Kipróbáltuk a Velodyne Digital Drive Plus 18 mélynyomót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Velodyne Digital Drive Plus 18 mélynyomót!

A Velodyne Digital Drive Plus szériájának tagja egy aktív, DSP vezérlésű referencia mélysugárzó. A Digital Drive Plus technológia segítségével automatikusan állítható a hangerő, a keresztváltás, a fázis és a hangrendszerben való integrálás is szabályozható. A Velodyne mérnökei majdnem három évtizede fejlesztik a mélynyomókat. A vezérlés másodpercenként közel 16000-szor ellenőrzi és irányítja a kúp mozgását és így a torzításokat 0,5% alatt tartja, ami egészen rendkívüli. Több, mint 95%- os hatékonyságú az erősítője és gyakorlatilag minden erejét a mély hangok előállítására fordítja. Így egyáltalán nem pazarol másra energiát, ami hozzájárul a hosszabb élettartamhoz.

velodyne dd plus széria hangszórója

A Digital Drive Plus sorozat összes mélynyomója hatalmas, 1250 Watt teljesítménnyel, illetve 3000 Watt dinamikus teljesítménnyel rendelkezik. A fejlett, 8 sávos autó EQ Plus program pedig nemcsak az alacsony torzításokat, hanem a legpontosabb mély hangokat is biztosítja. Ezzel a szoftverrel rendkívül egyszerű a mélynyomó hangrendszerbe való beintegrálása. A rendkívül alacsony frekvenciaválasznak köszönhetően valóban lenyűgöző erőre képesek. A mélynyomó frekvenciaválaszát lehet automatikusan, vagy akár manuálisan, a számítógépen keresztül is az USB porttal csatlakoztatva is kalibrálni a 8 sávos parametrikus hangszínszabályzóval.

 Digital Drive Plus 18 modell

velodyne-digital-drive-plus-18-mélynyomó-fekete

A High Efficiency „D” osztályú végerősítő jóvoltából akár közel 3000 Watt kimenő teljesítményt is képes produkálni a mélynyomó. a digitális High-Gain Servo áramkör, a már említett másodpercenként 16000-szeres mintavételezéssel és kalibrálással a torzításokat leminimalizálja.

A mélynyomó, a 8 sávos Auto EQ Plus és a DSP szoba akusztikai korrekciós rendszer, a mikrofonos automatikus kalibráló program segítségével pontos beállításokra képes. Ami valóban nagy előrelépés ennél a mélynyomónál, hogy nem csak digitálisan végezhetők el a készülék beállításai, hanem számítógépről, manuálisan is kalibrálható. Ezáltal még precízebben és még személyre szabottabban tudjuk elvégezni a beállításokat.

A mélynyomó előlapján, kikapcsolható LED kijelző található, amely a hangerő a némítás és a fázisválasztó funkciókat jelzi, ezeket az infrás távvezérlővel irányíthatjuk. Éjszakai üzemmóddal, dinamika limiter funkcióval is rendelkezik a Velodyne mélynyomója. A nagy öntvény kosaras motor, a hatalmas, rendkívül erős mágnes, a 460 mm átmérőjű kevlár mélysugárzó, az öntött alumínium váz és a Rohacell kompozit kúpok, valamint a stabil, merev, dupla rétegű MDF ház is a rezonanciamentes, tiszta, nagy teljesítményt garantálják.

velodyne DD 18 csatlakozások

 

A gyors és precíz membrán mozgás érdekében nagyméretű, 6 rétegű tekercselésű lengőtekerccsel szerelték fel az eszközt. A keresztváltó állítható, a frekvencia átvitel 14,4 Hz és 12 Hz között van, a mélysugárzó 64 kg súlyú, szimmetrikus és aszimmetrikus XLR/ RCA, LFE (Low Frequency Effect) bemenetekkel, illetve mikrofon, valamint RS232 be és kimenetekkel is rendelkezik a mélyláda. 12V Trigger, Ethernet port, S videó aljzat és USB port is található a Digital Drive Plus 18 modellen. Alumínium hűtőborda és a tartalék kondenzátor biztosítja, hogy ne melegedjen túl működés közben a készülék. A belsejét  poli töltettel bélelték ki a rezonancia csökkentése érdekében. A torzításmentes hangzást a kúpos oldalfalak és elősegítik. Fekete, ébenfa, szatén cseresznye és dió színekben kapható. Az Energy Recovery System 95%- os hatékonyságot eredményez. A maximális hangnyomás 121 decibel.

Az aktív mélynyomó előnyei és hátrányai

Az aktív mélysugárzó rendszer szűrőből, erősítőből és hangszóróból áll. Az aktív mélynyomók automatikus üzemmódban nagyon jól működnek és nincs is szükség feltétlenül különböző egyéb beállításokra, de ez nagy mértékben függ a mélynyomó árától is. Azok a mélynyomók, amelyek igazán jó minőségű hangot produkálnak, általában magasabb árkategóriába tartoznak.

Összességében el lehet mondani, hogy az aktív mélysugárzók esetében egyenletesebb a hang, és jobban hangzik a basszus tartomány is. Az aktív mélysugárzók ráadásul változatos beállításokkal rendelkeznek és így még precízebb hangzást lehet előállítani.

Hangzás teszt

velodyne-dd 18 mélyláda

A mélynyomót egy moziszobában teszteltük le, ahol a Pioneer SC LX-901 erősítővel és a prémium kategóriás Harman Kardon Citation Tower hangfalpárral együtt próbálhattuk ki a mélyláda teljesítményét. A nem túl nagy méretű szobában, a sarkokban basszuscsapdákat helyeztek el annak érdekében, hogy ne kerüljenek kellemetlen zavaró túlsúlyba a mélyebb hangok.

2019 -ben mutatták be a mozikban, a Midway című háborús akciófilmet, ezzel indítottuk tehát a próbát. A Velodyne pontos, tiszta hangzást és erőteljes basszusokat produkált, a harci jeleneteknél valóban úgy éreztük, hogy mi is a helyszínen vagyunk, élethű és térbeli hangzásban volt részünk.

Azt tapasztaltuk, hogy a manuális EQ használatával ideálisabb és pontosabb beállításokat tudtunk végrehajtani, ezáltal valóban az adott helyiség adottságaihoz és a hangrendszerhez tudtuk kalibrálni a mélynyomót.

Zenei téren is leteszteltük az eszközt. Kygo /Miguel Remind me to Forget című aktuális dalát hallgattuk meg. A sztereó hangzással elégedettek voltunk, a dinamika azonban nem volt mindig megfelelő, kicsit hiányoltuk a zeneiséget a mélynyomó produkciójában.

Összegzés

A Velodyne mélyláda megdöbbentően intenzív és tiszta basszusokat képes közvetíteni, nagyobb hangerőn sem tapasztaltunk torzítást. Összességében valósághű és tiszta hangzásra képes, a dinamikával azonban nem voltunk teljesen megelégedve, ezért inkább filmnézésre javasoljuk. Zenehallgatásra inkább egy másik eszközt érdemes választani. Amit még hátránynak említhetnénk, az, hogy nagyon nagy a súlya, ezért igen nehéz mozgatni a mélynyomót. Az ára is elég magas, nem mindenki engedheti meg magának. Túl sok a beállítási/ kalibrálási lehetőség, ami zavarba ejtő lehet. A manuálisan állítható EQ viszont komoly előnyt jelent, mert így még precízebben integrálhatjuk a mélynyomót a már meglévő hangrendszerünkbe.

Írta: Polgár Róbert