Kipróbáltuk a Yamaha R-S700 sztereó vevőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Yamaha R-S700 sztereó vevőt!

A Yamaha céget az 1900-as évek elején alapította Torakusu Yamaha. Azóta folyamatosan bővült termékkínálatuk és igen nagy népszerűségnek örvend a márka az audio és hifi rajongók körében.

A Yamaha R-S700 sztereó vevő specifikációi:

-Kétcsatornás vevő

-Teljesítmény: 100 watt RMS x 2, 20 Hz – 20 kHz

-Audiocsatlakozások: 5 analóg RCA bemenet, 2 analóg RCA kimenet, 2 analóg RCA kimenet

-Videócsatlakozások: 1 kompozit bemenet, 1 kompozit kimenet

-Egyéb csatlakozók: 12V trigger, IR (2 in, 1 out), fejhallgató -csatlakozó (6,3 mm), iPod dokkoló, SIRIUS Jack

– Méretek: 435 x 151 x 387 mm

-Tömeg: 11,2 kg

Design és jellemzők

Yamaha R-S700-erősítő-tesztA Yamaha R-S700 sztereó vevőerősítő esztétikus megjelenésű, a készülékház előlapja alumíniumból készült. A Pure Direct funkciónak köszönhetően a jel a legrövidebb úton jut el a bemenetről a hangszórókig. Az optimális hangzás érdekében rendelkezik a fokozatmentes Loudness (hangosság) funkcióval is.

A vevőerősítő házát úgy készítették, hogy a környezeti zajtól teljesen elhatárolt legyen, és masszív kialakítása csökkenti a vibrációkat is. AM/FM tunerrel is felszerelték, és 40 kedvenc állomást is beállíthatunk. A lemezjátszó bemenet lehetővé teszi, hogy a klasszikus hanglemezeket is meghallgathassuk. A két pár hangszóró csatlakozóval együtt az összes csatlakozó aranyozott.

Külsőleg úgy néz ki, mint egy szabványos fekete sztereó vevő. Közelebbről megvizsgálva azonban az egyszerűsége emlékeztet a régi sztereó integrált erősítőkre.

Elég nagy meglepetés volt számunkra a teszt során, hogy hiányzott a digitális audio bemenet a CD -csatlakoztatáshoz. A CD -lejátszó csatlakoztatásának egyetlen módja az analóg sztereó RCA -kábelek használata.

Két funkció van, amelyet érdemes kiemelni, az egyik a CD Direct Amp, a másik pedig a Pure Direct. A Pure Direct mód a jeleket közvetlenül az erősítőhöz irányítja, megkerülve a feldolgozási folyamatot. A CD közvetlen erősítő mód kiegyensúlyozott jelet hoz létre a bemeneti forrásból, és közvetlenül az erősítőre küldi.

Az erősítő további jellemzői közé tartozik a szokatlanul magas csillapítási tényező, a 240, valamint az elő-/főcsatlakozó aljzatok. A csatlakozóaljzatok lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy külső processzort csatlakoztasson, és az R-S700-t csak erősítőnek használja, vagy külső erősítést csatlakoztasson, és az R-S700-at csak előerősítőként/processzorként használja.

YR-S700-belső

Ami az erősítő rész csillapítási tényezőjét illeti, a használati útmutatás 240 csillapítási tényezőt ír elő, 1 kHz -en és 8 ohmon. A gyártó szerint ez valójában a „lineáris csillapítási tényező”. Miért lineáris? A csillapítási tényező a hangszóró bemeneti impedanciájának és az erősítő belső impedanciájának aránya. Egy adott hangszóróimpedancia esetén (mondjuk 8 Ohm) minél alacsonyabb az erősítő impedanciája, annál nagyobb a csillapítási tényező. A hangszóró bemeneti impedanciája azonban a hallható spektrumon belül változik, ezért a hangszórók „névleges” impedancia értéket kapnak. Tehát a csillapítási tényező a hallható spektrumon belül is változhat. A „lineáris” csillapítási tényező azt jelenti, hogy a csillapítási tényező vagy állandó a 20–20 000 Hz tartományban, vagy soha nem esik egy bizonyos érték alá. Valójában az R-S700 csillapítási tényezője „240 vagy több”.

YR-S700 távirányítók

Az R-S700-hoz két távirányítót mellékelnek, egyet-egyet mindkét zónához. A 2. zóna távirányítója sokkal kisebb, és infravörös. Az extra távirányító nem nélkülözhetetlen, mivel a fő távirányító bármelyik zónát irányíthatja. Maga a fő távirányító megfelelő, de nem kiemelkedő. A gombok kicsik, a kialakítása egyáltalán nem ergonomikus, és egyik gombon sincs háttérvilágítás vagy éjszakai fény. A gombok és a szöveg olyan kicsi, hogy közvetlen fény nélkül nehéz elolvasni. A távirányító hatótávolsága elfogadható, és a gombok, bár kicsik, jól működnek

Az R-S700 erős vevő, tekintve, hogy csak sztereó eszköz. Az R-S700-ban található alkatrészek szimmetrikus elrendezésűek. A Yamaha azt állítja, hogy ez a szimmetrikus kialakítás lehetővé teszi a „pontos hangmező -reprodukciót”. A „ToP-ART”- „ART” része a Yamaha alvázának kialakítására utal, amely állításuk szerint kiküszöböli a külső rezgések hatásait.

A Yamaha R-S700 sztereó vevő beállítása

A beállítás pillanatok alatt megtörtént. Csatlakoztattam a Klipsch Forte III hangszórókat, a Sony BDP-S6700 blu-ray-lejátszót (amely most CD-lejátszóként szolgált) analóg összeköttetéseken keresztül.

Az R-S700 esetében különálló erősítőket használnak a kétutas hangszórók magassugárzó/középkategóriás és mélynyomó részéhez. Az R-S700 mélynyomó kimenetettel is rendelkezik. Basszuskezelés nincsen, így, ha úgy döntünk, hogy mélynyomót használunk, akkor egy beépített, állítható aluláteresztő szűrőre van szükség. A fő hangsugárzókhoz egy felüláteresztő szűrő is jó lenne, de ez kevésbé szükséges.

Az R-S700 egy energiatakarékos funkcióval is rendelkezik, amelyet be lehet állítani vagy ki lehet kapcsolni. Ez alapvetően egy alvó időzítő, három lehetőséggel: 4, 8 és 12 óra. Ha az energiatakarékos funkció be van kapcsolva, a vevő kikapcsol, ha inaktív a beállított ideig.

A teszt

Egy egész nagy méretű zene és moziszobában teszteltük a sztereó erősítőt. A szoba négyzet alakú volt, a falakra szélessávú akusztikai paneleket és fakocka diffúzorokat helyeztek, a kiegyensúlyozott és tiszta hangzás érdekében. A külső zajok csökkentésére és a szobaakusztika fejlesztésére az ablak és az ajtó elé hanggátló akusztikus függönyöket tettek. Annak ellenére, hogy az erősítők beállításaival javítható a hangzás, a helyiségek akusztikai kezelése elengedhetetlen a tökéletes hangminőség megteremtéséhez.

Az FM rádió egészen jól szólt. Ezután CD hallgatás következett. Több zenei stílust kipróbáltunk. A zene hamisítatlan és megfelelően semleges volt. A CD Direct Amp mód bekapcsolása után jobb hangzást tapasztaltunk. Az R-S700 bőséges erővel és dinamikával szólaltatta meg a hangokat. Nem volt észrevehető torzítás vagy zaj, még akkor sem, amikor nagy hangerőn hallgattuk a zenéket.

Végszó

Ez a sztereó vevő pontos, dinamikus, tiszta és kellemesen semleges hangzású. Az ára is kedvező a többi kétcsatornás vevőhöz képest, ugyanakkor korrekt és erőteljes produkcióra képes. Torzítást nem hallottunk még nagyobb hangerőn sem. Ha egy jó hangzású, erős vevőre vágyunk és nem szeretnénk eladósodni a zeneszoba vagy moziszoba kialakítása miatt, a Yamaha R-S700 modell a legmegfelelőbb választás lehet számára.

Írta:Polgár Róbert