Mi a fali panelek akusztikai szerepe?

Szerző: Robi Közzétéve:

Miért érdemes használni fali panelt?

Fali panel túlnyomó részben hangelnyelőként szolgál, de egyes típusúak diffúzorként is használható.

Ezért több kategóriába is lehet őket sorolni.

Felhasználásuk nagymértékben függ a panelek helyétől és, hogy milyen élettérben kívánjuk használni.

Miért kell foglalkoznunk az akusztikával?

Az akusztika, illetve annak a hiányosságai minden egyes napunkat átitatják. Csak éppen nagyon sokszor nem vagyunk rájuk tudatosak. Pedig amikor egy helyiségben zavaró a visszhang, vagy éppen nem úgy szól a hifi, ahogy az elvárható lenne tőle, akkor ott bizony a nem optimális hangzás a ludas. Jó ezt megfigyelni, különösen azért, mert a zajszennyezés amúgy megannyi kellemetlenséget, fizikai problémát is okozhat az életünkben.

Koncentrációs nehézségek, fókuszáltsági fennakadások egyaránt megfigyelhetőek, de van akinek a rendszeres fejfájás vagy túlzott, indokolatlan fáradtság az, ami idővel gyanússá, kifejezetten feltűnővé válik. Meghökkentő először szembesülni azzal, hogy ezek a tünetek olykor annyira banális okra vezethetőek vissza, mint a nem ideális akusztika. S bár valóban maga a góc banálisnak hathat, viszont a megoldás egy cseppet sem egyszerű.

Milyen is az az ideális akusztika fali panelekkel?

A fentiekből már-már úgy tűnhet, hogy az optimális hangzás jóformán elérhetetlen. Pedig nem az. A visszhangtól mentes, letisztult, dinamikus hangzás alapja a mély hangok elnyelése és szétszórása. Ehhez a házi barkácsolás végtermékei nem elegendőek. Ráadásul, ahogy arra utaltunk feljebb, az elhelyezés sem mellékes.

A fali panelek azon túl, hogy bemért, minősített, prémium anyagokból készülnek, jól néznek ki. Tehát dekorációs funkciót is betöltenek. A beszerzésük nem jelenthet semmiféle akadályt. Ami a bekerülési költséget illeti, lényegesen kevesebbe kerülnek annál, mint amennyi időt és energiát felemészt a házi praktikák kivitelezése és kipróbálgatása. Felesleges ezekkel kísérletezni, így ugyanis a csalódottság, a düh, a harag és a kétségbeesés érzései teljes egészében elkerülhetőek.

Nem úgy szól ahogyan szeretném

Ahhoz, hogy az akusztika kérdéséhez közelebb kerüljünk, egy mindennapos, de roppantul bosszantó példával rukkolunk elő. Tegyük fel, hogy adott egy minőségi házimozi rendszer, minden egyes kellékével, kiegészítőjével. A vásárlás még a leginkább alapnak számító modell esetében is komoly anyagi befektetést jelent. De megtörtént a hadművelet, végre otthon minden a helyére kerül, és a nagy pillanatban, amikor a füleket kényeztető hatásnak hatalmasat kellene szólnia, akkor a nagy durranás, a dobpergés elmarad. A lelkesedést azonnal felülírják a kétségek és a csalódottság. Már-már úgy tűnhet, hogy a beállításokkal van gond, így aztán elkezdődik a bogarászás, de hiába tolódnak ide-oda azok a képzeletbeli potméterek, a szituáció változatlan. A hangzás pocsék.

Na, még mielőtt a házimozi rendszer megtanulna nem önszántából repülni, érdemes elgondolkodni az akusztikán. Ekkor sokan akusztikai szivacsokat, hungarocelleket szereznek és vetnek be, ám még így sem jön létre az a hangélmény, ami minimálisan elvárható.

akusztikus panelek-akusztika

 

Miért nem azt hallom amit kellen?

Azért, mert történetesen ez a két anyag a sűrűségük miatt nem alkalmas a mély hangok elnyelésére vagy szétszórására. Ellenben a magas hangokat csillapítják, ezért eleinte akár még jónak is tűnhetnek, lévén a felső tartomány visszaverődései mérséklődnek. De azért később kilóg a lóláb, és kiderül, hogy még sincs minden rendben. A mély hangok ilyenkor fokozatosan felerősödhetnek, a basszus eltorzulhat, visszhangos hatás léphet fel, mindennek tetejében a „szobahang”, vagy ahogy sokan említik „dobozhang” tapasztalható. Na, hát ezek egyike sem tartozik bele a megfelelő akusztikába.

Sokan, amikor a visszhang jelenségével szembetalálják magukat, abszorvereket szereznek be, általuk házilag próbálva orvosolni a problémát. Ám sokszor a várt eredmény így is elmarad. Miért? Azért, mert nem mindegy a használt anyag sűrűsége és természetesen az elhelyezés sem mellékes. Ha bármelyik részlet nem stimmel, akkor a mély hangok elnyelése sem jöhet létre. Az érem másik oldala, ha a hangelnyelés túlságosan sikeres, ekkor olyan torz, értelmezhetetlen hangzás keletkezhet, ami finoman szólva sem nevezhető érzékeket kényeztetőnek.

Mindez csak házi mozi rendszer esetén érvényes?
iroda akusztika hangelnyelokkel

Nem, egyáltalán nem! Ahogy azt fentebb már említettük, a zajszennyezés korunk egyik népbetegsége. Vannak, akik észre sem veszik, hogy mennyi gép zizeg, zörög, hangoskodik körülöttük. Ha csak a háztartási eszközöket vesszük alapul, már látható, hogy napjában nem kevés decibelnyi zajnak vagyunk kitéve. Ahogy arra utaltunk, ennek megvannak a maga egészségkárosító következményei. De mindennek nem kell feltétlenül így lennie. Főleg azért, mert létezik kényelmes, hatékony és szemrevaló megoldás.

A fali panelek specifikus kialakításuknak köszönhetően arra születtek, hogy bármilyen helyiségben rendezzék az akusztikai fennakadásokat. Megbízhatóak, minőségiek, de ami még ezen túl extra előnyük, hogy dizájnosak. Szóval nem elég, hogy hangelnyelésben verhetetlenek, még a környezetüket is öltöztethetik a jelenlétükkel. Több színben is megvásárolhatóak, tehát egy az egyben az egyéni igényekhez igazítható a beszerzés. Így aztán a megteremtett harmónia borítékolható. És vigyázat, nemcsak otthon! Munkahelyeken, oktatási intézményekben, közösségi terekben is hatalmas hasznot hajthatnak a fali panelek.

Kategória: Akusztikai blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.