Yamaha RX-V6A házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő teszt

A Yamaha RX-V széria már jó ideje létezik, az első modellekhez képest sok változást eszközölt a gyártó.

Külső megjelenés

Yamaha RX V 6A

 

A legtöbb AV-vevő szögletes sarkokkal rendelkezik, középen általában egy nagy kijelző helyezkedik el kék vagy sárga betűkkel, és mindkét oldalon van pár gomb. A Yamaha RX-V6A megjelenése azonban eltér a megszokottól. Ívelt vonalak jellemzik, középen pedig egy nagyon nagy hangerőszabályzó található.

A gomb jobb oldalán van egy kijelző, amely hasonló információkat mutat, mint a korábbi modellek, de ez egy LCD, OLED kijelző, kék betűkkel és fekete háttérrel. A bemeneti választó ettől jobbra helyezkedik el és ez egy meglehetősen kicsi gomb. A kijelző és a választógomb alatt hat érintőgomb található az előlapon, amelyek a régebbi nyomógombokat helyettesítik.

Rx_v6a hátoldal

Az előlapon található továbbá egy 3,5 mm-es bemenet a kalibráló mikrofonhoz, egy 6,35 mm-es kimenet a fejhallgatóhoz és egy USB-csatlakozó. A Yamaha RX-V6A az iPhone-zene lejátszásához az Apple AirPlay 2-t használja. De lehetőség van a Yamaha MusicCast alkalmazás használatára is az Apple vagy Android készülékén. A  MusicCast alkalmazással streamingelhetünk zenét a Spotify, az Tidal, a Deezer vagy az Amazon Music szolgáltatás segítségével.

MusicCast alkalmazás

A Yamaha MusicCast hálózati audiorendszere szintén nagyon gondosan kidolgozott, többszobás rendszer. Otthonában bárhol hallgathat zenét MusicCast készülékeken keresztül. Sőt ezt a funkciót továbbfejlesztették, így mostantól különálló vezeték nélküli MusicCast hangszórókat is konfigurálhatunk.

Az erősítő névleges teljesítménye 100 W mind a hét csatornáján, nyolc Ohmon. Ha alacsonyabb impedanciájú hangszórókat szeretne használni, akkor a menükben van egy beállítás ehhez, bár sajnos a négy Ohmos hangszórókat csak az első bal és a jobb csatorna támogatja. Az összes többi esetben a hat Ohmos névleges impedancia a minimum (és talán nem véletlen, hogy a legtöbb Yamaha hangszóró hat ohmos névleges impedanciával rendelkezik).

RX V6A erősítő csatlakozások-rajz

Hét HDMI bemenet van. A Yamaha azt ígéri, hogy a fejlettebb funkciók, például a 4K 120 Hz-en és a HDR10 + videojelek a jövőben firmware-frissítéssel támogatottak lesznek. Teszteltük a készüléket normál Ultra HD, HDR10, és Dolby Vision nagy dinamikatartomány mellett, és az erősítő számára egyik sem okozott problémát.

További frissítésként számos játékhoz dedikált funkcióval is ellátták a készüléket: Automatikus alacsony késleltetési mód, Változtatható frissítési arány, Gyors médiaváltás és Gyors keretátvitel. Ezek lényegében a késések csökkentését szolgálják. A késleltetés a legnagyobb hátrány a valós idejű játékok esetén.

Egyetlen HDMI kimenet van. Három sztereo analóg bemenet, valamint egy phono bemenet található a vevőn. Optikai és koaxiális digitális audio bemenettel is rendelkezik. Ethernet, Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatok is elérhetők. A Wi-Fi kétsávos, míg a Bluetooth 4.2-es verziójú és támogatja a szokásos SBC kodeket, valamint az Apple-barát AAC kodeket. Ez egy rádióvevő, ezért természetesen az FM és a DAB + digitális rádió is elérhető.

Az erősítő infravörös távirányítóval van ellátva, de vezérelhető a MusicCast alkalmazással is intelligens eszközön, Apple-en vagy Android-on, telefonon vagy táblagépen.

A Yamaha RX-V6A esetében rajtunk múlik a kalibrálás elvégzése. Amikor csatlakoztatjuk a mellékelt kalibrációs mikrofont, fejmagasságban, hallgatási helyzetben helyezzük el (több pozíciót is kipróbálhatunk, ha úgy tetszik). Miután csatlakoztattuk a mikrofont, megjelenik a Yamaha YPAO kalibrációs rendszere, és egyszerűen követhetjük a képernyőn megjelenő utasításokat.

A kalibrálás figyelemmel kíséri a hangszórók méretét, távolságát, szintjét és EQ-ját.  Ésszerű crossover-eket választott. Az alapértelmezett EQ a Yamaha „Természetes” szintjét állítja be, amely optimalizálja a magasabb frekvenciákat, hogy stabil, tiszta, mozihoz hasonló hangot hozzon létre.

Teljesítmény

RX V 6A erősítő

Egy viszonylag nagyméretű moziszobában tettük próbára az erősítőt, Dali Epicon 8 álló hangsugárzó párral és Oppo blu-ray lejátszóval csatlakoztattuk. A tesztelést egy közepes méretű moziszobában végeztük el, ahol az akusztika kezelése már folyamatban van. Egyelőre a falakra printelt hangelnyelő panelek kerültek, a hangok megfelelő szétszórását pedig Skyline diffúzorok végzik. A sarkokba fog még kerülni sarok basszuscsapda, annak érdekében, hogy a mélyebb hangok is egyensúlyba kerüljenek.

A Hét nővér című 2017-es misztikus thrillert és a 2018-ban bemutatott Párizs császára című filmet néztük meg. A filmek hangminőségét egyszerűen csodálatosnak találtuk. Rengeteg energia állt rendelkezésre a rendszer moziszerű hangzásának kialakítására. A crossoverek hatékonyan dolgoztak a basszus hangzásán és a mélysugárzónkhoz történő továbbításánál. A surround hangzás is kiváló volt.

A HDMI-n keresztül történő csatlakoztatáskor elérhető automatikus szinkronizálás hatékony volt. Valójában az összes HDMI vezérlő funkció jól működött.

A zene szempontjából a vevő valójában nagyon szép munkát végzett, a lemezjátszó csatlakoztatásakor is. A hang tiszta volt, tisztességes sztereó képalkotással és részletekkel, akár klasszikus, akár modernebb műfajt hallgattunk.

A HDMI 4K (Ultra-HD) felbontásra is képes felnagyítani a videót. Ez alapértelmezés szerint ki volt kapcsolva. Bekapcsoltuk, de kezdetben úgy tűnt, hogy nem működik. Ennek oka az volt, hogy meglehetősen korlátozott ez a funkció, 1080p-ről 2160p-re fogja felkalibrálni a képet, de kevesebbel nem működik.

Továbbá, amikor megpróbáltunk egy Ultra-HD lemezt lejátszani normál HDR-rel, bekapcsolt 4K-os nagyítással – semmit sem kellett volna tennie egy ilyen lemezzel -, a TV már nem készített képet. Csak egy fekete képernyő jelent meg, a HDR logóval, amely a képernyő sarkában villogott. A vevő képernyőn megjelenő menüje sem működött ez esetben. Miután leállítottuk a lejátszást, (a lejátszó visszaállt 1080p-re), kikapcsoltuk a 4K beállítást, és helyreállt a megfelelő működés.

A vevő távirányítóján négy „Jelenet” gomb található, az előlapon találhatókhoz hasonlóan.Ha lenyomva tartjuk az egyiket néhány másodpercig, a vevő aktuális beállításai tárolódnak, beleértve a bemenetet és a hang- és video módokat. Így egyetlen gombnyomással válthatunk például a Phono bemenetre és a Pure Direct-re. Ezután visszatérhetünk a filmnézéshez egy újabb gomb megnyomásával. Nagyon hasznos és kényelmes a kezelése.

Intelligens funkcionalitás

A Yamaha hálózati képességeit jól kidolgozták, és ezért megbízhatóan működnek, akár Wi-Fi vagy Ethernet kapcsolaton keresztül.

Az összes zenét, amelyet meghallgattunk, hatékonyan reprodukálta az erősítő. Ez magában foglalta a FLAC által kódolt PCM-et akár 24 bitig és 192 kHz-es mintavételt, valamint a kétszeres sebességű Direct Stream digitálisat is. Megállapítottuk, hogy továbbra is a Yamaha vevői maradtak az egyetlenek, amelyekre a DTS CD-kről levett és FLAC-ba kódolt DTS 5.1 csatornás hangot irányíthatjuk.

Yamaha RX V6A erősítő – Ítélet

Ez az erősítő egy remek, nem éppen belépő szintű hálózati, modern, okos AV-vevő, és az új külső designból egyértelműen látható, hogy ez egy 21. századi egység. Ha igazi surround hangzásra és tiszta, erőteljes zenei élményre vágyunk, akkor feltétlenül érdemes a Yamaha termékét választani.

Írta: Polgár Róbert