Teszteltük a Yamaha RX-V581 erősítőt!

Yamaha RX-V581 erősítő

A Yamaha RX széria V581-es modellje az elődjéhez képest plusz 2 pár hangfal kimenettel rendelkezik, egyébként az analóg és digitális ki- és bemenetek száma megegyezik a korábbi típuséval, kivéve a mélynyomó csatlakozókat, amelyekből 2 db található ezen az erősítőn, melyek párhuzamos meghajtásúak, tehát az RX-V581 a többi gyártó hasonló kategóriájú 7.2 erősítőihöz hasonlóan egymással szinkronban kezeli a két csatlakoztatható mélynyomót. A HDMI csatlakozók 4K kompatibilesek, 3D, CEC, HDR, HDCP 2.2, 3D, CEC, BT.2020 színtér, 21:9 képformátum, ARC támogatásokkal is rendelkezik. Egy 7.2 csatornás házimozi erősítő esetében a 4 db bemenet nem túl sok.

Yamaha-MusicCast_alkalmazás

Az erősítő a MusicCast segítségével, más Yamaha készülékével együtt otthoni hálózatba is köthető, így a lakás minden helyiségében lehet zenét streamingelni. Ehhez a MusicCast alkalmazás letöltésére van szükség, és máris vezérelhető lesz egy mobiltelefon, mobileszköz használatával. Van egy másik applikáció is, melyet letölthetünk mobiltelefonra, ez az AV Controller, mely helyettesíti a távirányítót. Az erősítő WiFi, AirPlay, Bluetooth kapcsolatokkal is rendelkezik. A kétirányba történő Bluetooth adatátvitel segítségével, streamingelhetünk mobilkészülékről is, és fejhallgatót is párosíthatunk az erősítőhöz. Az otthoni hálózatról elérhetők a PC-n vagy NAS-on megosztott zenei anyagok , internetről pedig online szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például: a vTuner netrádió, Spotify, Pandora.

A hangdekódolást az RX-V581 erősítő esetében csatornánkénti 192 kHz/24 bit felbontású Burr-Brown DAC-ok végzik. A zene (CD, SACD) és a videó (DVD, Blu-ray) hanghordozók minden hangsávját képes dekódolni, illetve támogatja a különböző fájlformátumok lejátszását is. Az erősítő számára nem okoz nehézséget a veszteséges (MP3, WMA, stb.) és veszteségmentes tömörítésű (FLAC, AIFF, ALAC) formátumok sem. 17 hangzás javító DSP programmal rendelkezik a Yamaha erősítő, a veszteséges tömörítésű zenék javítását a Compressed Music Enhancer végzi, a Virtual Cinema DSP és Virtual Cinema Front beállítások a hátsó hangsugárzókat szimulálják, ami akkor nagyon előnyös, ha a szobában nincs elég hely arra, hogy a hallgatási helyzet mögötti hangszórókat elhelyezzük. Az erősítő ebben az esetben a front oldali hangszórókkal próbálja beállítani a surround hangzást.

Megjelenés

rx v581 erősítő-titán

Az eszköz felépítése masszív és magas minőségről árulkodik. Szép, elegáns designt kapott az eszköz. A digitális és analóg áramköröket független áramellátással látták el, ami azért fontos, hogy a digitális jelek ne zavarják az analóg fokozatokat. A végerősítők visszafogott kialakításúak, az Anti Vibration Technology jóvoltából a hűtőbordák rezgéscsillapítással rendelkeznek. Két csatorna egyidőben történő meghajtása során, 6 ohmos terhelés mellett az erősítő 80 Watt teljesítményre képes, ami abszolút ideális egy közepes méretű szobában való használatra.

A Dolby Atmos és a DTS:X formátumokat is támogatja a készülék. Eddig szinte minden tesztelt erősítőnél szükség volt egy firmware frissítésre, ahhoz, hogy a készülék DTS:X kompatibilis legyen, ez az erősítő alapból rendelkezik ezzel a képességgel.

A szoba akusztikai korrekciót a YPAO mérőmikrofonos kalibráló program végzi. A hangszórók beállításakor csupán egy “overhead” (fej feletti) opció választható, ami azt jelenti, hogy csak a hallgatási pozíció feletti területre vonatkozik ez a beállítás. A többi márka készülékeinél azonban többféle beállítási lehetőség kínálkozik, mint például a “top front”, “top middle” vagy “top rear” pozíciók, ami jelentősen megkönnyíti a hangfalak elhelyezését, integrációját.

A Yamaha RX-V581 hangzása

Az MP3 zenei anyagok hallgatása során nem voltunk maradéktalanul elégedettek, valahogy nem az igazi, amit az RX-V581 ezen a téren produkált.  Ettől eltekintve azonban, a Yamaha erősítő, zenei téren és filmnézés közben is dinamikus, jól elkülöníthető, megfelelő erővel bíró teljesítményt nyújt. A basszusok és a hangeffektek nagyon meggyőzően szólnak, ami fontos szempont a házimozi tulajdonosok számára. Természetesen a zene és a filmek hangzása csak megfelelő akusztika mellett lehet optimális! A házimozi szobák kialakításakor mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet a szoba akusztikájának kezelésére is! A tesztelés egy nagyobb alapterületű, alagsorban kialakított moziszobában zajlott, ahol a falakra printelt hangelnyelő paneleket, és diffúzor előlapos paneleket helyeztek el. A kőpadlóra akusztikus szőnyegek kerültek, melyek nagy sűrűségüknek, vastagságuknak köszönhetően jelentős mértékben hozzájárulnak a szoba ideális akusztikájához. Definitive Technology D15 hangszórópárral és JTR Captivator RS1 mélynyomóval társítottuk a Yamaha erősítőt.

rx v581 csatlakozások

Hátrányként a kevés HDMI bemeneteket, (a Denon és a Pioneer hét-nyolc HDMI bemenetet és legalább két kimenetet kínál alapkivitelben ezen az áron)a túlzottan egyszerű grafikus menüt és a gyenge minőségű média lejátszó programot említenénk, és az sem túl előnyös tulajdonsága, hogy a Dolby Atmos hangszórók integrálása egyáltalán nem rugalmas.

Ha össze kellene hasonlítanunk másik márka termékével, akkor a Denon AVR-X2300W modellt hoznánk fel példának. A Yamaha RX-V581 nem olyan pontos, mint például a Denon AVR-X2300W.

A Yamaha esetében a középtartomány nem kellően finom és határozott a Denonhoz képest. A Denon dinamikája, szárnyalása zenei téren bizony jócskán felülmúlja a Yamahát.

Pozitívum, hogy az összes HDMI csatlakozás Ultra HD 4K / 60p és a HDR kompatibilis. HDCP 2.2 tanúsítvánnyal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy 4K Blu-ray lemezeket és forrásokat is probléma nélkül lehet lejátszani.

Az RX-V581 távirányítója igen érzékeny, gyorsan reagál, de a Yamaha AV Controller alkalmazás-ingyenesen letölthető-segítségével sokkal könnyebb elvégezni a beállításokat.

Ítélet

Igényes megjelenése, stílusos designja sokak tetszését elnyeri. A dinamika, a részletesség, és a basszus- és hangeffektusok rendkívül meggyőzőek. Az erősítő DTS:X kompatibilis, ami komoly előnyt jelent versenytársaival szemben, ahogy a kedvező ára is. A bemenetek számát kissé kevésnek találtuk, a mennyezeti Dolby Atmos mennyezeti hangszórók beállítása nem elég rugalmas.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts