A Yamaha RX-V4A házimozi erősítőt teszteltük!

Először nézzünk egy gyors áttekintést az RX-V4A erősítőről:

ELŐNYEI:

-Modern, letisztult külső

-Vezeték nélküli surround hangszórók

-4K Ultra High Definition, 8K frissíthető funkcióval

-Saját fejlesztésű Yamaha akusztikai optimalizáló

-Kiváló kompatibilis a fejlett videó formátumokkal

-Streaming szolgáltatások elérhetősége

-Nagy fordulatszámú erősítő

-Kiváló játékélmény

-Egyszerű beállítás és kezelés

HÁTRÁNYAI:

-Nem kompatibilis a vezető térhatású formátumokkal, mint például a Dolby Atmos-val

-Nincs előlapi csatorna támogatás

-Nincs IEC aljzat

-Kicsit olcsó hatású kialakítás

Yamaha RX-V4A jellemzői

Yamaha RX-V4A erősítő teszt

A csatornák száma: 5.1, kimeneti teljesítmény: (1kHz, egy csatornán hajtva) 145W (6 ohm, 0.9% THD), kimeneti teljesítmény: (20Hz-20kHz, két csatornán hajtva) 80W (6 ohm, 0.09% THD), : 4 db HDMI bemenet, 1 db HDMI kimenet található rajta, 4K Ultra HD feldolgozással, HD audio dekódolással (DTS-HD, True-HD), Bluetooth és Wifi kapcsolattal is rendelkezik, a hátoldalán 1 db optikai bemenet, 1 db digitális koaxális bemenet, 3 db analóg audio bemenet található. Az erősítő méretei: 435 x 171 x 377 mm, a súlya 8.8 kg. Rendelkezik továbbá AM/FM tunerrel is.

A Yamaha az A-erősítők széles skáláját kínálja, hogy kielégítse az ügyfelek eltérő igényeit. Korábban teszteltük már a Yamaha RX-V6A erősítőt, és igazán pozitív benyomásaink voltak. Ezért is érdekelt minket, hogy vajon mit tud nyújtani az RX-V4A modell, mely rendkívül kedvező áron érhető el?

RX-V4A erősítő csatlakozások

A gyártó szerint ez a készülék olyan fejlett funkciókkal rendelkezik, mint a Cinema DSP 3D, és így ennek, illetve a nagy fordulatszámú erősítőnek köszönhetően páratlan hangminőségre számíthatnak a felhasználók. Ezenkívül rendelkezik még további fejlett funkciókkal is, mint például a több HDMI -bemenet, a HDR10+, az eARC, a 4K/120Hz és a 8K jövőbeni támogatása. Ez az AV -vevő lenyűgöző filmnézési és játékélményt nyújt. A külső design egyszerű és letisztult, ugyanakkor modern és friss hatást kelt. A helyiségkalibrációs funkció felméri a helyiség akusztikáját, mielőtt a hangkimenetet pontosan a helyének megfelelően optimalizálnánk. A beépített Wi-Fi és Bluetooth segítségével vezeték nélküli kapcsolatot létesíthetünk intelligens eszközeinkkel.

Design és felépítés

A fényes, fekete színű erősítőt karcsú, új kialakítása rendkívül vonzóvá teszi. A lekerekített élek miatt finom, lágy formával rendelkezik. A gombok számát minimalizálta a Yamaha, átláthatóbb, letisztultabb külsőt biztosítva. Az előlap közepén egy meglehetősen nagy méretű hangerő gomb található, jobbra tőle a bemenetválasztó gombot találjuk. A két gomb között kétsoros kijelző van, aljzatok, és érintőgombok helyezkednek el. Alul az USB port, egy YPAO mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó található.

YPAO mikrofon

Az YPAO (Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer) elemzi az adott helyiség akusztikáját, majd pontos beállításokat végez annak érdekében, hogy a helyiséghez igazítva a legjobb hangzást nyújtsa.

A nagy fordulatszámú erősítő jóvoltából stabil és tiszta hangzásra képes az erősítő, és így kiválóan alkalmas nagy felbontású zenéhez, vagy akár házimozihoz. Ezzel az eszközzel mindig biztosítva lesz a folyamatos jelátvitel.

Együttműködik az Alexa-val és a Google Assistant-al. Az AirPlay 2 szolgáltatáson keresztül a zenét a Siri segítségével, az Apple iOS eszközről streaming-re továbbíthatjuk.

RX-V4A belső

A Yamaha Compressed Music Enhancer kifinomult digitális jelfeldolgozást használ speciális algoritmusok segítségével az elveszett adatok helyreállításához, ezáltal a hangok mindig úgy szólalnak meg, ahogy kell.

Cinema DSP 3D rendszer

A Yamaha saját, szabadalmaztatott Cinema DSP 3D rendszere 17 DSP programot kínál számtalan hangzásképhez, és akár színházi, vagy koncert hangzást is létrehozhatunk a segítségével a gyártó szerint.

8K kompatibilitás

A Yamaha modell HDMI kimenete és 4 db bemenete is 8K -kompatibilis. De természetesen a 4K/120 Hz jelfelbontásra is képes. Ez a modell kompatibilis a legtöbb fejlett videó formátumokkal is, beleértve a HLG, HDR10, Dolby Vision és HDR10+formátumokkal.

Ha tökéletes játékélményre vágyunk, a VRR és a 4K/120Hz használatával tiszta és hibátlan eredményt garantál az RX-V4A. Az ALLM és a QFT funkciók problémamentes, dinamikus és zökkenőmentes játékélményt biztosítanak.

Funkció a vezeték nélküli hátsó hangszórókhoz

A vezeték nélküli hátsó hangszórók funkciója kiküszöböli a felesleges kábelezéseket. Ez a modell kombinálható a Yamaha MusicCast 20 vagy 50 hangszórókkal, ezáltal nem lesz szükség a sok kábelre sem.

MusicCast rendszer

A Yamaha MusicCast audiorendszere segítségével okostelefonnal, Google Segéddel vagy Amazon Alexa hanggal is vezérelhetjük az összes kompatibilis terméket. Függetlenül attól, hogy ugyanazt a zenét vagy egy másik zenét szeretnénk lejátszani a különböző helyiségekben, a Yamaha RX-V4A lehetővé teszi ezt a MusicCast alkalmazásnak köszönhetően.

Hangminőség és teljesítmény

Ez az AV vevő 17 hangzásképet biztosító DSP programmal rendelkezik. A Yamaha összegyűjti a hangzótér adatait a zenei klubokból és híres koncerttermekből a világ minden tájáról, és otthoni környezetben koncert vagy színpadi élményt képes produkálni.

A menü átlátható és logikus, bár lehetne kicsit részletesebb. A hangzás realisztikus, levegős, pontos és határozott. A basszusok megfelelőek, de azért erőben kissé elmarad a drágább készülékektől. Ha az intenzívebb, dübörgőbb basszusok hívei vagyunk, érdemes mélysugárzót is beszerezni.

A helyiség akusztikáját elemezve az erősítő akusztikai optimalizálója kalibrálja a hangot, hogy a helynek megfelelő hangzást biztosítson. A tömörített hangot helyreállítja, és emiatt tisztán és hűen hallhatjuk az eredeti hangot. Természetesen a tökéletes akusztikához nem elegendő a szobakalibrációs program használata, gondolnunk kell a helyiségek falainak, mennyezetének, padlójának, ablakfelületeinek akusztikai kezelésére is!

A szoba, ahol az erősítő tesztelésére sor került, egy közepes méretű házimozi szoba volt. A helyiség akusztikai adottságai optimálisak voltak, a falakon diffúzor előlapos panelek, és szélessávú akusztikus panelek gondoskodtak a hangok ideális kezeléséről. A padlóra akusztikus szőnyeg került, ami nemcsak a hangzást javítja, hanem otthonos, meleg hangulatot is nyújt. Magnat Transplus 1500 hangfal párral társítottuk az erősítőt a teszt során.

Ítélet

Ez az erősítő kedvező áron kiváló hangminőséget kínál. A megjelenése modern, fiatalos, bár kicsit olcsó hatásúnak tűnik néhány alkatrész. (Például a hangerőgomb nem túl stabil és nem is túl mutatós, de általában úgyis a távirányítóval vezéreljük az eszközt, ezért ez nem jelent igazán nagy problémát.) Tiszta, szép hangzásra képes, szellős, kellemes produkciót nyújt, a mély tartományok is egész jók, de, ha intenzívebb basszusokat szeretnénk, akkor válasszuk inkább az RX-V4A nagytestvérét, a Yamaha RX-V6A-t. Az RX-V4A pontosan a szobához igazítja a hangot. A Music Cast alkalmazás lehetővé teszi a kábelezéssel és z ezzel járó rendetlenséggel kapcsolatos összes probléma kiküszöbölését. Hátrányként a Dolby Atmos-val való kompatibilitás hiányát említenénk, de ezen az áron ez még belefér. Így is igen sok extra funkcióval rendelkezik.

Írta:Polgár Róbert

Similar Posts