Mind a(z) 15 találat megjelenítve

Akusztikai diffúzorok

 

Miért van szükség az akusztikai diffúzorokra?

Az abszorberek elnyelik, az akusztikai diffúzorok szétszórják a felületükre érkező hangokat. Ha egy helyiségben csak abszorbereket használunk, akkor túlcsillapítjuk, ami élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást, filmnézést vagy stúdiómunkát. A visszaverődő hangokat tehát más módon is kezelni kell: a visszaverődési pontokat kell lefedni, így nem fogunk más pontból visszhangot hallani fáziskéséssel. Az akusztikai diffúzorok a beérkező hangenergiát szétszórják apróbb energiadarabokra: segítségével letisztult hangképet, megnövekedett teret, pontosabb, precízebb hangot kapunk.

Mi az, ami nem működik akusztikai diffúzorként?

Az akusztikai diffúzorokkal  ne fontos beburkolni a szobát, célzottan kell használni, a megfelelő visszaverődési pontokon. Ezt akusztikai mérést követően lehet a legjobban meghatározni. Semmiképp nem helyettesítheti tehát a diffúzor szerepét, ha hungarocellel vagy szivaccsal burkoljuk az összes falfelületet, mert ezek anyag-összetételüknél fogva is alkalmatlanok a hangok megfelelő szétszórására.

akusztikai diffúzor

Milyen anyagokból készülnek a Perfect Acoustic  diffúzorok?

Kizárólag sűrű és nagy fajsúlyú, keményfát használunk az akusztikai diffúzoraink készítéséhez. Fontos tudni, hogy a diffúzorok alkalmazása különböző, attól függően, hogy milyen helyiségben és milyen céllal használjuk őket. Cégünkben nagy tapasztalattal végezzük a diffúzorok beállítását, a legjobb eredmény eléréséhez nagy választékot kínálunk termékeinkből, melyek nem csak esztétikailag, de hatásfokban is megelőzik versenytársaikat.

Diffúzor, mint lakberendezési elem

A maximális akusztikai hatás mellett jól tudjuk, hogy az esztétika is fontos szempont. Diffúzoraink készítése során ezért figyelembe vesszük az egyéni igényeket: minden termékünk több féle színnel, mintázattal kérhető, akár a megszokottól eltérő méretben is, hogy alkalmazkodjon a helyiségéhez, ahol Önnek szüksége van rá.

art akusztikai diffúzorok egy hifi rendszerben

Eredmény amit elérhetünk

A diffúzorok szétszórják a felületükre érkező hangokat, így amennyiben a megfelelő helyen alkalmazzuk, úgy képesek valósággal megnövelni a teret. A megfelelő helyen történő használatukkal:

  • letisztult hangképet,
  • nagyobb dinamikát,
  • az emberi hang letisztultságát,
  • tér megnövekedését élvezhetjük.
Ha már késő tervezni

Akusztikai szempontból az lenne az ideális, ha az ingatlanok építésekor akusztikai tervezés, majd kivitelelés is történne. De sajnos ez nagyon ritka. Így szinte minden esetben utólagos mérésre és javításra szorulnak az épületek, ha optimális hangzást szeretnénk elérni. A hétköznapi építőanyagok nem tudják elnyelni vagy egyenletesen szétszórni a hangokat. A legnagyobb akusztikai gondokat a csörgő visszhangok, interferenciák, állóhullámok okozzák. A felgyülemlő mély hangok kordában tartására a mélyhangelnyelő paneleket javasoljuk. A közép-és magasabb frekvenciák kezelésére azonban szükség van más típusú termékekre. A diffúzorok csökkentik a visszhangokat azáltal, hogy a felületükre érkező hanghullámokat több irányban, a teljes sávszélességben, apróbb részekre szórják szét.

Nem kell minden hangot elnyelni!

A hangelnyelő elemektől eltérően a diffúzorok nem nyelik el az össszes hangenergiát, megőrzik a hangzás tisztaságát, élénkségét. Eloszlatják a hangenergiát a helyiségben. Megnövelik a térérzetet, a hangok lecsengési ideje teljesen megegyezik a helyiség minden pontján, és a teljes sávszélességben is. A diffúzor panelek tehát a hangok energiáját felfogják és egyenletesebben szórják szét a szobában.
A hangzás hibátlan minőségét a közvetlen és a diffúz hangtér kiegyensúlyozott harmóniája biztosítja. Hangfelvevő stúdiókban még lényegesebb az akusztikai javítás, annak érdekében, hogy a rögzítésre kerülő zenei vagy egyéb hanganyag később, egy másik helyiségben meghallgatva is tökéletesen szólaljon meg!

Bútorok szerepe:

Habár a falak, a mennyezet és minden más lakberendezési tárgy diffúz és hangelnyelő felület, a szerkezetükből adódóan szinte csak a magas hangok elnyelésére képesek, a mélyebb hangokat visszaverik egy irányban, így kellemetlen visszhangok keletkeznek. Ha csak szélessávú hangelnyelő paneleket használunk, a túlcsillapítás következtében élvezhetetlenné válik a hanganyag. A diffúzorok szabálytalan, eltérő mélységű felületét pontos akusztikai mérésekkel együtt tervezzük meg, a hangokat minden irányban szórják szét, amivel a hang energiáját folyamatosan csökkentik.

Ilyen típusú paneleket leginkább hangfelvevő stúdiókban, házimozi-helyiségben, koncertteremben érdemes elhelyezni. Az adott helyiség méretétől, formájától és adottságaitól függ a diffúzorok megfelelő mennyisége és helye. Akusztikai méréssel meghatározhatók a visszaverődési pontok. Ezeket a pontokat kell a diffúzorokkal lefedni.
Basszus hangelnyelő akusztikai panelekkel együtt érdemes a diffúzorokat alkalmazni, a tökéletes akusztika kialakítása érdekében.

Akusztikai diffúzorokAnyag használat fontossága

Nagyon fontos szempont az akusztika javításához használt elemek anyaga! A sima, kemény fal-mennyezet, illetve üveg és csempefelületek nem képesek elnyelni a hangokat, így azok ide-oda pattognak a felületek között. Az akusztikai panelek készülhetnek laminált bútorlapból vagy valódi fából. A kemény vagy közepesen kemény, rugalmas szerkezetű faanyagok fajsúlyuknak és sűrűségüknek köszönhetően rendkívül hatékony hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A rétegelt borovi fenyő, tölgy vagy a fekete dió anyagok nemcsak funkciójukban kiemelkedő teljesítményűek, de igényes és esztétikus megjelenésükkel is prémium minőséget képviselnek. A hungarocell, műanyag szivacsok, tojástartó dobozok abszolút alkalmatlanok egy helyiség akusztikai kezelésére!

Könnyű rögzítés!

A diffúzorok rögzítése nem igényel szakembert vagy barkácstudományt. Képakasztó és csavarok segítéségével könnyedén rögzíthetők a falra, illetve kihajtható lábakkal is kérhetők, amennyiben a padlóra helyezzük el őket.
A Perfect Acoustic diffúzorok széles választékát kínálja vásárlóinak. Minden egyes termékünk kézzel készül, folyamatosan ellenőrizzük és teszteljük őket. Lehet otthona, moziszobája vagy stúdiója modern, minimalista vagy akár klasszikusan elegáns, esetleg vintage stílusú-nálunk biztosan megtalálja az ízléséhez illő akusztikai diffúzort. Különböző színekben, méretben rendelhetők.

Diffúzor kínálatunk:
3D, Art, Csíkos, Fakocka, Ferde kocka, Flexi, Nemes fa(tölgy és fekete dió), Oszlopos diffúzor-rezonátor, Piramis, QRD, Rácsos fa és Rusztikus diffúzorok.