elég nagy  tömegű legyen, hogy az energia ne csak áthaladjon a kazettákon.

Ez inkább a diffúzor hang szétszórási hatásával kapcsolatos, amely nem áll le egy adott frekvencián, hanem egyre kevesebb hatással van a frekvencia csökkenésével. Ez azt jelenti, hogy a QRD diffúzor 150Hz-től fog egyenletesen működni. De mivel, a legtöbben egyetértenek abban, hogy a hangot ezen frekvenciatartomány alatt is tudja kezelni , (igaz nem akkora mértékben mint a 150Hz-től  )azért érdemes számolni a mélyebb tartományokkal is.

A magas frekvenciájú hangok

A móka kedvéért, tapsoljon egyet egy üres helyiségben, és valószínűleg visszhangok sorozatát fogja hallani, ahogy a falon, a mennyezeten és a padlón pattog és visszaverődik. Ezt úgy nevezzük, hogy a csörgő visszhang, ami  kemény felületű, téglalap alakú helyiségekben nagyon erőteljessek. Amit ilyenkor hallasz, az ezekről a felületekről lepattanó magas frekvenciájú hanghullámok.

A magas frekvenciák inkább irányosabbak, mint az alacsony frekvenciák, és ezért úgy viselkednek, mint a pattogó labda. A basszushoz képest, ugyanolyan amplitúdó mellett, ezek gyorsan elveszítik energiájukat,  amikor valamilyen közegekben, például levegőben, folyadékban vagy szilárd anyagban haladnak.

 Hogyan kell használni a QRD diffúzort?

A QRD diffúzor egy nagy teljesítményű diffúzor, amelyet professzionális stúdiókhoz és igényesebb mozi és hifi szobákhoz terveztek.

A QRD sorozata úgy lett optimalizálva, hogy több diffúzort egymás mellé felszerelhessenek. Ez lehetővé teszi a megrendelő számára, hogy beállítsa a kívánt számú diffúzort egy olyan helyen, amely beteríti a kívánt falfelületet. A helyükre instalálás után, jelentősen csökkennek az olyan problémák, mint a modális torzítás, a csörgő visszhang és az álló hullámok.

Ahhoz, hogy a diffúzor alacsonyabb frekvencián is jól működjön, nehéznek és merevnek kell lennie. Ez természetesen olyan kérdésekhez vezet, mint az elhelyezés és a felszerelés. A jó hír az, hogy úgy terveztük meg a QRD diffúzort, hogy a felszerelés is egyszerű és gyors legyen.A felszerelésnek ugyanaz a technikája, mintha egy sor konyhaszekrénynek. A falon történő elhelyezést általában ülő pozíciónál, a fül magasságba kell rakni, úgy , hogy a diffúzor közepe a fülünk magasságában legyen.Természetesen, nem kötelező ezeket a diffúzorokat felszerelni, mivel a földön is nagyon stabilan megállnak és teljes mértékben ott is teszik a dolgukat.

Elhelyezés

A helyiségbe történő elhelyezés általában a hallgatási helyzet mögött vagy jobb- bal oldalon , a hangfalak mögött van a legoptimálissabb helyen. Természetesen egy szélesebb helyiség, szélesebb diffúz területet fog biztosítani. Nagyobb munkaterületű helyiségekben a költségek megtakarítása érdekében, érdemes kombinálni membránnokkal vagy szélessávú akusztikai panelokkal.

akusztikai panelek elhelyezése

Széles falfelületek

Azokban a helyiségekben, ahol a hallgatási pozíció mögött nagyon széles a fal, ott szélessávú akusztikai panel hozzáadásával csökkentheti a költségeket, miközben kezeli a basszust. Ez különösen fontos az akusztika javítása érdekében, hogy egyenletes hangot kapjunk az hallgatói  pozícióban.

Ha egyforma méretet szeretne a diffúzorral akkor kérhet egyedi méretű akusztikai panelt is.Az egyedi méret elkészítése nem emeli meg az árat. Így egyszerűvé és vonzóvá teszi a sorba rendezését. A legjobb, ha a QRD diffúzorokat egymásba teszi, mivel ez egyenletes diffúziót eredményez.

akusztikai panelek elhelyezési grafikon

 Süllyesztett falra szerelés

Vezérlőszobát, moziszobát vagy stúdiót épít? A QRD diffúzort ugyanolyan egyszerűen felszerelheti, mint egy polcot. A süllyesztett beszerelés nem befolyásolja a diffúziós teljesítményét, de javíthatja a szobatervezés esztétikáját, ha hajlandó elvégezni a kereteket építéseket.

Ha a stúdió már készen áll, akkor építhet egy álfalat a diffúzorok felszereléséhez. Ez kiváló alkalom lehet arra is, hogy akusztikus elszigeteltséget adjunk a helyiségek között, vagy egy nagy beépített basszuscsapdát építsünk be.

akusztikai panelek elhelyezési grafikon

Valószínűleg a legigényesebb hallgatók az audiofilek. A QRD diffúzorok hozzáadásával az ilyen típusú hallgatási helyeken kiküszöbölhetők a zavaró visszaverődések, miközben megőrzi és növelheti levegő és a tér érzetét. Ez különösen fontos olyan jazz vagy klasszikus zene hallgatásakor, amelyeket akusztikusan tágas térben készítettek, mivel ezeknek  a felvételeknek az  előnyei a természetes hangkörnyezet.

QRD diffúzor GYIK

Minden diffúzor egyformán működik?

Nem. A diffúzorok úgy működnek, hogy visszaverik és szétszórják a hangenergiát a helyiségbe. A nagyobb, nagy sűrűségű és masszív diffúzorok képesek az alacsony frekvenciák irányítására, miközben a vékony, könnyű diffúzorok csak a magasabb frekvenciák irányítására képesek. A diffúzor mérete, tömege és kivitelezése nagyon fontos szerepet játszik a működésükben.

Miért állítják egyes cégek azt, hogy a műanyag illetve hungarocell vagy szivacs diffúzorok alacsony frekvencián is  hatékonyak lesznek?

Természetesen a bevétel miatt.Nekik nem a hatás és a visszajáró vendég a fontos, hanem az, hogy egyszer-kétszer becsapják az embert.Mivel ezek általában olcsóbbak(nem mindig)mindeki ezekkel kezdi, miután rájönnek hogy hatástalanok, csak azután jönnek a mi prémium minőségű termékeink.Igaz addigra jelentősen megcsappan a pénztárcájuk.

Miért olyan drágák a QRD diffúzorok?

A valódi QRD diffúzorral az a probléma, hogy nincs egyszerű módja a gyártásának, nem olyan, mint egy egyszerű könyvespolc. A QRD diffúzorokat elsősorban kézzel készítik, kézzel ragasztják, kézzel összeállítják és kézzel csomagolják, ami óriási időt vesz igénybe. Ezért annyira drága.

Készíthetek saját QRD diffútort?

Természetesen igen.Hogy hatásos lesz-e,az már nem annyira biztos.Ha nem jól van kiszámolva és bemérve akkor inkább rosszat tesz mint használ.

Hol lehet a legjobban elhelyezni a diffúzort a szobában?

Elsősorban az elsődleges visszaverődési pontokban, hangfalak mögött, jobb- bal tükörpontban vagy a hallgatói pozíció mögött.

Újrafesthetem a QRD difúzort?

Természetesen igen, de mi a natúr színen kívül 5 féle színben értékesítjük, amit érdemes megnézni a fényképek között.

Hogyan szállítja a diffúzorokat?

Összeszerelve, 6 rétegű csomagolásban, egyből használatra kész állapotban.

Printelt akusztikai elemek tulajdonságai:

QRD Diffúzor

Vinil nyílt nap

Barabás villa bemutató terem akusztikai kezelése.
Vinil nyílt nap.

hifi show

Hilton Hifi Show

Ismét egy sikeres akusztikai kezelés!Core audió bemutató terme! Budapest Hilton hifi show!

Kretens stúdió

Kretens stúdió

Kretens stúdió akusztikai kezelése