Leteszteltük a Yamaha HS8 aktív stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Leteszteltük a Yamaha HS8 aktív stúdió monitort!

Piliscsabára látogattunk el, egy házi felvevő és keverő hangstúdióba. A családi ház 18 négyzetméteres garázsát alakították át stúdióvá, és itt kapott helyet a házimozirendszer is. A helyiség akusztikailag majdnem tökéletes, de a mennyezetek kezelése eddig még nem történt meg, emiatt visszaverődések alakulnak ki a plafon mentén. Néhány akusztikai panel elhelyezésével azonban nagyon gyorsan és egyszerűen megoldható ez a probléma. A Yamaha HS8 hangfalainak tesztelésének céljából hívta meg cégünket a tulaj.

A japán precizitás eredménye – a hibátlan hangzás!

Yamaha HS8A felkelő nap országának polgáraira jellemző a pontosság, a precíz munkavégzés, a tökéletességre való törekvés. Az általuk gyártott audio és hifi termékeik esetében is az élre akarnak törni, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Yamaha termékek kiválóan teljesítsenek. A céget a 19.században alapították, amely eleinte csak hangszerek gyártásával foglalkozott. 1978 óta a hangfalak piacán is dominálnak a Yamaha monitorjai. Mára már nagyon sok audió és hifi eszköz viseli ezt a márkanevet.

Középkategóriás hangfal – prémium minőség

El lehet mondani, hogy a Yamaha HS8 az egyik legnépszerűbb a stúdiómonitorok között. Köszönheti mindezt egyrészt rendkívül kedvező árának ( 100 ezer ft/300EUR körül kapható), valamint valóban magas minőségének, minimalista designjának és fantasztikus hangzásának is. A körülbelül 10 kg-os hangfal fekete és fehér színben kapható, letisztult, egyszerű megjelenése elsőre megtetszett. A hangfal doboz MDF panelekből készült, ami jelentős mértékben minimalizálja a rezonanciákat. Yamaha-HS8-Stereo-SubA doboz hátoldalán találhatók a különféle beállítási lehetőségek, mint például a „Room Control”, melynek segítségével elkerülhetők azok a problémák, amelyek akkor keletkezhetnek, ha a hangszórót, a falhoz túl közel helyezzük el. (Egyébként úgy tervezték meg a hangfalat, hogy minimum másfél méterre legyen a faltól.) A magas tartományok szabályozása (High Trim EQ) is lehetővé vált ennél a modellnél. A két audio csatlakozó, az XLR és a TRS, is a doboz hátulján helyezkedik el, csakúgy, mint a jelszintszabályozó. Szimmetrikus és asszimmetrikus kábelezés is lehetséges.

Yamaha- a hangok legjava!

A kétutas, 8 hüvelykes mélysugárzót 75 Watt beépített erősítő hajtja, és a fém ráccsal védett, kifelé görbülő dóm magassugárzó is kapott egy saját beépített erősítőt, ami 45 Watt teljesítménnyel bír, vagyis összesen 120 Watt erővel hasít ez a príma eszköz! Megkockáztatjuk azt a kijelentést, hogy külön mélynyomó nélkül is lenyűgöző a hangfal teljesítménye!

Kiegészítő adatok
-Mágneses árnyékolás
-Keresztváltó frekvencia: 2000 Hz
-Frekvencia válasz: ( -10 dB) 38 Hz – 30 kHz

hs8

Háborgó mélységekbe merültünk – Yamaha Teszthallgatás

Yamaha HS8...Brahms Magyar Tánca hangzott fel elsőként. A vonós hangszerek minden húrja tisztán és pontosan pendült. Az élethű hangzás hatására magunk előtt láttuk a zenekart és karmestert is. Szép, egyenletes hangok harmóniáját élvezhettük.
Elektronikus zenével folytattuk a tesztet. Avicii Levels című népszerű száma kiegyensúlyozottan, részletesen és teresen hangzott. A hangerővel azért óvatosan bántunk, mivel a nem túl nagy méretű stúdió adottságai korlátokat szabtak. A magas tartományokban enyhe sercegést tapasztaltunk, de a magas hangszűrővel ez az apró hiba egyszerűen javítható.
Martin Garrix AnimalsA basszus hangok próbatételéhez Martin Garrix Animals dalának ritmusait hívtuk segítségül. Az erőteljes, határozott, tiszta basszusok meggyőztek minket a Yamaha HS8 kiválóságáról. A legalacsonyabb tartományokban a mély hangok kicsit „szivacsosnak”, fojtottnak tűntek, ezért ajánlatos a mélyszűrő használata. Az éles magasak mellett, a középtartomány koncentráltan volt jelen, nem szorult háttérbe.
Mivel a stúdió egyben moziszobaként is funkcionál, ezen a téren is próbára tettük a hangszórókat. A vadon hívó szava címmel játszották a mozikban Harrison Ford főszereplésével az izgalmas kalandfilmet, ami a soron következő tesztalanyunk volt. Csak ódákat zenghetünk a Yamaha HS8 tudásáról, ami a mozit illeti. Világos és valós hangeffektek, döngő mélyek, érthető beszéd jellemezte a monitor által sugárzott hangokat.

Összegezve

A Yamaha HS8 aktív stúdió monitor pár saját árkategóriájában verhetetlen. A jóval drágább hangfalakkal szemben is megállná a helyét. Akár profi hangstúdiókba, leginkább hangkeveréshez, de felvételekhez is kitűnő választás. Komolyabb munkákhoz azért nem árt egy mélynyomót is beszerezni az igazán ütős mélyek elérése érdekében. A magas hangok élesek, szépen zengnek, a középső tartományt nem nyomja el a többi frekvencia, a mélyek határozottak és erőteljesek. A magas hangok közben előforduló sercegést a magas hangszűrővel szabályozhatjuk. Nagyobb, minimum 25-30 négyzetméteres szobákba javasoljuk inkább. A kedvező ár, a letisztult, ízléses hangfal ház, a 120 Wattos erősítőrendszer, a magas hangszűrő egyértelműen a nyertesek közé helyezi a japán gyártó monitorját!