Mind a(z) 9 találat megjelenítve

Fedezze fel a térelválasztó függönyök sokoldalúságát 

Üdvözöljük a szobaelválasztó függönyök speciális kategóriájában. Ebben a kategóriában a különböző terekre és igényekre szabott térelválasztó függönyökre összpontosítunk. Minden akusztikai függöny egyedi gyártású, különböző anyagok és minták választékát kínálva. A legjobb ajánlásaink közé tartoznak a Ditto, Forio, Brazio, Brawa és Pike függönyök, amelyek mindegyike egyedülállóan alkalmas arra, hogy növelje a tér funkcionalitását és esztétikáját. Fedezze fel a tökéletes térelválasztó függönyöket, hogy stílusosan és praktikusan újra definiálja a területét.

A térelválasztó függönyök típusai

Térelválasztásnak legegyszerűbb módja a térelválasztó függöny használata. Szeretné leválasztani a szoba egy részét és mondjuk gardróbnak használni? Vagy talán arról álmodik, hogy egy kényelmes pihenőzónát hozzon az egy légterű stúdiólakásában? Nem kell falakat emelnie. Csupán elegendő egy válaszfal lehetőségén eltűnődni. Ennek azonban nem kell fából vagy műanyagból készülnie. Higgye el, a térelválasztó függöny sokkal jobb megoldás lesz. Nézzük meg, hogyan oszthatunk fel egy szobát egy szimpla függönnyel!

térelválasztó függöny (1)
térelválasztó függöny (1)

 

Miért érdemes felosztani egy szobát?

A kényelmes otthon az, ahol külön-külön kijelölünk helyeket alvásra, munkára és étkezésre. A lakás elrendezésének tervezésekor érdemes nappali, hálószoba és étkezővel kombinált konyha helyiségeket meghatározni, de korántsem kell megrekedni a teljesen elszeparált placcok szintjén. Szerencsére rengeteg módszer létezik a zónák megkülönböztetésére egy nyílt térben. Természetesen a térrendezés legnépszerűbb módja a válaszfal (gipszkarton) felrakása. Mielőtt azonban felhívná az aktuális szakember gárdát, nézzük meg, hogyan lehet ügyesen elkülöníteni egy extra sarkot egy dekoratív térelválasztó függönnyel.

Térelválasztás függönnyel

A belső tér elválasztásának talán legegyszerűbb és legolcsóbb módja térelválasztás függönnyel. Egy dupla függönyrúd beépítésének köszönhetően könnyedén fellógathatja a helyiség adott részéhez tökéletesen illeszkedő válaszfalfüggönyt, és a rögzítés a világítással együtt az álmennyezetbe is elrejthető. Hogy ez miért jó? Mert bármikor kicserélheti őket, amikor csak kedve tartja. A térelválasztó függöny jóvoltából egy szempillantás alatt két intim teret kaphat (függöny zárva), és ugyanolyan gyorsasággal össze is vonhatja a teret (függöny nyílik). Nem nagyszerű?

Válaszfalfüggönyök – melyik anyagot válasszuk?

Az anyag kiválasztása az elérni kívánt végső hatástól függ. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a térelválasztó függöny célja a különböző terek teljes szétválasztása. A függöny lehetővé teszi két nagyon eltérő atmoszféra létrehozását ugyanabban a térben. Az áttetsző anyag nyilván nem zárja ki teljesen a szoba adott részét a teljes belső térből, de tökéletesen működhet például a gyermekek számára, így mindenki számára egy-egy privát teret realizálva.
Ne feledje, hogy a térelválasztó függönyből készült „falat” nem szükséges a szoba teljes hosszában kifeszíteni. Egy a szoba közepén elhelyezett, a mennyezetig érő keskeny szövet paraván szuperül megvalósítja a kívánt hely elkülönítését, például alváshoz. Ezenkívül az ilyen jellegű elhelyezés megkönnyíti a kommunikációt is.

Vastag hőszigetelő függöny
Vastag hőszigetelő függöny

Ennek a tartozéknak az az előnye, hogy elhatárolja a felületeket anélkül, hogy igazából felosztaná azokat, így optikailag megőrzi a tágasság érzetét, ami óriási előny egy kis légterű lakásban. Ellenben az nyilvánvaló, ha egy vékony, egyszerű térelválasztó függönyről van szó, akkor nem tudja betölteni a helyiség hangszigetelő szerepét.
A nagyon vékony áttetszőtől a nagyon vastag bársonyfüggönyig a válaszfalfüggöny minden anyagból elérhető. A választás aszerint történjen, ahogy ön használni szeretné: könnyű pamut a diszkrét elválasztáshoz vagy valami vastagabb matéria a tisztább szeparáció érdekében. A jelenlegi trend inkább a természetes anyagokra hajaz, úgy, mint a len vagy a gyapjú, és a semlegesebb tónusok felé irányul, amely tökéletesen illeszkedik a minimál vagy a rusztikusabb hangulathoz is.
Jó tudni: vannak hő- és hangszigetelő függönyök, amelyek csökkentik a hőveszteséget és a zajkibocsátást. Általában lépcsőházakban, nappali ablakokban vagy kifelé vezető ajtókon használják. Mivel vastagok és robusztusak a térelválasztó függönyök, teljesen elkülönítik a tereket, ami kitűnő megoldás lehet egy munkaövezet vagy egy babakuckó kialakítására.

Térelválasztó függönyök felhasználása

A térelválasztó függöny bármilyen helyiségbe könnyedén beépíthető.
• Egy stúdiólakásban elválaszthatja a hálószobát a konyhától, és így privát szférát teremthet.
• Egy nagy lakásban elszeparálhatja a helyiségeket, miközben az elválasztó függöny kihúzásával játszva nyitottság benyomását keltheti a térben.
• Segítségével egy szoba több részre is osztható: a nappaliban egy kanapéval ellátott pihenő övezet vagy akár egy nagy fotellel ellátott olvasósarok, a hálószobában egy pihenésre szánt rész az ággyal és az éjjeliszekrénnyel, valamint egy másik rész, amely gardróbként funkcionál, de létrehozható így egy tökéletesen elszeparált, akár hangszigeteléssel ellátott munkaplacc, játszósarok vagy zenezóna is.

A függöny méretek

Először is fogjunk egy mérő szalagot. A térelválasztó függöny méreteit először is annak a helyiségnek a belmagassága határozza meg, ahová ön be kívánja szerelni. A magasság méret úgy határozható meg, hogy a talajszintre érjen. De az esztétikusabb és kifinomultabb megjelenés érdekében, és különösen, ha a választott anyag vékony, további 10-20 centiméter is belefér. A szélességet a behatárolandó tér szélessége alapján számítjuk ki: általában kétszer akkora szövetszélességet kell megadni, hogy a ráncolt vagy terített hatást elérjük.

Az elválasztó függöny felszerelése

Elég egyszerű. A térelválasztó függöny felszerelésének technikája a helyiség konfigurációjától függ.
• Ha a helyiség teljes szélességében szeretnénk elhelyezni, akkor mindkét falra felakasztható, kihúzható és nyomásra önzáró teleszkópos rudat válasszunk. Manapság nagyon sok függönyrúd-modell rendelkezik ezzel az előnnyel: alkalmazkodnak a szükséges méretekhez a két rögzítési pont között, és fúrás nélkül installálhatók. Legfeljebb 350 centiméter hosszúak.
• A két fal között teljes távon végigfutó rúddal lehetséges a függöny beépítése egy elszeparálható részre, vagy két különálló, a hatástól függően nyitható vagy zárható szakaszra is.
• Ha a két fal közötti távolság nagyobb, mint egy teleszkópos rúd mérete, egy rudat lehet a mennyezetre rögzíteni, kezdve azzal, hogy a rúdtartót a lehatárolandó tér mindkét oldalán elhelyezzük. A választott függöny típusától függően mennyezetre rögzíthető sín is megoldást jelenthet.