Mit csináljunk ha túl van csillapítva a szobánk?

Először is mi az, hogy túlcsillapítás!?


Minden helyiségnek meg van adva az utózengési idejének a mértéke, amit nem ajánlatos túllépni, vagy túlcsillapítani.Ezt az utózengési időintervallumot légköbméter kiszámítása után lehet meghatározni, mint pl színházban, moziban, stúdióban vagy csak egy nappaliban( ami zeneszobaként is funkcionál).Az akusztikában egy helyiség túlcsillapításáról akkor beszélünk, ha az adott utózengési idő oly mértékben lecsökkent, hogy szinte süketszobát hoztunk létre.Netán, csak a magasabb frekvenciák visszaverődését tompítottuk túlzó mértékben, amivel teljesen megöltük a magas hangokat és a térérzetünket.
Milyen tünetei vannak egy túlcsillapított szobának?

  1. Térérzet nagy mértékben való beszűkülése.
  2. Magas hangok túl gyors lecsengése, elhallása.
  3. Közepek tompulása.
  4. Emberi hang levegősségének megszünése
  5. Mély hangok puffognak, élettelenek lesznek.
  6. Nem vesz körbe a zene, csak a front oldalon egy síkban fog szólni és nem 3D-ben
  7. Esetleg a magasok betompulnak, de a mélyek még jobban nyomják a füledet, mert azok nem lettek csillapítva.

Ezt a túlcsillapítást nem nehéz megállapítani!

Elég ránézni egy szobának a berendezésére, esetleg megnézni a falak típusát .állapotát.Legtöbb esetben a sok téves információ vezet a szoba megöléséhez.


Vajon mik ezek a téves elképzelések vagy internetes félrevezetések?


Egyik típusa :a nem szándékos félrevezetések, a nem hozzáértő emberektől, esetleg fórumoktól kapott információk.Mivel egymás rossz tanácsát szajkózzák,ezért a szájhagyomány miatt már beitta magát a köztudatba mint egy egyértelmű törvényszerűség.


Nézzünk példákat a tévhitekre:


Szőnyeget rakjunk a falakra, hogy a mélyeket leszedjük.
Ez az egyik legrosszabb módszer!Mivel a mélyebb frekvenciákhoz egy szőnyeg nem tud “nyúlni”,de a magasabb tartományokhoz annál jobban!Ezáltal az 1000Hz fölötti frekvenciákat máris túlcsillapítottuk.
Másik borzasztó a függöny , méghozzá a teljes szoba szélességében vagy hosszúságában.Ezzel a módszerrel ugyanazt az eredményt érjük el ,mint a “szőnyeget a falra “módszerrel.
Függönyt kell használni ott ahol ablak van.De ha lehet, csak akkorát amekkora az ablak és csak elé rakjuk, hogy az üveg visszaverődéseit valamennyire letompítsuk.De a fórumlakók tévhitével ellentétben -ami nem más mint elég egy hatalmas vastag függöny és egy óriási szőnyeg és kész is az akusztika -ennél sokkal több és komplexebb anyagokat kell használni.
Ha használunk mégis szőnyeget, ne a szoba teljes területén!Ha lehet ,csak a hallgatói pozíció és a hangfalak közötti területen legyen.Így hagyunk a szobának egy kis térhangzást is.
Másik nagy probléma ,a tapéta.Pontosabban a vastag esetleg szivacsos ,faforgácsos és a kenhető tapéta. Ezek az anyagok nagymértékben tompítják a 2000Hz fölötti frekvenciákat.Mivel hatalmas méretben használjuk- pontosabban a szoba egész területén- ezért meg is szüntetjük ezeket a a hangokat.
Van, amikor a tulajdonos túlzásba viszi ,így túl sok panelt rak a szobába és fogalma sincs mit hova kellene rakni.


Vegyünk egy példát:


Minap telefonon hívtak egy csak hifi szobának kialakított 4x4m helyiséghez, amit már kezeltek akusztikailag de valamiért nem úgy szólt ogy szeretnék.
Megegyezés szerint, csak az ő általa használt anyagokkal lehetett dolgoznom, ami nem egyszerű feladat!
Az első mérés után ez a mérési eredmény fogadott:
Ez az RT60 utózengési időt mutatja.Egy ekkora szobának Kb 0,3 és 0,4 között kellene lennie

Túlcsillapítás
túlcsillapítás

Ebben a szobában 25db akusztikai panelt rakosgattak mindenfelé, csak oda nem ahova pont kellett volna.Ahogy látjuk 120Hz fölött már túl van csillapítva a helyiség.De a mélyekkel nincsen egyensúlyban.Elméletileg a mély tartománynak nem szabadna 125%-kal túllépnie a magasakat, mert felborul a hang egyensúly.
Nézzük meg ,hogy mit lehetett elérni 15db akusztikai panellal, amit a megfelelő helyen alkalmaztunk.A többit kivittük a szobából.

hangelnyelő panel hatásai egy helyiségre
hangelnyelő panel hatásai egy helyiségre

Ahogy látjuk mérések mellet igen szépen be lehetett állítani a helyiség utózengési idejét, ami folyamatosan 0,3 és 0,4 között fut.
Természetesen a tompa hangzás megszűnt, a tér megnyílt és az,hogy a mélyek elnyomják a magasakat, az is megszűnt.
Még rengeteg hasonló példát tudnék sorolni ,de az már túl unalmas lenne! 🙂


Szándékos félrevezetés:


Ez a típusú félrevezetés sajnos több kárt okoz a megrendelőnek, mint az előzőekben leírtak bármelyike, mivel nem csak az akusztikát teszik tönkre, hanem a pénztárcánkat is igencsak kiürítik.


Ilyenek pl:


“akusztikai”szivacs
“akusztikai”hungarocell
“akusztikai”xps
“akusztikai”tapéta és ehhez hasonló pár miliméteres anyag
és még sorolhatnám.
Ezek a termékek ,mint anyagok nem alkalmasak teljes sávszélességben csillapítani, esetleg szétszórni a hangot.Ezáltal felborítva a szoba hangegyensúlyát.Átlagosan 600Hz és 1000Hz fölötti hangok csillapítására alkalmasak.Arra viszont nagyon!Ezzel csak az a probléma, hogy akár zenei hangokról, akár emberi hangról beszélünk, mind ennél jóval mélyebbre is lemennek.Tehát a hang egyenletlensége elvész és a mélyek irányába fognak húzni.Viszont mivel főleg a mélyeket szeretné csillapítani, ezért pont az ellentétjét fogja elérni velük.Természetesen az első hallásra örül a vásárló, mert tapsol egyet és nem kong annyira a szoba. Csak az a probléma, hogy a taps 1000Hz környékén él.
Ahhoz, hogy a mélyeket is a magasakkal együtt csíllapítsuk , csak nagy fajsúlyú ,sűrű ,szálas anyag használatával érhetjük el.Minimum 90kg/m3 elnyelő anyagot kell használni, hogy kevesebb magas hangot szívjon el, mint közepes hangot.


Miért kell így ,hiszen a magasakat is kell csillapítani!?


Magas hangokkal igazából nen nagyon kell foglalkozni, mivel ha a mélyebb frekvenciákat elkezdjük kezelni, azokkal együtt jönnek a magasak is.A magas hangokat szinte minden csillapítja , és sokkal könnyebb is ,mint a mélyeket.Ez a nagyon rövid hanghullámok miatt van.Átlagos nappali helyiséget ha megmérünk, akkor már láthatjuk hogy magában a bútorok és a szobában lévő tárgyak mennyire tompítják azokat:

Itt egy átlagos 40m2 nappalit látunk.
Ha jól megnézzük ,az átlag 0,4-0,5s utózengési időtől eléggé eltér.Viszont a bútorok és a benne lévő puha tárgyak már így is mennyit csillapítottak a magasabb tartományokban, ezzel létrehozva a kiegyensúlyozatlan hangokat .

Ismét egy gyönyörű példa egy szivacsos helyiségre:


Következő ábrán, egy szivacsokkal teleaggatott stúdió utózengését fogom mutatni úgy, hogy a tulaj szerint már kezelve van a stúdió, de valamiért mindig másképpen szól a nála felvett anyag, mint a barátja stúdiójában.Hozzá kell tennem, hogy egy pincéről van szó ahol körben betonfalak vannak.

Nézzük meg kezelés után milyen eredményt kaptunk.Természetesen a szivacsok lekerültek a falról!

Mit tehetünk ha túl van csillapítva a szobánk?


Vegyük le a falakról a puha dolgokat.
Ha a szőnyegekből lehet kivinni akkor tegyük meg!Csak annyit hagyjunk, amennyi a hangfal és közénk kell.
Dobjuk ki a szivacsot, hungarocellt- ha van.
Ha túl sok akusztikai elem van, akkor érdemes abból is kivinni és csak a legfőbb helyen hagyni mint pl:
sarkok , első és másodlagos visszaverődési pontok.


Pl ha gipszkartonból vagy fából vannak a falak , már színte túl van csillapítva a szoba ,de mégis visszhangzik!?


Használjunk diffúzorokat!Diffúzorok szétszórják és egy részben elnyelik a hangot.Ez anyag- használattól is függ.
Ahol sok puha dolog van a szobában ,ott ha lehet bútorlapból készült diffúzorokat használjunk.Ezek a diffúzorok a magasakat nagy mértékben megemelik , szétszórják, de a fa anyagnak köszönhetően a mélyeket is elszívják.
Ha mégis szükség van akusztikai panelra , és nem csak diffúzorra akkor érdemes bőr membránú akusztikai panelt hasznáni, mert ezek a 600Hz fölötti hanghoz szinte alig nyúlnak, de a visszaverődéseket tompítják.Mélyelnyelő képességük viszont jelentősen nagyobb, a classic elnyelő akusztikai elemekhez képest.
Ha úgy érezzük , hogy csak 150Hz alatt vannak a problémák ,akkor csak dupla-fa membránt érdemes használni.
Legfontosabb a lineáris hangkörnyezet létrehozása!!!
Köszönöm hogy benéztél!

Similar Posts