flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Hangelnyelő panel – membrán, “a mély gyilkos”

Szerző: Robi Közzétéve:

A basszuscsapda, hangelnyelő panel vagy akusztikai membrán nélkülözhetetlen a tiszta hangzás eléréséhez. Segítségével a megfelelő akusztika kialakításának legfontosabb és egyben legnehezebb feladatát tudjuk megvalósítani: a mély hangok csillapítását.

Miért jó választás a Perfect Akusztika által készített  hangelnyelő panel-membrán?

Szakértelemmel és tapasztalattal!

A magasszintű szakmai felkészültség mellett termékeink tervezése és előállítása során az elmúlt évek tapasztalatait is felhasználjuk.

Maximális hatékonyság membránokkal:

Egyedi technológiával készülő mély hangelnyelő memránjaink mai napig a piacra jutó legmagasabb abszorbáció együtthatóval büszkélkedhet.

Speciálisan a sub-bass tartományt célzó hangelnyelő panel készítése során az akusztikai hatékonyság mellett az esztétikus megjelenést is nagyon fontosnak tartjuk.

Az igényes megmunkálás és anyagválasztás mellett lényeges, hogy termékeink illeszkedjenek az Ön stúdiójának, nappalijának vagy a moziszoba stílusához.
Praktikus elhelyezés, könnyű elrendezés
Az akusztikai hatékonyság és az esztétikus megjelenés mellett a praktikus elhelyezésre is törekszünk.

  • Mély hangelnyelő panel-membránjaink a méreteikből és súlyukból adodóan nem csak falra szerelhetőek, hanem akár megállnak a “saját lábukon”is. Ezáltal mozgatható, mobil akusztikai panelként is működhetnek.
  • Membránjainkat előre kifúrt csavarhelyekkel is elláttuk, így könnyítve a felhelyezést a falra vagy a mennyezetre.

Miért kell csillapítani a mély hangokat?

150Hz alatti mély hangok esetében megnő az utózengés ideje. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a helyiségben így nem a valós mennyiségű és minőségű mély hangokat halljuk, hanem a szoba hangját. A torz basszus tönkreteheti a hangélményt, sem a filmet, sem a zenét nem tudjuk teljességében élvezni.

Túlzottan magas utózengési idő a mélyebb tartományokban.
Túlzottan magas utózengési idő a mélyebb tartományokban.

Hogyan segítenek a mély hangelnyelő panel-membránok?

Hangelnyelő panelekkel legfőképpen a mély hang utózengése csillapítása miatt dolgozunk. A mély hangelnyelő membrán olyan akusztikai panel, ami szűkebb frekvencia tartományon belül csökkenti a túlzó hanghullámokat. 

Az akusztikai membránnal szemben – a szélessávú hangelnyelő panelek nem tudják elég hatásosan a sub-bass frekvenciát csillapítani – ezekben a tartományokban jelentősen nagyobb hatékonysággal nyelik el a mély hangokat. 

A speciális akusztikai elemek kiváló minőségű anyagok felhasználásával készülnek a mély hangok csillapításához szükséges vastagságban. A gondos megmunkálásnak és a pontos illesztésnek köszönhetően, a megfelelő akusztikai mérést és pontos beállítást követően sokkal tisztább, levegősebb, élethűbb és kellemesebb hangzást tudunk a segítségükkel elérni.

Miért nem jó megoldás az akusztikai szivacs,hab,hungaroccell ?

A mély hangok hullámhossza nagyobb, mint a magas hangoké. A mély hangok elnyeléséhez ezért más típusú anyagból készült hangelnyelő panelekre van szükség. A mély hangokat csak sűrű szálas nagy fajsulyú akusztikai elnyelő anyaggal vagy pedig akusztikai hangolt membránnal lehet csillapítani.Sokan esnek abba a hibába, hogy akusztikai szivaccsal teleragasztják a falukat, ám a várt hatás elmarad, sőt épp ellenkezőleg, a puha,könnyű ,lágy szerkezetű szivacs,hungaroccell,akusztikai hab , a magasabb hangokat elnyeli, így még inkább felerősödnek a mély hangok, amiket eredetileg csillapítani szerettek volna.

Miért kell csillapítani a mély hangokat
Ez a egy szivaccsal kezelt szoba utózengési idejét mutatja. Látható, hogy kép a magasabb tartományokban túl csillapított a helyiség, miközben a mélyebb tartományokhoz nem is nyúltak.
hangelnyelő panel hatásai egy helyiségre
Itt ugyanannak a szobának útózengését látjuk szivacs nélkül, szélessávú és akusztikai membránnal kezelve. Ennek a szobának átlag 0,3-0,4s között kellene lennie az utózengési idejének.

Hogyan használjuk a mély hangelnyelő paneleket?

⦁ Mély hangokat először a sarkokban kell csillapítani, majd az oldalfalakon – elsősorban a front oldalon – és a hallgatói pozíció mögött.
⦁ Lehetőség szerint a membránokat ne rakjuk közvetlenül a falhoz, hanem tartsunk legalább 10 cm távolságot.
⦁ Ne feledkezzünk el a helyiség egyik legfontosabb részéről, a mennyezetről sem. Mivel ez a terület üres, az állóhullámok akadály nélkül terjedhetnek, ezáltal hatalmas kiemelést vagy beszakadást tudnak okozni a mély hang tartományokban.

Milyen helyiségekben használhatunk elnyelő panelt?

⦁ Stúdiókban, mozi szobákban, hifiszobákban, esetleg nappalikban is használható.
⦁ Olyan esetekben, ahol más hangelnyelő panel már nem nyújt kellő csillapítást a mély tartományokban.
⦁ Olyan helyiségekben ahol a magas frekvenciák túl vannak csillapítva a mélyekkel szemben.

Ha csak egy dolgot szerez be, ez legyen az!

A tökéletes akusztikai hatás eléréséhez több hangelnyelő panelre is szükség lehet. Ha a helyiség adottságai nem teszik lehetővé a megfelelő mennyiségű akusztikai panel elhelyezését, a mélyhang elnyelő membránokat ilyen esetben is mindenképp használjuk.

A mély hangelnyelő panel segítségével Ön az alábbi előnyöket élvezheti:

⦁ Tisztább, egyenletesebb és élethűbb hangzás.
⦁ Tökéletes zajcsillapítás, csak a zenében-filmben lévő valós basszus fogja megtölteni a szobát.
⦁ Dekoratív kiegészítők nappalijába: a tökéletes hangzás mellett a külső megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Minőségi anyagokkal – fa és bőr, műbőr, akusztikai selyem – dolgozunk, egyéni elképzeléséket – saját fotó, printelt design, egyedi méret – is megvalósítunk.

hangelnyelő panelek

Milyen anyagokkal dolgozunk?

Típustól függően a hangelnyelő panelek fából és bőrből is készülhet. 

A legfőbb probléma a 70 Hz alatti mély hangok csillapítása, erre ugyanis a nagy sűrűségű szálas elnyelő anyagok nem alkalmasak. A fából vagy bőrből készült mélyhang elnyelő membrán lapok azonban rezgéssel csillapítják az áthaladó nem kívánatos mély hanghullámokat, már 30Hz-től. A fa membránok 30-200Hz-ig, a műbőr membránok 30-600Hz-ig csillapítanak.

Termékeink külső megjelenése:

A hatékonyságon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a külső megjelenésre, hangelnyelőinknél ezért széles esztétikai választékot kínálunk:
⦁ 16 féle színű akusztikai selyem.
⦁ Különböző színű és strukturájú műbőr membrán anyag.
⦁ Készleten lévő választható printelt desing.
⦁ Választható akár saját fotó alapján.
⦁ Egyedi méret legyártása.
⦁ Akár rejtett hangelnyelő panelek kialakítása is.

A mély hangelnyelő panel segítségével Ön az alábbi előnyöket élvezheti:
Anyaghasználat fontossága:

A hatékony mélyhang elnyeléshez megfelelő alapanyagok használata szükséges. Az akusztikailag ideális anyagok rugalmas, lyukacsos vagy porózus szerkezetűek, jellemző rájuk a nagy testsűrűség. Ilyen anyagok az általunk felhasznált keményfák, a rétegelt falemezek, a laminált bútorlap, illetve a kifejezetten akusztikai célokra kifejlesztett textíliák. Az akusztikai selyem amellett, hogy kiporzásgátló tulajdonságú, rugalmas, strapabíró szövet, akárcsak az akusztikai műbőr. A sűrű akusztikai gyapot kiváló hangelnyelő anyag, az egészségre teljesen ártalmatlan. A cellás szerkezetű anyagok, mint például a hungarocell, alkalmatlanok hangelnyelésre és hangszigetelésre egyaránt.

Nem a mélyhangokat szüntetjük meg!

A mély hangokra szükség van a tökéletes és harmónikus hangzáshoz, de feltétlenül kezelni kell a basszus tartományt, hogy ne tegye tönkre a hangélményt. A sarkok kezelésével kezdjünk. Az adott szoba méretéhez és alakjához érdemes igazítani a mélyhang elnyelő elemek mennyiségét. A legproblémásabbak ilyen szempontból a kisebb méretű, négyzet vagy téglalap alakú helyiségek, hiszen a falak közelsége miatt a visszhangok felerősödnek. Érdemes szakember véleményét kikérni, hogy pontosan mennyi hangelnyelő panelre van szükség és hová ajánlott elhelyezni azokat. A túlzott csillapítást kerüljük el, hiszen nem az a cél, hogy úgynevezett „süket szobát” alakítsunk ki. Akusztikai méréssel pontosan megállapítható, hová, milyen és hány darab akusztikai elemet tegyünk.
A széles szín és minta, valamint méret választéknak köszönhetően akusztikai hangelnyelő paneljeink dekoratív lakberendezési elemként is megállják a helyüket.

Kategória: Tudástár

1 hozzászólás

A hozzászólás jelenleg nem engedélyezett.