Sport és zene

zene sportolás közben

Az egészségünk érdekében fontos a rendszeres sportolás, testedzés. Sokféle sport közül válogathatunk, egyéni képességeink és ízlésünk szerint. Vannak csapatsportok, de egyénileg végezhető mozgásformát is választhatunk.

A tánc, az aerobic, az edzőtermi edzés, futás, vagy kardio edzések hatékonyságát növeli, ha mozgás közben zenét hallgatunk. A zene ritmusára végzett fizikai gyakorlatok a kutatások szerint sokkal eredményesebbek, mintha zene nélkül edzenénk.

A testmozgás típusától függően különböző műfajú és dinamikájú zenék állnak rendelkezésünkre. Nem mindegy, hogy melyik sporthoz milyen zenét választunk!

 

A zene ritmusa

Intenzívebb, gyorsabb mozgásformák végzésekor célszerű dinamikusabb, pörgősebb zeneszámokat, dalokat hallgatni. A gyorsabb zenék akár a gyakorlatok ritmusát is megadják. A megfelelő zene hatására energikusabban, és jobb hangulatban mozoghatunk. Később fáradunk el, hosszabb ideig tudjuk végezni az intenzívebb gyakorlatokat is. Futás, aerobic, vagy kardió edzések során mindenképpen a pörgősebb ritmusú zenék válhatnak be.

Lassabb, nyugodtabb tempójú sportokhoz a kevésbé dinamikus dallamok illenek. Ilyen például a jóga, amely nemcsak a testet edzi, hanem a lelket is karbantartja. Ezért is fontos a harmonikus, nyugodt ritmus, ami akár a meditációt is elősegíti.

Fontos az akusztika sportolás közben is!

Ha zárt térben, zenére sportolunk, érdemes foglalkoznunk a helyiség akusztikájával is. Ha elhanyagoljuk az akusztikai kezelést, a zene visszhangosan, zajosan fog szólni, amitől hosszú távon idegesek, feszültek lehetünk, vagy akár fejfájáshoz is vezethet.

tornaterem akusztikája

A tornatermek, tánc és edzőtermek általában nagy kiterjedésű, sík felületekkel rendelkeznek. A kemény falak, a mennyezet, az üveg és a padló felületek visszaverik a hangokat, ezáltal visszhang keletkezik, ami nagy mértékben torzítja a zene hangzását. Ennek elkerülése érdekében feltétlenül helyezzünk el a falakra, a mennyezetre akusztikai paneleket, melyek megszüntetik a visszhangot és a segítségükkel tiszta, torzításmentes hangzást érhetünk el. Ha a helyiségben sok az üvegfelület, speciális, akusztikus függönyökkel küszöbölhetjük ki az akusztikai problémákat.

Edzés beltéren vagy a szabadban?

A sportok egy részét előnyösebb a szabadban végezni, de az időjárás viszontagságai miatt a beltéri edzések is egyre nagyobb teret hódítanak. Nemcsak edzőtermekben mozoghatunk, saját otthonunkban is tornázhatunk, ha nincs más lehetőségünk.

A szabadtéri mozgás akkor a legegészségesebb, ha friss, tiszta levegőn végezzük. Sajnos a szmogos, szennyezett levegőjű városokban néha többet árthatunk egészségünknek azzal, ha például futunk, vagy kerékpározunk.

A zene jótékony hatásai
zene hatása sport közben az agyra

A zene egyértelműen pozitív hatással van a testmozgás hatékonyságára, és fokozza a sportoláshoz való kedvünket is. A zene eltereli a figyelmünket a rossz gondolatokról, és a fáradtságról is. Ha vidámabban, lelkesebben végezzük a gyakorlatokat, hamarabb érhetjük el a kívánt eredményt. A torz és visszhangos hangzás megszüntetésére alkalmazzunk akusztikus paneleket, diffúzorokat, a tökéletes élmény és eredmény érdekében.

Similar Posts