Yamaha HS7 vagy a Yamaha HS8 aktív stúdió monitort válasszuk?

Szerző: Robi Közzétéve:

Yamaha HS7 vagy a Yamaha HS8 aktív stúdió monitort válasszuk?

A Yamaha márka igen népszerű az audio és hifi készülékek között. Korábban teszteltük a HS5-öt, és a HS8-at is, így kíváncsiak voltunk, arra, hogy a HS7 milyen hangzást nyújt, a HS8 modellel összehasonlítva. 2005-ben jelent meg a HS sorozat, a jellegzetes fehér mélynyomó kúppal. Ez a sorozat ideális a stúdiókörnyezetbe.

Yamaha HS7

A 8,2 súlyú aktív stúdió monitor külső megjelenésére a letisztult, minimalista stílus jellemző. Fekete és fehér színben kapható, merev, masszív MDF hangfal háza minimalizálja a rezonanciát, a nagy méretű mágnesek a hosszú élettartamot biztosítják. 1970 óta a Yamaha hangszórók matt fehér mélysugárzója szinte a márka védjegyévé vált. A hangszóró doboz felülete a port és az ujjlenyomatokat taszítja. A magassugárzót rácsos háló védi. Közeltéri hangszóróként is alkalmazható.

A teljesítménye 95 Watt, ebből a mélysugárzó teljesítménye 60 Watt, a magassugárzóé pedig 35 Watt. A frekvencia válasz 43 Hz-30 kHz. A monitor hátoldalán találunk egy szintszabályozót, valamint a mély tartományok beállítására szolgáló Room Control, illetve a magas hangok szabályozására pedig High Trim funkciókat. 2 db bemenettel, rendelkezik (TRS, XLR). RCA csatlakozó viszont nincs.

HS7 hangszóró-hátoldal

A hangszóró hátoldalán kaptak helyet a bordás hűtőbordák is. Bekapcsoláskor a Yamaha logó lágy, fehér fénnyel világít. Szinte bármilyen méretű helyiségben megállja a helyét, de az elhelyezésére nagyon oda kell figyelni. Nem szabad a falhoz túl közel tenni, a visszaverődések miatt. Minimum 1,5 méter távolság legyen a fal és a hangfal között. Nagyobb helyiségekben lehet, hogy érdemes egy mélynyomót is csatlakoztatni, ha erőteljesebb basszusokat szeretnénk hallani. A hangszórók telepítése rendkívül egyszerű. Az elektromágneses és rádiófrekvenciák interferenciákat okoznak, így például telefonálás közben rezonál a hangszóró, ami eléggé kellemetlen.

Hangzás

Y. HS7 stúdió monitorok

Egy kb. 22 négyzetméteres hangstúdióban próbáltuk ki a Yamaha monitort. A stúdió akusztikájában nem találtunk hibát, a szélessávú panelek és diffúzoros elemek, valamint a sarok basszuscsapdák segítségével a stúdió hangzása abszolút ideális volt. Mindenképpen ki kell hangsúlyozni az akusztikai kezelés fontosságát, pláne egy stúdió esetében. A hangfelvétel, vagy a hangkeverés hangzása csak akkor lesz ideális, ha az adott helyiség akusztikája optimális, visszaverődésektől, torzításoktól mentes.

Először a Get Lucky című dalt hallgattuk meg, Daft Punk és Pharell Williams előadásában. Tiszta, kiegyensúlyozott hangzást tapasztaltunk, a basszusok és a közép, magas tartományok is szépen, megfelelően szóltak. A pontosság és a térbeliség lehetett volna jobb is, de egyébként elégedettek voltunk a teljesítményével.

A Winterplay: Billie Jean című feldolgozásával folytattuk a hallgatást. Ebben az esetben is kellemes, tiszta hangokat hallottunk, ideális közép és magas tartományokat és feszes basszust produkált a HS7.

HS7 vagy HS8 a jobb hangszóró?

A HS8 stúdió monitorról már korábban írtunk tesztet, így most nem volt nehéz dolgunk a két hangfalat összehasonlítani. Külső designjuk és teljesítményük is nagyon hasonló, mégis akadtak különbségek.

A HS8 nagyobb és nehezebb, mint a HS7, a teljesítménye is nagyobb, 120 Watt. A mélysugárzó is nagyobb, ami a basszusokon észre is vehető. A HS8 hangereje és a basszusai sokkal intenzívebbek, mint a HS7 modellnek. Kisebb szobákba inkább a HS7-et ajánljuk, ha azonban nagyobb helyiségben használjuk, akkor egy mélynyomót is javasolt beszerezni, mert a nagyobb teret nem tölti be a hangfal hangja és a basszusok sem elég ütősek. Jazz, klasszikus, vagy instrumentális zenei stílusokhoz kiváló. A HS8 annyira erőteljes mélyeket produkál, hogy mélynyomó nélkül is kitűnő hangzást kaphatunk. A HS7 viszont szebb és élénkebb középtartományokat hallatott. Mindkét monitor esetében feltűnt, hogy a magas tartományoknál némi karc tapasztalható, de a High Trim szűrővel korrigálható. Az legalacsonyabb hangok időnként fojtottnak hallatszódtak, amin a mélyszűrővel tudtunk javítani.

Összegezve

Mindkét Yamaha monitor remekül alkalmazható bármilyen méretű helyiségbe. Ne tegyük közvetlenül a falhoz, legalább másfél méter távolságra helyezzük el tőle. A HS8 basszusai, hangereje igencsak meggyőző, ezért, bár drágább, mint a HS7-é, abszolút megéri az árát! Azt azonban vegyük figyelembe, hogy egy kezeletlen szobában vagy stúdióban a HS8 basszus kimenetele sem lesz megfelelő!

HS7 

Súly:                              8,2 kg

Frekvencia válasz:      43 Hz-30kHz

Teljesítmény:              95 Watt

-bármilyen méretű szobában ideális

-mély és feszes hangkimenet

-egyenletes, kiegyensúlyozott hangzás

-nagyon jó középtartomány

-az ütős basszushoz mélynyomó ajánlott

HS8 

Súly:                          10,2 kg

Frekvencia válasz:     38 Hz-30 kHz

Teljesítmény:             120 Watt

-bármilyen méretű szobába ajánlott

-pontos, szoros kimenet

-tiszta, őszinte, semleges hangzás

-a középtartomány lehetne jobb

-ütős basszusok, nem igényel külön mélynyomót

Írta: Polgár Róbert