Yamaha Aventage RX-A8A erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Yamaha Aventage RX-A8A erősítő teszt

Ez a legnagyobb modell a Yamaha Aventage AV-vevőinek sorozatában. A japán Yamaha cég a 19. század óta működik, motorokat és audio-hifi termékeket árulnak.

Yamaha Aventage RX-A8A jellemzői

Yamaha-Aventage-RX-A8A erősítő-teszt

Ez a modell egy 11.2 csatornás erősítő, 2.-3.-4. zónás funkciókkal. Wi-Fi, Bluetooth kapcsolatokkal rendelkezik, így elérhetők az AirPlay 2, Spotify Connect és MusicCast multiroom audio funkciók is. AURO 3D FW frissítést kapott az erősítő, a Dolby Atmos és a DTS:X CINEMA DSP HD3 biztosítják a tökéletes moziélményt. A CINEMA DSP 24 programot kínál. 7 db HDMI bemenet, és 3 db kimenet található az eszközön. A kimeneti teljesítmény 1kHz, egy csatornán hajtva: 185W, 20Hz-20kHz, két csatornán hajtva: 150W. Az erősítő képes 4K Ultra HD felskálázásra, HD audio dekódolásra(DTS-HD, True-HD) is.

Hangvezérléssel is irányítható a készülék, a bemérő mikrofon segítségével tovább finomíthatjuk a beállításokat. USB csatlakozás, 3 db optikai, 2 db digitális koax, 6 db analóg audió, 1 db komponens videó, 2 db kompozit videó bemenet található az erősítőn. Természetesen fejhallgató kimenettel és 12V trigger kimenettel is rendelkezik, AM/FM tuner is található rajta.

Méretei: 435 x 192 x 477 mm, tömege: 21.8 kg.

Részletes bemutatás

A 11 tápcsatorna teljes mértékben ki fogja szolgálni a 7.1.4. hangszóró elrendezést. Ha két mélynyomót használunk, az RX-A8A ténylegesen megkülönbözteti a mélyhangokat. A használati útmutató világosan bemutatja az összes lehetséges elrendezést, az egyes hangsugárzók csatlakoztatásának módját is.
A beállítást tovább egyszerűsíthetjük, hiszen a Yamaha iOS és Android rendszeren keresztül biztosít beállítási lehetőségeket, az „AV Set-Up Guide” nevű alkalmazással. Ez nem csak a hangszórók elrendezésében segít, hanem az összes forrás csatlakoztatásában is.

Aventage RX A8A-erősítő-csatlakozások

Ezekhez hét HDMI bemenet áll rendelkezésre, mindegyik 4K 40 Gbps-ra képes. Az RX-A8A rendelkezik egy fő HDMI-kimenettel eARC-vel a csatlakoztatott TV hangjának lejátszásához, egy második HDMI-kimenettel, amely nem rendelkezik ARC- vagy HDMI-vezérléssel, valamint a korábban említett harmadik HDMI-kimenet egy további zónához.

Ezen kívül csak 5 db audio bemenet van – egy optikai digitális, egy optikai vagy RCA analóg, egy koaxiális digitális vagy RCA analóg, egy pár szimmetrikus XLR bemenet (vannak XLR előkimenetek is a bal és jobb első kimenethez csatornák), ​​végül egy phono bemenet egy lemezjátszóhoz, földelő oszloppal. Az Ethernet, a trigger és az IR csatlakozások mellett van DAB+/FM antennacsatlakozás (és természetesen azon belül tunerek), míg az előlapon egy fejhallgató-csatlakozó található.

Az egyetlen USB-A foglalat szintén az előlapon található, ami kicsit kényelmetlen, ha mondjuk egy zenei fájlokat tartalmazó merevlemezt akarunk használni, de viszont praktikus gyorscsatlakozó csatlakoztatása esetén. Nincs azonban USB-B csatlakozás a számítógépes lejátszáshoz. Természetesen háttérvilágítású távirányítóval is rendelkezik az erősítő.

A Yamaha MusicCast streamelési és többszobás platform lehetőséget nyújt a zen streamelésre.
A távirányító segítségével beállítottuk a hangsugárzók távolságát és a hangerő-beállításainkat. A beállítások gyorsan és könnyedén elvégezhetők voltak. Focal Chora 826 hangszóró párral, és SVS SB 4000 mélynyomóval csatlakoztattuk az erősítőt.

Felépítés és design

Amikor csúcskategóriás vevőkészüléket vásárolunk, számíthatunk arra, hogy a gyártó minden apró részletre gondosan odafigyelt. Minőségi alkatrészek felhasználásával, masszív és hibátlan készülékházat építettek. A designon változtattak a korábbi típushoz képest. A fő hangerőszabályzó gomb nagyobb lett, így könnyebb a használata is. Eltűnt a széles, központi kijelző a rengeteg kis fénnyel együtt; eltűnt az elülső bemeneteket és vezérlőket rejtő nagy fedél is. A jobb oldalon egy kisebb bemeneti választó található, amelyhez négy Scene gomb tartozik, amelyekkel kiválaszthatjuk a kívánt beállításokat.

Az egyik meglepő változás a készülék dobozának kialakításánál az ABS műanyag borítás. Fényes előlapja igen mutatós, kevésbé tűnik merevnek, mint a fémházak. Az RX-A8A méretét tekintve elég nagynak számít. A felső műanyag borítás alatt alatt egy új perforált fémburkolat található, amely további keresztmerevítést biztosít az alváznak, ami a Yamaha szerint megduplázza a szerkezet merevségét a korábbi Aventage-ekhez képest.

Ez a csúcsmodell az elődjeivel ellentétben sárgaréz Anti Resonance Technology (A.R.T.) éket, lábat kapott. Az Anti Resonance Technology (ART) Wedge egy ötödik láb az alváz elülső részén. Az ék segítségével sokkal hatásosabban csillapítja a rezgéseket, szebb, tisztább, fókuszált hangzást biztosítva.

Az új processzor egy Qualcomm négymagos QCS407, amely csaknem hétszer akkora feldolgozási teljesítménnyel rendelkezik, mint a korábbi modellek. A 64 bites Qualcomm QCS407 processzor pontos térhatású hangzást biztosít.

Avent. RXA8A erősítő belső

Ebben az erősítőben két transzformátortekercs is található, külön kábelezéssel az áramerősítő rész (ez valószínűleg a kimeneti fokozat) valamint a feszültségerősítő rész (vagyis a bemeneti fokozat) számára.
A Yamaha Compressed Music Enhancer digitális jelfeldolgozást alkalmaz, így a tömörített fájlok is tökéletesen fognak szólni.

Tesztelés

Az Aventage tesztelését egy nagy méretű nappaliban végeztük, amit moziszobának is használ a tulaj. A szoba minimalista stílusa miatt nem volt túl sok bútor és fali dekoráció a szobában. Néhány printelt akusztikai panel került már korábban a falakra, de a tökéletes akusztikához ez még nem volt elég. Akusztikai mérést végeztünk a helyiségben, és megállapítottuk, hogy szükség lesz még sarok basszuscsapdákra, és diffúzorokra is.

A nagy kiterjedésű üvegfelületek csodálatos kilátást biztosítottak ugyan a tájra, de sajnos akusztikai szempontból nem voltak igazán előnyösek, mivel az ablakok visszatükrözik a hangokat. Az így keletkező visszahangok lerontják a hangzást. Ennek megoldására akusztikus függönyöket ajánlottunk, melyek javítják az akusztikát és a mozizáshoz szükséges sötétítés feladatát is ellátják.

A YPAO szobakorrekciót használva sikerült finomítani a hangzáson, de majd csak a szoba teljes akusztikai kezelését követően várható hibátlan eredmény. A szobakorrekciós programok önmagukban még nem tudják megoldani a komolyabb akusztikai problémákat.
A Yamaha Aventage erősítőt több film nézése során is próbára tettük, és nagyon elégedettek voltunk a teljesítményével. Tiszta, részletgazdag hangzást nyújtott, szilárd basszusokkal és egybefüggő hangtérrel.

Zenehallgatás alkalmával is próbára tettük az eszközt. A rádióerősítő, a MusicCastnek köszönhetően a Spotify-t, a Tidal-t, a Qobuz-ot, az Amazont és a Deezert, valamint az előfizetés nélküli streameket, például az internetes rádiót is elérhetővé teszi. A sztereó hangkép rendben volt (bár a sztereó végfok erősítőket nem tudta felülmúlni), szépen betöltötte a teret a zene. Valósághű és élvezetes zenei produkciókat hallottunk.
11 mód közül választhatunk, 11-féle zenei stílushoz igazodva. Ezekkel nagyon jól elszórakoztunk, nagyon hasznosnak bizonyultak, ha kellett például, akkor megnövelte a hangteret a választott mód.

A hangterekkel való játék akkor is a jó volt, amikor egész albumokat játszottunk le. A legkorrektebb beállítás a “Standard” volt.
Ha valódi Atmos zenét szeretnénk hallgatni, a Tidal vagy az Apple segítségével, egy kis szerencsére is szükségünk lesz. Ha nem kizárólag összeválogatott lejátszási listákról választunk zenéket, akkor szükség lesz egy kis szerencsére is ahhoz, hogy Atmos zenét találjunk.

Ítélet

Ez az erősítő a funkcionalitás és a teljesítmény szempontjából is csúcskategóriás vevő. A MusicCast rendszeres frissítéseket kap, a gyártó azt ígéri, hogy hamarosan a 8K/60A, 4K/120A és HDR10+ támogatás, valamint a 8K/60B, 4K/120B és a játékokhoz VRR, ALLM, QFT, QM támogatás is elérhető lesz.
Streamingelés során a zene minősége romlott ugyan, de nem jelentős mértékben. A sztereó hatással elégedettek voltunk. A filmnézések alkalmával dinamikus, tiszta és részletgazdag hangokat tapasztaltunk, teres, valósághű hangzással, intenzív basszusokkal.
Az ára nem éppen a legolcsóbb, de mivel csúcskategóriáról van szó, így ez nem meglepő.

Írta: Polgár Róbert