Mind a(z) 7 találat megjelenítve

Hangelnyelés és zajgátlás otthonainkban akusztikai szőnyegekkel

Mi is az akusztikai szőnyeg?

Az akusztikai szőnyeg, hangelnyelő anyaguknak köszönhetően elnyelik a hangokat. Bármilyen típusú padlóra helyezhetők, sokféle szín és minta, valamint méret választékban kapható. A hangszigetelő szőnyegek sűrű szövésűek, többrétegűek, szemben a hagyományos szőnyegekkel. A praktikum mellett az hangszigetelő szőnyegek dekoratív lakberendezési kiegészítői is lehetnek otthonunknak.

Mire figyeljünk akusztikai szőnyegek vásárlásakor?

Mindig gondosan informálódjunk az akusztikai szőnyegek méretéről, anyagáról, hangelnyelő képességéről. Gondoljuk át, hogy milyen helyiségbe milyen célra szeretnénk használni a szőnyegeket.

Milyen anyagú hangelnyelő szőnyeget válasszunk?

Az akusztikai szőnyeg felhasználása természetesen attól függ, hogy milyen helyiségben, milyen célokra szeretnénk használni. Ipari felhasználásra, műhelyekben, raktárakban nyilván nem ugyanazt a típust kell lehelyezni, mint egy lakásban vagy stúdióban, szállodában. Ipari felhasználásnál a legfontosabb a strapabíróság, a kémia vegyszerekkel, nedvességgel szembeni ellenállóképesség, illetve az, hogy ne legyen gyúlékony. Lakásokban nyilván már a megjelenés is nagyon lényeges, hiszen meghatározza mindennapi életterünk hangulatát is.

Milyen helyiségekben érdemes akusztikai szőnyegeket elhelyezni?

Az akusztikai szőnyegek elhelyezhetők:

 • irodákban,
 • stúdiókban,
 • konferenciatermekben,
 • iskolákban,
 • kórházakban,
 • kereskedelmi és vendéglátó egységekben,
 • szállodákban,
 • műhelyekben,
 • raktárakban és
 • természetesen akár otthonunkban
 • moziszobánkban is ideális választás lehet a szebb hangzás és a zajcsökkentés érdekében.

Mennyi hangot képesek elnyelni az akusztikus szőnyegek?

Az egyes akusztikai szőnyegek hangelnyelési hatékonysága nagyban függ az anyaguktól. Hangszigetelő szőnyegek készülhetnek:

 • gyapjúból,
 • pamutból,
 • lenből,
 • filcből vagy
 • PVC-ből is.

Ezekben az anyagokban az közös, hogy szerkezetükből adódóan abszolút alkalmasak akusztikai célokra. Fontos, hogy sűrű szövésűek illetve több rétegűek legyenek. Ezek a hangelnyelő szőnyegek, a hátoldalukra rögzített alátét még tovább fokozza a hangelnyelést.

Visszhang probléma

A parketta, a linóleum vagy a járólap padlók nem képesek megfelelő hangot elnyelni, viszont minden hangot visszavernek koncentráltan egy irányba. Az így keletkezett visszhangok jelentősen lerontják a hangzást.

Az akusztikai szőnyegek főbb jellemzői:

Akusztikai szőnyegek nagy sűrűségű, többrétegű anyagból készülnek. Nagy hangelnyelő tulajdonságúak, nem gyúlékonyak, könnyen tisztíthatók.

Az akusztikus szőnyegek kiváló hangelnyelő és zajgátló képességgel bírnak. Hatékonyan nyelik el a lépés és a léghangokat. A manapság egyre elterjedtebbek a nyitott terű irodák, melyek elősegítik a közös, kreatív munkavégzést, közelebb hozza egymáshoz a munkatársakat és megkönnyíti a kommunikációt. Ám számos előnye mellett, a nyitott tereknek hátrányai is vannak. Az egyik legnagyobb gondot az irodai zajok jelentik. A széklábak, a számítógépek, telefonok és más irodai eszközök folyamatos zajai, a beszélgetések hangja mind zavaró tényezőként hatnak a munkavégzésre.

Egy dán tanulmány szerint a dolgozók több mint felét hátrányosan érintik az állandóan jelenlévő zajok, megnő a távollétek, betegállományok aránya, a hangulat és a teljesítmény látványosan romlik. Nagyon fontos tehát, hogy a munkahelyek belsőépítészeti tervezése során, elsődleges szempontként vegyék figyelembe a zajgátlást. Sajnos ez ma még nem általános gyakorlat, a szokásos építőanyagok nem alkalmasak sem hangelnyelésre, sem hangszigetelésre.

Korunk „pestise”-a zajszennyezés

Napjainkban a hangos, állandó zajok jelentik az egyik legnagyobb problémát. Fizikai és mentális egészségünkre is negatív hatást gyakorolnak. A kellemetlen zajok következtében romlik az emlékezőképességünk és a teljesítményünk, nehezebbé válik a koncentráció. Feszültséget, idegességet, sőt még fejfájást, emésztőszervi és szívproblémákat is okozhatnak a tartósan fennálló zajok. Ezért nagyon fontos a zajcsökkentés, a hangszigetelés. A nyugodt, békés környezet javítja a hangulatunkat és elősegíti a hatékony munkavégzést és a kreatív gondolkodást.

Használhatok e hagyományos szőnyeget zajgátlásra, hangelnyelésre?

A hétköznapi szőnyegek is képesek valamennyire csökkenteni a zajokat, de hatásfokuk meg sem közelíti az akusztikai vagy akusztikai szőnyegekét! Egy átlagos szőnyeg nagyjából 10-15 dB közötti kopogóhang csökkenést eredményeznek, a hangszigetelő szőnyegek minimum +30 Decibellel növelik az elnyelt zajok mennyiségét. A sima padlószőnyegekhez képest legalább 60 %-kal hatékonyabbak a zajgátlás terén. A kevésbé sűrű szövésű és teljesen zárt hátoldalú szőnyegek visszatükrözik a hangot, ezért azok egyáltalán nem alkalmasak hangelnyelésre. A hangszigetelő szőnyegek hátoldala nyitott, olyan alátéttel rendelkeznek, melyek hatékonyan nyelik el a hangokat. (pl.filc) A valódi perzsa szőnyegek igen jó hangelnyelők, de nem mindenki tudja megfizetni.

A zenei élmény érdekében ne csak akusztikai szőnyeget használjon

hangszigetelő szőnyeg Nem csak a zajok kizárása miatt érdemes akusztikai elemekkel kezelni a helyiségeket. A zenehallgatás vagy a filmnézés csak akkor nyújt maximális élményt, ha a térhangzás ideális. A stúdiók, moziszobák akusztikájának javítása hangelnyelő és diffúz akusztikai panelek használatával történik. A legfontosabb, hogy a kellemetlen visszaverődéseket, állóhullámokat csillapítsuk. A hangfelvevő stúdiókban akkor lehet hibátlan hangzású felvételeket rögzíteni, ha a helyiség akusztikája kifogástalan. Ehhez olyan anyagokból készült elemekre van szükség, melyek kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A falak, a mennyezet, a sarkok és az ablakfelületek mellett a padlók akusztikai kezelésére is érdemes figyelmet fordítani.

Hotelek, szállodák

A szállodák folyosóin folyamatosan nagy a forgalom, sokan közlekednek rajta nem csak nappal de éjszaka is. Ezért feltétlenül szükséges a kopogó lépések zajait csökkenteni akusztikai szőnyegekkel, hogy a pihenni vágyó vendégeket ne zavarják meg.

Stúdiók, otthonunk

Otthonunkban,vagy stúdiónkban is jó szolgálatot tesznek az akusztikai szőnyegek. Társasházakban a lépéshangok tompításához, stúdiókban és moziszobákban az ideális akusztika kialakításához járulnak hozzá. A stúdiókban, próbatermekben a hangszigetelés is lényeges, hiszen nem biztos, hogy a szomszéd lakások, épületek lakói jó néven veszik a folyamatos zenét, illetve zenekari próbákat.

Műhelyek

Műhelyekben is szükséges a szerszámok, gépek és járművek zajait csökkenteni, a padló hangszigetelése sokat segít ezen a problémán.
Az akusztikai szőnyegek hátoldalára vastagabb anyagból készült alátét elhelyezése ajánlott a hangelnyelés hatékonyságának fokozása érdekében.

Helyezhetem e a falakra a hangszigetelő szőnyegeket?

Ha Ön ezt szeretné, természetesen nincs akadálya, de ha valóban tökéletes akusztikát szeretne teremteni az adott helyiségben, a falakra inkább fából készült, esztétikus és kifejezetten erre a célra kifejlesztett akusztikai hangelnyelő és diffúz paneleket ajánlunk. (Egy átlagos szőnyeg 1 Khz fölötti hangok elnyelésére képes, a panelek viszont már 30 Hz-től tudják kezelni a hangokat) A szőnyegeket a padlófelületekre fektessük, hiszen így tudják a várt eredményt biztosítani.

hanggátló szőnyeg
hanggátló szőnyeg

Elegendő e csupán hanggátló szőnyegek használata a tökéletes akusztika létrehozásához?

Nem! A padló lefedésével még nem szüntetjük meg a sík, nagy kiterjedésű falakról, mennyezetekről és ablakfelületekről visszaverődő kellemetlen visszhangokat. A Perfect Acoustic magas minőségű, kézzel készült akusztikai paneljei a falakra, mennyezetre is rögzíthetők, az akusztikai függönyök pedig az ablakfelületek akusztikai kezelésére nyújtanak megoldást.
Mekkora felületet érdemes lefedni szőnyegekkel?
Minél nagyobb, összefüggő padlófelületet ajánlott lefedni – annál hatásosabb lesz a hangelnyelés és a zajcsökkentés.

2022.09.07