Wharfedale Diamond 12.2 hangszóró teszt

Wharfedale Diamond 12.2 hangszóró

A Wharfedale cég székhelye az Egyesült Királyságban van, a márka leginkább a hangszóróiról ismert. Jelenleg az International Audio Group tagja. A Wharfedale televíziókat, DVD-lejátszókat, set-top boxokat és Hi-Fi lejátszókat is gyártott. 2008 óta csak audio berendezéseket gyártanak és értékesítenek. A Wharfedale Wireless Works-t 1932-ben Gilbert Briggs alapította, és azóta Nagy-Britannia egyik vezető audiofil berendezés, különösen hangszóró gyártója lett.

Jellemzői

A mérete még mindig kompakt maradt, de megnövelték a hangfalház térfogatát és a meghajtó méretet a még nagyobb hatékonyság érdekében. Tökéletes nagyobb helyiségekhez és erősebb, 2 csatornás hifi rendszerekhez. A DIAMOND 12 nagy teljesítményű, 150 mm-es KlarityTM meghajtóval rendelkezik a kiterjesztettebb, feszes basszusért, és a kiváló 25 mm-es szövött poliészter kupola magassugárzó jóvoltából tiszta és kiterjesztett magas frekvenciákra számíthatunk. A polipropilén és csillám keverékéből készült Klarity kúp merev, könnyű, és biztosítja. A kúp merevségét tovább növelik a felületére formázott bordák. Ez állítólag hozzájárul a kiterjesztett, mégis feszes mélyhangokhoz, valamint csökkenti a színezést és a teljesítmény sebességét. A mágneses rendszert alumínium kompenzációs gyűrűvel szerelték fel, hogy minimalizálja a torzításokat a hangtekercs mozgásakor.

A hangtekercs egy nagy teljesítményű epoxi / üvegszálas orsóra van tekerve, amely rendkívül szokatlan a hangszóróknál ebben az árkategóriában.

A crossover rendszer akusztikus LKR 24dB topológiát használ, ami a legkisebb torzítást eredményezi. Mivel a tekercs ellenállása nagyobb, mint egy szokásos laminált acél vagy ferrit mag induktor, a közép / mély basszus meghajtó mágneses szerkezetét módosítottuk, ami gyors, tiszta basszust eredményez az induktor torzulása nélkül.

A szekrény belsejében az Intelligent Spot Bracing optimálisan csökkenti a szekrény rezonanciáját. A merevítőket számítógépes szimulációval pontosan modellezték ennek érdekében. A hangszóró érzékenysége 88 dB, az ajánlott erősítő teljesítmény 20-120W, a maximális hangnyomás ( SPL )96dB, a frekvencia válasz (+/- 3dB) 50Hz ~ 20kHz, a méretei (H x Sz x M) 335 x 200 x (285 + 28) mm, a súlya 8,2kg / db.

Wharfedale Diamond 12.2 basszus reflex hangfal tesztelése

Ez egy újabb lenyűgöző Diamond könyvespolc hangszóró, amely alapvetően az olcsóbb kétutas könyvespolc hangszórók közé sorolható.

Ez a Diamond modell teljesen másképp néz ki az elődjéhez képest, és hangzásában is különbözik tőle. Míg a Diamond 11 ívelt megjelenésű, a Diamond 12 a szögletes külsejével nagyobb pontosságot és fokozott dinamikát sugall. Dinamikusabb, lendületesebb hanggal rendelkezik a korábbi modellel szemben. A Diamond 12.2 gyors, feszes basszusa, fókuszált színpadképe és részletes magas hangjai kiváló hangzást eredményeznek. Ami a külső designt illeti, ezúttal egy hagyományosabb hátsó (basszus reflex) dobozt használnak.

diamond-12.2 -csatlakozások

A Diamond 12.2 háza többrétegű szendvics kialakítású a rezonancia csökkentése érdekében. Méretét tekintve egy kompakt, mégsem pillekönnyű hangszóró, amit akkor érezhetünk, amikor felemeljük.  A hangszóró hátulján találhatók a csatlakozók, amelyek lehetővé teszik a kettős kábelezést és erősítést.

Hangzása

diamond 12.2 hangszóró közeli

Tesztelési célokra a szintén olcsóbb áron kapható, Denon AVR-X540BT erősítővel párosítottuk a Diamond hangszóróit. Egy közepes méretű szobában próbáltuk ki a hangfalakat. Házimozi és hifi szobává alakították a korábban garázsként funkcionáló helyiséget. Dupla famembrános fali hangelnyelő panelekkel, valamint diffúzor előlapos akusztikus panelekkel kezelték a szoba falait, a kemény felületű padlóra vastag, sűrű akusztikai szőnyeget helyeztek, így optimális lett a szoba akusztikája.

A 88db névleges érzékenység alapján megállapítottam, hogy a Diamond 12.2 hangszóró viszonylag könnyen kezelhető hangszóró, de ennek ellenére nagyobb teljesítményű erősítőt ajánlanánk mellé, az impedancia csökkenéseinek kezelésére (amely akár 4 ohmot is elérhet). Vigyázzunk az olcsó AVR-kkel és sztereó vevőkkel.

Fém állványokra helyeztük a Diamond hangfalakat, a mögöttük lévő faltól körülbelül két és fél méterre, az oldalfalaktól pedig körülbelül három méterre. Körülbelül 6 méterre voltak a hallgatási pozíciótól. A hangfalak elhelyezésénél nagyon fontos, hogy lehetőleg ne tegyük közvetlenül a falhoz, az ideális hangzás elérése érdekében.

Már az első hallgatás során bebizonyosodott, hogy a Diamond 12.2 mennyire kiegyensúlyozott és egyben összetett az árához képest. Ezek a hangszórók nagyon dinamikusak, szép részleteket adnak a felső végeken, a pontos középtartomány, a feszes basszus valóban lenyűgöző.

A hangszínpad nem volt túlzottan széles, de kellően mély és magas volt, így megkaptuk azt a 3D-hatást, amelyet elvárhatunk az olyan hangszóróktól, amelyek kétszer ennyibe kerülnek. Igazi csiszolatlan gyémántként ragyognak a piacon kapható versenytársaik mellett. A hangszeres zeneszámok hallgatásakor tisztán kivehető volt mindegyik hangszer. Kissé túl irányított volt a hangzás, hiányoltuk néha a melegséget a hangzásból. Mozizás közben is hasonló tapasztalataink voltak. A hangszínpad és a képalkotás első osztályú, ráadásul a basszus dinamikus, mély és pontos.

Véleményünk
wharfedale-12.2 hangszóró tesztelés

Ez a hangszóró abszolút elérhető áron kapható, a kedvező ára pedig egyáltalán nem ment a tervezés és a hangzás rovására. Egyszerű, letisztult, szögletes a megjelenése. A fejlett technológiának köszönhetően minimális a készülékház rezonanciája. A hasonló árkategóriájú hangszórók között kevés vetélytársa akad a Diamond 12.2-nek a dinamikus, tiszta és pontos hangzást illetően. Kicsit lehetne melegebb a hangzása, de ez nem feltétlenül jelent problémát mindenkinek. Nagyobb helyiségekben is meglepően jól szól, kompakt mérete ellenére. Érdemes komolyabb teljesítményű erősítővel használni. Aki szeretne egy jó hangzású, de olcsóbb hangszórót, akkor a Wharfedale Diamond 12.2 tökéletes választás lehet, akár zenehallgatásra, akár filmnézésre használjuk.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts