flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Sony VPL- VW 570ES 4K 3D házimozi projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Sony VPL- VW 570ES 4K 3D házimozi projektor teszt

A Sony 4K projektorai méltán lehetnek a vetélytársai a JVC hasonló tulajdonságú vetítőinek. A VW 570ES projektor 1800 lumen fényerővel, motoros fókusszal és zoommal és motorizált lencsemozgatás funkciókkal rendelkezik. A 14 kg- os a készülék zajszintje 26 decibel, a lámpa élettartamára körülbelül 6000 órát ír a gyártó. (A használattól függően.)

Szemügyre vettük a vetítőt

sony vpl vw 570es vetítő-fehér színű

A lencse két oldalán szellőzőnyílások találhatóak, amelyek biztosítják a megfelelő szellőzést. Az oldalán két darab HDMI bemenet van, mindkettő támogatja a 18 Gbps 4K HDR átvitelt, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 60 képkockás sebességre képes. USB, RS232, IR minijack, 2 db 12 V trigger és Ethernet csatlakozókat is találunk a projektoron.

sony vpl projekt. teteje

A projektor tetején Sony 4K UHD logó látható, a csatlakozásokat az alvázba süllyesztették, így elrejthető, ha a mennyezetre vagy az asztalra helyezzük a készüléket. Az üveglencse középen van, a lencse felett teljesítményjelző LED lámpa helyezkedik el. A fényes, műanyag előlapon az ujjlenyomatok sajnos elég hamar meglátszódnak. A bronz hatású lencsegallérral körülvett lencsét műanyag huzat védi, ami az objektív elülső felére csúszik, amikor nem használjuk. Ez problémát okozhat a mennyezetre szerelésnél, mert útban lehet ez a kis takaró.

vpl vw projektor fehér-hátoldal

A távirányító nagyméretű, jól kialakítású, könnyedén átlátható és egyszerű a kezelése. A nagynyomású, 280 Wattos higanylámpa élettartalma 6000 óra, ha alacsony üzemmódban használjuk, 4K HDR tartalomnál viszont ez az élettartam várhatóan lerövidül. A kontraszt 350 000 : 1.

Funkciók

A natív 4K SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) technológia 4096 x 2160 felbontást kínál. Közepes és nagyobb moziszobákba ajánljuk a Sony projektorát. A 100 hüvelykes képhez 3,05 és 6,28 méter közötti távolságra érdemes elhelyezni, 120 hüvelykes képnél pedig 3,67 méter az ideális távolság.

A Picture Position Memory tárolja a beállításokat. A dinamikus írisz növeli a kontraszt képességet és beállítja a fényerőt, a Sony Realization képjavító funkció még tovább optimalizálja a látványt. Kiváló a WCG-Wide Colour Gamut, vagyis széles színskála áll rendelkezésre. Többféle képbeállításra van lehetőség: Cinema 1-2, Reference, TV, Game, Bright Cinema és Bright TV. A Motion Flow finomítási funkcióknak köszönhetően a True Cinema, a Smooth Low, a Smooth High, a Combination, és az Impulse módokkal további beállításokat végezhetünk.

Képbeállítások

sony vpl vw570es projektor vásznon

A tesztelés során, a Cinema 1-es kép mód fényesebbnek, kicsit televíziós hatásúnak tűnt, a Reference és a TV módok pedig kevésbé volt a kontrasztosak. Ha nem teljes sötétségben használjuk a projektort, akkor a Bright Cinema a legjobb választás, de nekünk a True Cinema vált be leginkább. Működés közben eléggé zajos a vetítő, de hogyha egy jó hangrendszerű moziszobában használjuk, akkor ez valószínűleg fel sem tűnik. A 3 chipes SXRD projektor esetében jobbnak bizonyult a fényvezérlés, mélyebb a fekete szint, és a dinamikus kontraszt és dinamikus írisz is kiválóbb.

sony real.creation funkció

A CMS színkezelő rendszerrel, kétpontos fehéregyensúly vezérlés funkciókkal is rendelkezik az eszköz. HDR10 és HLG kompatibilis, viszont nem támogatja a Dolby Vision és a HDR10+ funkciókat.

A Reality Creation és a Motion Flow keretinterpoláció tovább javítja, élesíti a képet.

Projektor vagy tv készülék? Ez itt a kérdés!

A tévé készülékek képernyőjének mérete korlátozott, elég nehéz lehet a súlyuk is, emiatt a szállítás, a szerelés nehézkesebb lehet, mint egy projektor esetében.  A projektorok szinte bármekkora képméretet képesek kivetíteni, ez természetesen a típustól és az adott helyiség méreteitől is függ. Nagyon könnyű őket rögzíteni, és elhelyezni, viszont szükség van megfelelő méretű és minőségű vetítővászonra is, ami viszont meglehetősen nagy helyet foglalhat el. A képminőség szempontjából az LCD és a plazma televíziók egyelőre szinte verhetetlenek. A projektorok élénkebb és természetesebb színeket tudnak vetíteni.  A kontraszt egyértelműen a TV készülékeknél jobb, mivel, a projektorok által vetített fény, a visszaverődések következtében, lecsökkenti a kontrasztot, hacsak nem sötétítünk be teljesen az adott helyiségben.

Projektor-vagy-TV

A projektorokat elsősorban filmnézésre, házimozi rendszerekhez ajánljuk, az egyszerű TV műsorok nézésére felesleges projektort használni, mert a normál felbontású képek borzasztóan fognak mutatni egy nagyméretű vetítővászon, ráadásul a projektor lámpájának élettartamát is csökkenti a túl gyakori használat. A projektorok lámpájának élettartama is véges. Ez természetesen a használattól is függ, de a lámpacsere bizony igen költséges mulatság, ez alól a lézer projektorok képeznek kivételt, viszont amennyiben lézerprojektort választunk, akkor számolni kell azzal, hogy a képminőség nem lesz tökéletes. Még a legdrágább és legjobb minőségű vetítők is rendelkeznek működés közben alapzajjal, ami egyeseknek zavaró lehet. A TV készülékek számtalan bemenettel és kiegészítő funkciókkal rendelkeznek, a projektorokon ehhez képest csak az alap bemenetek találhatók meg. A projektorok által vetített 3D tartalmak viszont tökéletesebbek és jobbak, mint a tévéknél.

Összességében azt lehet mondani, hogy a televíziókészülékek univerzálisabban felhasználhatók, jobb a kontraszt is, és nem szükséges vetítővászon, ami nagy helyet foglalhat el. Ugyanakkor, ha a házimozirendszerhez, filmnézésre szeretnénk egy készüléket választani, akkor a projektorokat ajánljuk.

Indulhat a vetítés!

A projektort egy kb. 30 négyzetméteres nappaliban teszteltük le, ahol a házimozi rendszer ideális hangzásának biztosítása érdekében, akusztikai panelekkel javították a szoba hangzását, a hagyományos függönyöket pedig vastag, sűrű szövésű hangszigetelő, akusztikus függönyökre cserélték, ezáltal nemcsak az akusztikát fejlesztették, hanem a teljes sötétítés is megvalósítható.

Sony4K vw570es projektor-mennyezeten

A házimozi projektorok által vetített kép csak akkor lesz éles és tiszta, hogyha sikerül az adott szobát szinte teljesen besötétíteni, mint egy valódi moziban. Az Amnézia című, 2014-es thrillert néztük meg. Nicole Kidman és Colin Firth a főszereplői ennek az izgalmas mozinak, eléggé misztikus rejtélyes a sztori hangulata. A Sony vetítő éles, tiszta képeket, gyönyörű, természetes színeket produkált, a kontraszt hibátlan volt és a fekete szint is kellőképpen mély és intenzív volt. HD tartalomban néztük meg a filmet, a minőséggel abszolút nem volt gond. Kipróbáltuk a képbeállításokat is, a tiszta fehér módnál kék árnyalatossá váltak a színek, ezért ezt inkább hanyagoltuk.

Ezt követően, a Sötét elmék című sci-fi, thriller filmet néztük meg, amelyet 2018 -ban mutattak be. A Sony projektor teljesítménye tökéletes volt, a fekete szintek mélysége hibátlan volt, a színeket és a kontrasztot is tökéletesnek láttuk.

Végszó

A VPL-VW570ES projektor tervezőjének mindenképpen dicséret jár, mert sikerült egy olyan vetítőt előállítani, amelyiknek a képminősége megközelíti a televízió képernyőjének színvonalát. A fekete szint intenzív, részletes és természetes a vetített képek minősége, a színek gyönyörűek és élénkek. A JVC DLA NX7 projektorral összehasonlítva nekünk a Sony jobban tetszett, de azért itt is találtunk kifogásolni valót, ilyen például, az, hogy külön képbeállítás szükséges az SDR és HDR használatához, illetve teljes üzemmódban meglehetősen zajos ez a vetítő. Ez utóbbi probléma elkerülhető, ha a házimozi hangrendszere prémium minőségű hangszórókból áll. A szobák akusztikai kezelését se mulasszuk el, mert még a legkiválóbb hangfalak sem tudnak hibátlan hangzást nyújtani, ha az akusztika nem megfelelő!

Írta: Polgár Róbert