Velodyne SPL 1200 Ultra aktív zárt mélyláda tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Velodyne SPL 1200 Ultra aktív zárt mélyláda tesztelés

Az amerikai Velodyne céget David Hall alapította 1983- ban. A vállalat elsősorban alacsony frekvenciájú hang és mélynyomó technológiára szakosodott, 2012 óta már fejhallgatóval is kibővült a termékpalettájuk, jelenleg pedig számos audió terméket kínálnak.

Velodyne SPL-1200

Velodyne SPL 1200 Ultra mélynyomó

Az SPl 1200 Ultra zárt, aktív mélysugárzója külsejét tekintve egyszerű, mutatós, minimalista dizájnt kapott.  A fekete és fehér színben kapható eszköz 22 kg, 39,4 x 38 x47cm-es, kompakt méretű mélysugárzó. A kézzel polírozott, fényes MDF hangfal ház meglehetősen masszív, stabil, ami a rezonanciák keletkezését meggátolja. Az előlapon elhelyezkedő, nagy méretű, jól olvasható LED kijelző kék fénnyel világít. 2 darab kapcsolót találunk az előlapon, illetve a mérőmikrofon bemeneti aljzata is itt helyezkedik el.

SPL 1200 csatlakozók

A hátsó panelen találhatók az aranyozott, hálózati, szimmetrikus aszimmetrikus XLR/ RCA bemenetek, valamint a dedikált LFE ( Low Frequency Effect) csatlakozó a házimozihoz. DSP jelfeldolgozásra is képes a készülék. Egy körülbelül bankkártya méretű, infrás távirányító is tartozik a mélynyomóhoz.

A mellékelt mikrofonnal lehetséges a szoba kalibráció,a nyolcsávos automatikus EQ akusztikai szobakorrekciós rendszer segítségével, ami rendkívül hasznos és könnyű a használata. Szabályozhatjuk a hangerőt, a fázist, és a keresztezési frekvenciát is. Erős, integrált, 2400 Wattos, D osztályú erősítővel rendelkezik a mélynyomó. Nagyon meggyőző a teljesítménye, és az, hogy rendkívül sima átmenetet biztosít a finom halk suttogásból a dübörgő robbanásig. A frekvenciatartomány 21 és 135 Hz között van. Éjszakai mód és némítás funkciókkal is rendelkezik az eszköz.

SPL 1200 Ultra mélysugárzó

A 30 cm-es basszus meghajtó, egy hőálló 7,6 cm-es hangtekerccsel van felszerelve, és nagy ferrit mágneses áramkörrel biztosítja a megfelelő működést. Automatikus be és kikapcsolás érzékelés funkcióval is rendelkezik az spl 1200. A többrétegű kevlár szövet konkáv membrán, öntött alumínium merev kosárhoz van erősítve, egy erős etil propilén kaucsuk pánttal, ami a gumival összehasonlítva sokkal tartósabb anyag.

 

Az illesztőprogram, az ERS ( Energy Recovery System) folyamatosan képes az 1200 Watt, illetve a dinamikus csúcsoknál akár 2400 Wattos kimeneti teljesítményre is.  A Velodyne mélysugárzója képes akár a teljes sávszélességet is basszus hangokkal lefedni.

Az automatikus kalibráció nagyjából egy percen belül, körülbelül 12 hangot sugároz 20 és 150 Hz között.  Az éjszakai üzemmód elsősorban a késő esti zenehallgatáshoz hasznos. A felületáteresztő szűrő esetében azt vettük észre, hogy leginkább csak korlátozza a basszus szintet és nem szűri . Négyféle alapbeállítás közül választhatunk, ezek közül tapasztalataink szerint a legjobb a Jazz mód volt, de rendelkezésére áll még a Rock, Games és a Film mód is. Ezeknél a középső mély tartományok hangzottak a legjobban, a nagyméretű lengőcséve 6 rétegű tekercselésével gyors és pontos membrán mozgatást értek el. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ez a mélysugárzó hibátlan és tiszta torzításmentes, feszes basszusokra képes.

A mélynyomó elhelyezése nagyon fontos az optimális hangzás érdekében

A mélysugárzók biztosítják a legjobb basszus hangokat. Több mélynyomó, jobb teljesítményt produkál, és egyenletesebb basszus hangot érhetünk el velük a szobákban. A legoptimálisabb 4 db mélynyomó elhelyezése, de minimum párosával érdemes beszerezni őket, ennél több mélynyomóra nincsen szükség. Arra is figyeljünk,  hogy lehetőleg azonos márkájú és típusú mél nyomókat válasszunk, hiszen a beállítás és a szabályozás is sokkal könnyebb lesz. Ha két mélynyomót használunk akkor nagyon alaposan össze kell hangolni a hallgatási pozíciót és a szintjüket, és számíthatunk arra is, hogy előfordulhat két mélynyomó esetében fázis kioltás is, amit a megfelelő elhelyezéssel és a fázis beállításokkal tudunk kiküszöbölni. Nagyon lényeges, hogy a mélynyomókat minimum 30 cm távolságra helyezzük el a falaktól, és a hangerőt úgy állítsuk be, hogy az egyik semmiképpen se legyen hangosabb a másiknál!

Hang teszt

Vel. SPL 1200 fehér színű

 

A tesztelést egy körülbelül 20 négyzetméteres nappaliban végeztük el. A Focal Sopra álló hangszórók és Denon AVR-X3600 erősítő kitűnő társításnak bizonyultak. Egy olyan zeneszámot választottunk, ami igazán bővelkedik basszusokban. A Brooklyn Bounce együttes, Take a Ride című számát indítottuk el. Abszolút elégedettek voltunk az SPL 1200 Ultra teljesítményével, kiterjedt hangzást, feszes, erőteljes basszusokat hallhattunk, nagyobb hangerőn sem tapasztaltunk semmiféle torzítást.

Zárt mélynyomók

A zárt mélyládák esetében nincsenek a készülékházon nyílások, a zárt rendszerben a levegő csillapítja a membrán mozgását, így ezek a típusú mélynyomók nyújtják a legprecízebb, legrészletesebb, legfeszesebb hangzást, viszont jóval nagyobb erősítő teljesítményre van szükség a megfelelő hangnyomás eléréséhez, mint például egy reflex mélyládáknál. Mindenképpen korlátozni kell a kimeneti szintet, annak érdekében, hogy a torzítást csökkentsük, hiszen az alacsony frekvenciákon a megnövekvő hangnyomás miatt a membrán intenzívebb mozgásra kényszerül, és így előfordulhatnak torzítások. Ezért is találhatók a zárt rendszerű mélyládákban általában nagyobb átmérőjű hangszórók.

Összefoglalva

A Velodyne nagy teljesítményű, komoly erővel rendelkező mélyládája meggyőzött minket arról, hogy az amerikai cég valóban ért az alacsony tartományok optimális hangzásához. Tiszta, feszes és ütős basszus tartományt kaptunk. A mélynyomó kompakt mérete miatt leginkább közepes méretű helyiségekbe ajánlott. Ha valóban ideális hangzást szeretnénk elérni, akkor figyelmet kell fordítani arra, hogy illeszkedjen a szoba méretéhez. Az automatikus szobakalibrációs rendszer rendkívül hasznos és egyszerű a kezelése.

Természetesen nem szabad elhanyagolni a szobák akusztikai kezelését sem! Egy kezeletlen szobában még a legjobb mélyláda sem fogja azt az eredményt produkálni, amit elvárnánk. A visszaverődések, interferenciák megakadályozása érdekében gondoskodjunk a falak, a mennyezet és az ablakfelületek akusztikai kezeléséről is, hiszen a szobakalibrációs rendszerek sem képesek egy rossz akusztikájú szobában tökéletes munkát végezni.

A mélynyomók nagyon meghatározóak a filmnézés, vagy zenehallgatás közben, hiszen ezek biztosítják az egyenletes és igazán intenzív mély basszusokat. Az SPL 1200 Ultra külső megjelenése szinte bármilyen házimozi vagy hifi rendszerhez passzol. Elsősorban zenehallgatásra ajánljuk. A zárt rendszernek köszönhetően kisebb fáziseltolást, alacsonyabb késleltetés, kevesebb lecsengést kaphatunk. Pontosabb, feszesebb, részletesebb hangzást tudnak a zárt rendszerű mélynyomók sugározni, a frekvencia válasz laposabb és kiegyenlített, alacsonyabb a dinamikus kimeneti érték.

Írta:Polgár Róbert