Yamaha HS5 stúdió monitor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Yamaha HS5 stúdió monitor teszt

yamaha hs5

A Yamaha HS5 a japán gyártó HS szériájának legkisebb méretű hangszórója. A márka népszerűsége töretlen a hobbi audio rajongók és a profi hangmérnökök körében is. Korábban már leteszteltük a Yamaha HS8 stúdió monitort, a HS5 ránézésre a HS8 kistestvére lehetne.

Friss, stílusos design

yamahaMár az első pillanatban megtetszett a hangfal letisztult, kellemes kivitelezése. A fekete doboz egyhangúságát a fehér színű mélynyomó kúp töri meg, ez alatt a Yamaha logója található, ami bekapcsoláskor világít. A nagyon fiatalos, dekoratív monitor bármilyen szobában vagy stúdióban jól mutat. A kis mérete azonban nem azt jelenti, hogy a hangszórók előállítása során kispórolták volna az anyagot. A hangfal doboz MDF lapokból készült, ami a szilárdságot, a stabilitást garantálja. A Yamaha HS5 hordozható basszus-reflex kivitelezésű hangfal, ami első hallásra sokak számára talán nem hangzik túl kecsegtetően. Ez érthető, hiszen a hordozható monitorok esetében általában a rezonancia okoz problémát. További hátrányuk az, hogy az alacsonyabb frekvenciák kevésbé tisztán szólnak. A Yamaha a HS5 tervezésekor erre is gondolt, ezért az igazán stabil, masszív, rezonanciamentes készülékház kiküszöböli ezt a problémát.

Néhány tudnivaló a HS5-ről

hs5-white-hd-4-60554A HS5-t kettő erősítővel vértezték fel, a mélysugárzót 45 Wattos, a magassugárzót pedig 25 Wattos erősítő hajtja. A frekvencia átvitel 74-24 kHz. A hangszóró 2 db kiegyensúlyozott XLR és TRS bemenettel rendelkezik, ami nem a legcélszerűbb, mivel még a belépő szintű DJ audio eszközök többsége is RCA csatlakozást kínál. A hátsó panelen található szobavezérlő segítségével korrigálhatjuk az adott helyiség akusztikai hiányosságait. A High Trim szűrővel a magasabb tartományokat lehet állítani. Falra is rögzíthetők a hangfalak. Lényeges, hogy a faltól legalább 5 méter távolságra helyezzük el a monitorokat, amennyiben az adott helyiség lehetőségei ezt megengedik.
Kicsi a bors, de nem elég erős!
A Yamaha legkisebb stúdió monitorjának hangzása hagy némi kívánnivalót maga után. Legproblémásabbnak talán a középtartományokat találtuk. A középfrekvencia válasz miatt „üreges” hangzást tapasztalhatunk. A magas hangok ellenben szépen, természetesen és élesen szóltak, de azért jól jön a High Trim szűrő a magas tartományok kezeléséhez.

Itt a basszus, hol a basszus?!

A basszus tartomány szinte nem is létezik ennél a hangfalnál. A HS5 kis mérete is közrejátszhat ebben, ezért egy plusz mélynyomó elengedhetetlen, ha mélyeket is szeretnénk hallani. Akusztikailag kezeletlen helyiségekben viszont ez a hátrány előnnyé is válhat, hiszen a kezeletlen helyiségekben felerősíti basszust. A hangmérnökök nem riadnak vissza a basszus hang hiányától, keveréshez, mixeléshez abszolút megfelelő.

Hallgassunk!

Az egyik legismertebb és legsikeresebb énekesnője, Pink What about us című dalával kezdtünk bele a hangfal tesztelésébe. Egy dunaújvárosi, kis hangkeverő stúdióban kerítettünk sort a tesztre. A stúdió akusztikai adottságai hibátlanok voltak, a falakat, a mennyezetet fali panelekkel kezelték. Pink számát hallgatva, a mély hangok hiánya felerősödött a tökéletes akusztikájú szobában. A magas hangokkal viszont elégedettek voltunk. A színpadkép széles és részletgazdag volt.
Ed Sheeran Perfect című csodálatos nótája ezúttal akusztikus gitáron szólalt meg. Az akusztikus zene kiváló hangzása kellemes meglepetésként ért minket. Részletes, és harmónikus zenei élményt produkált a Yamaha monitor.
Egy egészen új slágerrel folytattuk a próbát. Kygo – Tina Turner What’s love got to do with it dallamát töltöttük le. A részletesség és a széles színpadkép itt is megvolt, a basszus hiányát szintúgy megtapasztaltuk, de összességében tiszta hangokat hallottunk.

Véleményünk

A Yamaha HS5 kis méretű, hordozható stúdió monitort elsősorban hangkeveréshez ajánljuk. Kisebb szobákba is javasoljuk, közeltéri hangfalként is alkalmazható.
Előnyei:
-szép, éles és tiszta magas tartomány
-részletgazdag színpadkép
-masszív, rezonanciamentes készülékház
-kis méret
– friss, stílusos design
– 2 db erősítő
-kedvező ár
-kedvezőtlen akusztikájú helyiségekben felerősíti a basszust
Hátrányai:
-a basszus tartomány nagyon gyenge
-a közepes hangok túl intenzívek
-kábeleket nem adnak a hangszórókhoz
Aki kedveli az erőteljesebb basszusokat, ne a HS5-t válassza!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.