Mind a(z) 6 találat megjelenítve

Milyen típusú basszuscsapdák léteznek?

Az akusztika területén elsősorban kétféle basszuscsapdát különböztetünk meg: a szélessávú és a membráncsapdákat. Mindkét kategóriát a kialakításuk és az anyaguk alapján különböztetik meg, és a mély hangok hatékony csillapítását biztosítják.

Bass trap típusok:

Szélessávú és membrános Bass trap a legmegszokottabb hangelnyelők elem.

Ezeket a kialakításuk és az anyaguk különbözteti meg.

A szélessávú basszuscsapdát erős fa szerkezetbe épített akusztikai gyapottal töltjük meg. Ennek a gyapotnak 90Kg/m³ a súlya. Utána egy nagyon sűrű akusztikai selyemmel borítjuk be. Ez a selyem nem engedi át a port. Ezek a bass trap-ok készülhetnek trapéz és kocka alakzatban. Mind a kettő forma tökéletesen beilleszkedik a szoba sarkába.

Bass trap típusok

Másik típusú bass trap a membrános hangelnyeléssel ellátott hangelnyelő. Itt is 2 félét különböztetünk meg:

Az egyik a bőrmembrános hangelnyelés.

Ez a bass trap nagy sűrűségű műbőrrel van bevonva. Ez a műbőr alatt légrés van kialakítva, hogy ne gátolja semmi a bőrnek a remegését. A nehéz bőrt megmozgató mély hang csökkenti nagy mértékbe a 600Hz alatti hangokat.

Másik membrán megoldás a famembrán.

Fa membrános bass trap típus is nagyon népszerű. Ugyan azon az elven működik mint a bőrmembrán, annyi különbséggel, hogy egy kicsit több mélyhangot képes elnyelni de csak 200Hz alatt. Azért 200Hz alatt, mert a fa membrán csak a 200Hz alatti hangokat engedi át. Természetesen mint a bőr és a fa membrán mögött is ugyan az a fa szerkezet és ugyan az a hangelnyelő anyaggot találjuk, mint a szélessávú basszuscsapdákban.

Miért jelent problémát a túl sok basszus?

A bass trap az akusztikai kezelés egyik legfontosabb eleme.

A túlzottan nagy mennyiségben felhalmozódó mély hangok miatt a visszaverődési idő 150 Hz alatt megnő. Ennek eredményeként torz basszust hallunk, ami rontja a zene vagy film nézés élményét.

Hogyan segítenek a bass trap-ok az akusztika javításában?

A falak, mennyezetek és sarkok nem képesek elnyelni a mélyebb hangokat. Viszont visszaverik azokat. A membrános bass trap-ok hatékonyan csillapítják a basszus hangokat még a legmélyebb tartományokban is. Akár már 30Hz-től is hatásosak. Ez optimalizálja a szobában keletkező állóhullámokat is. Így tisztább, dinamikusabb, valóságosabb és megfogottabb basszust kapunk.

Miért jobbak a mi basszuscsapdáink?

Csak porózus, sűrű szerkezetű anyagok alkalmasak a mély hangok elnyelésére. Mi csak ilyen anyagokat használunk a paneljeink készítésekor. A fa és a műbőr membrán, az akusztikus gyapjú a legjobb minőség amit lehet használni, így kiválóan alkalmas a mélyebb hangok elnyelésére.

A könnyű, cellás hab vagy szivacs anyagok viszont egyáltalán nem képesek elnyelni a basszusokat.

Bass trap típusok

A membrános basszuscsapdák hány hertz-től hatásosak?

A membrános basszuscsapdák rendelhetők fa vagy műbőr membránnal.

A fa membrános 30 és 200 Hz között, a műbőr membrános basszuscsapdák pedig 30 és 600 Hz között csillapítják a mély hangokat.

Hogyan működik a membrános bass trap?

Bass trap felületükre érkező hangokat rezgő mozgással tompítják a membránok. Nem csak az oda érkező hangokat, de a falról vissza induló hangokat ismét csillapítják. Ezért érdemes nem csak a szélessávú paneleket de a sarokelemeket is pár centire elhúzni a faltól. Mert a mély hangok a fal mentén megálnak és újra vissza fordulnak. Így ha távolabb húzzuk a faltól a paneleket akkor a már mozgásban lévő hangot duplán el tudjuk nyelni.

Hol használhatók a sarokelemek a leghatásosabban?

A legfontosabb, hogy a sarkokat, a front oldalt és a hallgatói pozíció mögötti részt kezeljük a bass trap-al. Érdemes egymás tetejére rakni a panelokat, hogy duplázzuk a hatását. Vannak esetek amikor a földtől a mennyezetig szeretnék basszuscsapdával kezelni a szobát. Természetesen ez lenne az ideáli. De a sarokelemek mérete nem mindig fér be, ha többet rakunk egymásra. Ebben az esetben kérjen tőlünk egyedi méretet a legfelső basszuscsapda legyártására. Így tökéletesen egybefüggő sarokelem oszlop fog ki alakulni.

Helyezzen mély hangelnyelő paneleket a mennyezetre is. Akár szélessávú akár membrános paneleket.

Ha lehetséges, hagyjon legalább 10 cm távolságot a fal és a bass trap között. Így megdulázhatjuk a 200Hz alatti hangok elnyelését.

Ha úgy rendeli akkor a panelek hátulján előfúrt lyukak vannak, így könnyen felszerelhetők a falra vagy a mennyezetre.

Mivel elég vastagok a 11-12-23cm változatban ezért nagyon stabilok, a padlón is megállnak. Ezek a méretek a panelekre vonatkoznak.

Dekoratív otthoni kiegészítőként is megálja a helyét.

A bass trap-ok gyártásánál fontos szempont az esztétikus kialakítás.

Szinte mindenki megtalálhatja a szobájához illő stílusú panelt. Többféle színben és méretben kaphatók. Akár diffúzor előlappal akár fényképes nyomtatással is.

Milyen típusú helyiségben ajánlott a basszuscsapdák használata?

A membrános sarokelemet olyan stúdiókba, házi mozi és lakószobákba ajánljuk, ahol fontos a megfelelő akusztika, és túl hosszú a visszaverődési idő, vagy túlságosan el vannak tompítva a magas tartományok.