Epson EH-LS100 házimozi projektor tesztelés

Az Epson lézerprojektor full HD, 1080p (natív WXGA, vagyis 1920 x 1200 pixel) felbontással, szuperközeli optikával (UST) rendelkezik, és ennek köszönhetően akár 330 cm méretű kép vetítésére is képes minimális távolságról is, akár 6 cm-ről is! Mennyezetre, oldalfalra, vízszintesen és függőlegesen is elhelyezhető.

Epson eh-ls100 projektor

A projektor külső megjelenése nem túl mutatós a mi véleményünk szerint, de a megjelenés nem is biztos, hogy fontos szempont egy projektor esetében, főleg, ha egy sötétített moziszobában használjuk. 3 LCD technológiával működik, a fényereje (4000 lumen) akár háromszorosa is lehet az egy chippel rendelkező DLP projektoroknak. A képek egyenletességét és élességét a Detail Enhancement technológia biztosítja.

A vetítéshez a hagyományos lámpa helyett lézert használ ez a készülék: a lézer akár tízszer annyi ideig is működhet, mint egy hagyományos izzó, a színintenzitás állandó marad a lézer projektor teljes élettartama alatt, és nagyon éles képeket produkál. Kevés karbantartást igényel a 20 000 órás élettartam alatt (ECO üzemmódban) – és nincs szükség izzócserére.

Az elhelyezéstől függően kisebb és nagyobb méretű képet vetít. A legideálisabb távolság a faltól kb. 50 cm lenne. Az EH-LS100 full HD felbontású, de 4K felbontással nem rendelkezik. Három HDMI bemenetet ( ezek közül az egyik MHL kompatibilis), USB portot, VGA be / ki és kompozit videó csatlakozásokat találunk a készüléken. Játékkonzol, médialejátszó és más forrás is csatlakoztatható hozzá.

Vezérlés

eh-ls100 csatlakozások

A vetítő egyszerűen vezérelhető az iProjection alkalmazás segítségével az otthoni internet hálózaton keresztül RJ45 csatlakozóval, vagy ELPAP10 adapter használatával Wi-Fi kapcsolaton keresztül. 2 500 000:1 a dinamikus kontrasztarány, USB-n keresztül JPEG formátumú képeket is képes vetít. AMX, Control4, Extron és Creston vezérlési lehetőségeket is kínál a projektor.

Egy meglehetősen vaskos, funkcionális távirányító is, ami elég jól működik.

A telepítése viszonylag egyszerű. Az EH-LS100 mérete elég nagynak számít- 188 x 494 x 437 mm és 11 kg -, ezért stabil felületre kell tenni. A lézerprojektor másik előnye a bekapcsoláskor a gyors felmelegedési idő.  A képet a készülék oldalán található fedél alatt elrejtett fókusz szabályzó használatával élesíthetjük tovább.

A nagy színfényesség azért fontos, mert a színek adják a képminőség lényeges összetevőit, ezért projektor vásárlásnál ezt a tulajdonságot mindenképpen vegyük figyelembe.

DLP vagy LCD projektort válasszunk?

A DLP technológia (angolul „digitális fényfeldolgozás” )  során több ezer tükröt használnak, amelyek mérete, részenként 1 pixelnek felel meg, és alumíniumötvözetből készül. A tükör felületének jellemzőinek köszönhetően az anyag magas fényvisszaverő képességgel rendelkezik.

A DLP projektor digitális technológiát használ, a szürke szín nem érzékeny a különböző környezeti tényezőkre és a fényerő fokozatossága a színárnyalatokat stabilan és egyenletesen vetíti ki az egész felületre.

A 3LCD digitális projektorok a Texas Instruments technológiáját használják. A 3LCD-s projektorok legfőbb jellemzői, hogy a spektrum három színét vetítik a kijelzőre, fényes színteret hoznak létre, nincs „szivárványhatás”, és a szürke árnyalatok szinte teljesen valósághűek.

A DLP technológiával rendelkező projektorok szélesvásznú képernyő esetében is használhatók moziban, vagy előadások közvetítése során. Otthoni használatra is jobbak az DLP projektorok, gyönyörű színekkel és magas kontrasztaránnyal, illetve nagyon jó képstabilitással rendelkeznek. A digitális, hordozható DLP vetítők megbízható és kiváló minőségűek. Ha pontos színeket és  gazdaságosabb felhasználást részesíti valaki előnyben, akkor az LCD projektorokat válassza.

Epson EH-LS100 teszt

eh ls100 projektor teszt

A Hetedik fiú című fantasy filmet vetítettük le a tesztelés során egy kb. 12 négyzetméteres moziszobában, ahol a hangzásról Magnat Transpuls hangszóró rendszer gondoskodott. A szoba egy régi építésű ház padlásterében lett kialakítva, az akusztikai kezelésre még nem került sor. A tökéletes hangzáshoz hangelnyelő fali panelekre, a sarkokba basszuscsapdákra lesz szükség, diffúzoros panelekekkel kiegészítve. A mennyezetre diffúzor előlapos paneleket ajánlottunk. A hangelnyelés mellett feltétlenül szükség van diffúzorokra is, amelyek szabálytalan felületük révén a teljes sávszélességben szórják szét a hangokat a térben.

A lézervetítő fényereje is figyelemre méltó. A hagyományos projektorral szemben az Epson lézerprojektor használatával kényelmesen nézhetünk filmet még meglehetősen erős környezeti fényben is. Természetesen a legjobb teljesítményt sötétebb környezetben nyújtja. Szép, éles képet nyújt, élénk színekkel és finom részletességgel. A hajszálak rezdülése és mozgása is részletesen kivehető volt.A színpaletta is lenyűgöző, élénkek és természetesek.

A lézerprojektorokra jellemző módon a kép rendkívül fényes, ami miatt néha hiányzik a finomság, a lágyság a legvilágosabb jelenetekből. Például, amikor egy jelenetben erőteljesebb fény volt, akkor a projektor túlzott fényessége miatt nem tűnt természetesnek.

A fekete szint elfogadható, de ismét hiányzik a legjobb hagyományos projektorok (és minden bizonnyal egy 4K HDR készülék) finomsága. A mozgásfeldolgozás nem a legjobb, de nem befolyásolja a film vagy sportesemény élvezetét.

Az EH-LS100 beépített 16 W-os hangszóróval rendelkezik, így kiegészítő hangszóró nélkül is megnézhetünk egy műsort vagy filmet a projektor segítségével, habár természetesen nem számíthatunk olyan hangminőségre, mint egy komolyabb hangrendszer esetében.

Érdemes megemlíteni, hogy ez a projektor működés közben meglehetősen zajos lehet. A zajszintje Normál üzemmódban 39 decibel, ECO módban pedig 30 decibel. A legfényesebb képeknél a ventilátor zaja egyenesen tolakodó. Ezt csökkenthetjük alacsonyabb teljesítményű képbeállítás kiválasztásával, de ha tisztességes külön hangforrással, hangrendszerrel rendelkezünk, úgyis megoldhatjuk ezt a problémát.

Következtetés

EH-LS100 projektor vetít

Ez egy kompakt méretű, rugalmas elhelyezési módokat kínáló szuperközeli optikájú projektor. Nagyon nagy fényerővel bír, és minimális a karbantartási igénye. Nem szükséges állandó, fix helyet találni neki, hiszen a mérete lehetővé teszi, hogy könnyen áttelepítsük máshová.

A közeli optikának köszönhetően egészen közelről is éles képet vetít, habár az optimális képminőséghez mindenképpen érdemes bizonyos távolságra elhelyezni.

Sajnos 4K felbontásra nem képes az EH-LS100, és ebben az árkategóriában több gyártó is kínál 4K képességű vetítőket.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts