Mind a(z) 9 találat megjelenítve

Ajtó függöny típusok:

Itt minden bemutatott függöny alkalmas ajtó függöny felhasználására. Attól még, hogy más a nevük pl: hőszigetelő függöny vagy akusztikai függöny, a felhasználási területe ugyan az. Azért különböznek az ajtó függönyök nevei, mert mindenki más néven keresi.

bejárati ajtó függöny
bejárati ajtó függöny

Hogyan válasszunk ajtó függönyt?

Az optimális ajtó függöny kiválasztásához először azt kell megfontolni, hogy milyen funkciót szeretnénk betölteni az adott kárpittal. Hosszú, teljes függönyöket szeretne használni, hogy az ajtónélküli érzést keltse. Vagy egyszerűen csak egy rövid függönyt szeretne elhelyezni az ajtó felső felében díszítő elemként? A ajtó függönyök hossza és súlya a két legfontosabb szempont a kiválasztáskor. Persze azt is érdemes megfontolni, hogyan illeszkedik majd az otthon dekorációjához a mintázat és a szín vonatkozásában.

Az ajtó függönyök felhasználhatók a szoba magánszférájának növelésére, vagy egyszerűen az ajtók vonzóbbá tételére. Sokan ajtó függönyöket szerelnek fel az ajtó nélküli nyílásokra, hogy ajtó illúzióját keltsék. Általában a nehezebb, drapéria-szerű függönyök bizonyulnak a legjobb választásnak. Mert ezek hozzájárulnak a magánélet megteremtéséhez, és segítenek megőrizni a hőt és kívül tartani a nem kívánt hangokat a szobában. Egy másik lehetőség az áttetsző panelfüggöny. Ezek a gyakorlatban nem túl hasznosak, de esztétikailag nagyon mutatósak. De variálható a még egyedibb megjelenés érdekében.

A függöny mérete és színe

Lényeges kritérium, hogy az ajtó függöny méretét és színét úgy érdemes kiválasztani, hogy az jól illeszkedjen ahhoz a helyhez, ahová fel kívánja szerelni. Az ajtónál feltétlenül nagyobb méretet válasszunk. A sztenderd szabály a szélesség szempontjából, hogy számoljon mindkét oldalon körülbelül 10 centiméteres ráhagyást. A magasság kiszámításánál a talajtól körülbelül 1 centiméteres távolságot tervezzen. Mindenképpen kalkulálja bele az összképbe a mosás utáni zsugorodás lehetőségét. A legjobb megoldás, ha erre az eshetőségre anyagot hagy a szegélyben. Ez lehetővé teszi a szükség szerinti javítás kivitelezését. A kívánt hatás eléréséhez fontos feladat az optimális karnis kiválasztása is.

Mivel a függönyök a dekoráció szerves részét képezik, elengedhetetlen a megfelelő szín pontos meghatározása is. Első számú előírás, hogy a világos színek optikailag nagyítják a teret, viszont a sötétebb színek összenyomják. Ezenkívül a melegebb tónusok télre ideálisak. Azért mert megtartják a hőt, míg nyárra a hidegebb árnyalatok vannak előnyben, hiszen taszítják a napsugárzást.

Hogyan akasszuk fel a függönyt:

Ajtó függönyök felakasztása nagyon egyszerű. Ez lehet csipesszel, függöny behúzó szalaggal, és ringli karikával is.

A függöny típusokat nem csak a felhasznált anyag vagy a nyomtatott minta alapján osztályozzák. Hanem a függöny felakasztásához használt felső elrendezés típusa szerint is. A legnépszerűbb elrendezés a gyűrű alakú felső szerkezet. Ez alapvetően egy hosszú hengeres rúd, amelyre a függöny a tetejére rögzített kör alakú hurkokon keresztül van felakasztva. Ezt hívják ringli karikának. Egy hőszigetelő ajtó függöny felszerelésével hozzájárulhat a hőmérséklet megtratásához. A páratartalom kényelmes szinten tartásához. Ezzel is növelve az otthon kényelmét.

A függönyök típusai

Az ajtó függöny stílusos kiegészítője lehet a belső kialakításnak, és praktikus megoldásokat kínálhat az otthonban. A „Portière” néven is ismert függöny Franciaországból debütált. Ugyanis a központi fűtés előtti időkben gyakran nehéz szövetfüggönyöket akasztottak az ajtókeretekre. Így megakadályozzák a hideg huzatot. Manapság ezek a bejárati drapériák főként dekoratívabb célt szolgálnak, színt és mintát kölcsönöznek a helyiségnek. Egy kis tervezési ötlettel azonban segíthetnek melegen tartani az otthont, szabályozni a fényt és elrejteni a privát terek bejáratát. A legjobb ajtó függöny tökéletes egyensúlyt teremt a stílus és a funkció között.

Nézzük, hogyan segíthetjük a belső kialakítást?

Az ajtó függönyök a függöny anyagától függően széles választékkal állnak rendelkezésre. Az ideális ajtófüggöny kiválasztásának fő szempontja természetesen a felhasználás célja. De esztétikai összetevők is nagyban befolyásolják. Az ajtókárpit a 4. századtól ismert és bevált gyakorlat volt Európában. Az ajtó függönyt először kastélyokban használták a szobák közötti huzat elkerülésére. Használatuk Franciaországon keresztül jutott el Angliába. Ezért a viktoriánus korban vált általánossá a tehetősebb háztartásokban. Ezekben a háztartásokan nehéz damaszt, bársony vagy zsenília függönyöket használtak díszítésre, valamint a huzat elkerülésére.