KEF Q350 hangszóró tesztelése

A KEF Q350 hangszórók lenyűgöző hangzást és elegáns megjelenést kínálnak versenyképes áron. A cég 1961-ban alakult az Egyesült Királyságban. A szabadalmak és a folyamatos fejlesztések jóvoltából a KEF hangszórók hangzása és teljesítménye abszolút meggyőző.

A KEF Q350 főbb jellemzői

Az ajánlott erősítő teljesítmény 15 – 120 Watt, a frekvencia-átvitel 63 – 28 000 Hz, az érzékenység 87 dB, az impedancia 8 Ohm. A magassugárzó átmérője 25 mm, a mély-/középsugárzó átmérője 165 mm, a keresztváltó-frekvencia 2500 Hz.

Design

kef-q350-hangfal-teszt

A KEF Q350 MDF lapokból készült, vinyl bevonattal. Ez egy 2-utas, hátsó basszus-reflex hangszóró, mely aranyozott/nikkel csatlakozókkal rendelkezik. Méretei: 210 x 358 x 306 mm, súlya: 7.6 kg

Már első ránézésre is látszik, hogy a dizájn mennyire letisztult és modern a korábbi Q300 modellekhez képest. Az elülső terelőlemezről eltűnt a krómcsík, és a rácsok rögzítésére szolgáló lyukak helyett mágneses rögzítésre váltottak. Két színben kapható: fekete vagy fehér, fekete vagy ezüst Uni-Q meghajtókkal. Hangszórórácsot külön lehet vásárolni hozzá.

Elegáns és minimalista megjelenés jellemzi a KEF Q350 hangfalakat. Semmi felesleges díszítés nincs a burkolaton, csupán a hangszóró tetején látható a márka logója. A szálcsiszolt készülékház sajnos könnyen sérülhet, ezért erre vigyázni kell a mozgatása és a tisztítása során.
A meghajtóra hasonlító 25 mm-es, szellőzővel ellátott alumínium dóm magassugárzó egy 16,5 cm-es alumínium közép-/mélyhang-meghajtón helyezkedik el. A magassugárzó jellegzetes hullámvezetője segít egyenletesen elosztani a hangot.

Az Uni-Q meghajtó a cég legújabb fejlesztése, amely a KEF csúcsminőségű Reference sorozatából származik. Ez a meghajtó egy olyan csövet tartalmaz, amelyet úgy alakítottak ki, hogy csökkentse a rezonanciákat és pontosabb, tisztább hangokat biztosítson. A hangszóró elülső oldalán található a meghajtó, ami a gyártó szerint csökkenti az állóhullámokat, míg a reflexnyílást a hangfal hátoldalára helyezték. Ez az elhelyezés is a torzítások kiküszöbölésére szolgál, annak érdekében, hogy mélyebb, tisztább basszusokat produkáljon.

Úgy tervezték, hogy javítsa a magas frekvenciák minőségét. A torzítás csökkentése érdekében további változtatásokat végeztek a közép/mélyhang kúp alakján is.
A korábbi modell kettős kábelezésű volt, ez is megváltozott, és a Q350-es hangfalak már csak egyetlen kábellel rendelkeznek. A régi Q300-asoknál használt fali tartókat eltávolították a szebb megjelenés érdekében.

Hangpróba

A KEF-ek kiegyensúlyozott, tiszta hangzást és intenzív basszus hangokat nyújtottak. A próbát egy zeneszobában végeztük, egy új építésű családi házban. A szoba tervezésekor és építésekor akusztikai szempontokat is figyelembe vettek, a legmodernebb építő és szigetelőanyagokat, burkolatokat használták fel. A szoba berendezése után azért természetesen szükséges volt speciális akusztikai termékek alkalmazására is a tökéletes eredmény érdekében. A falakra hangelnyelő paneleket,és diffúzorokat helyeztek, a padlóra vastag, sűrű szövésű akusztikus szőnyeget fektettek.

Ha elsősorban sztereó zenehallgatásra használunk egy helyiséget- mint ez esetben-, az akusztikai kezelés során arra kell odafigyelni, hogy ne csillapítsuk túl a szobát! Ennek elkerülése érdekében bízzuk akusztikai szakemberre a helyiség kezelését.

A hangfalak tesztelése során egészen meglepődtünk azon, hogy milyen intenzív mélyekre képes a KEF Q350. Részletgazdag, karakteres hangokat, kiterjedt színpadképet tapasztaltunk, minden zenei stílusban. A hangszórók hangja betöltötte a teret, levegős, nyitott hangzást hallhattunk. A magas tartományok is hibátlanul, szépen és határozottan szóltak. Keményebb zenei stílusoknál is egyenletesek maradtak a magas hangok.

Néhány zeneszám esetében úgy éreztük, hogy lehetne a KEF dinamikusabb, lendületesebb, mivel néha túlzottan finomkodónak tűnt a hangfal produkciója. Nagyobb hangerőn sem torzult a hangzás, és a részletesség is megmaradt. Sőt a hangfalak kifinomult hangzása alacsonyabb hangerőn kevésbé volt élvezhető.

Yamaha A-S301 sztereó erősítővel párosítottuk a hangfalpárt, ami remekül kiegészítette a Q350 hangját, és egy kis lendületet adott a hangzásnak. Arra is ügyeljünk, hogy a hangszórókat megfelelően helyezzük el. A hátsó reflexnyílás miatt általában nem ajánlatos a hangszórókat közvetlenül a fal mellé tenni. A KEF Q350-nél viszont úgy tapasztaltuk, hogy érdemes a fal közelébe (de természetesen nem közvetlenül a fal mellé!) helyezni őket, hogy valamivel szilárdabb legyen a hangzás. A mélyek így erőteljesebbé váltak. (Ám a térérzet kissé csökkent ennél az elhelyezési módnál.)

Végszó

Állványos hangszóróhoz képest ez a modell igazán komoly teljesítményre képes. Kifinomult, tiszta, részletes hangzásával, a pontos, intenzív basszusokkal, a hibátlan magas és középtartományokkal elnyerte elismerésünket. Abszolút elégedettek voltunk a térérzettel is.

Néhány zenei stílusnál azonban dinamikusabb előadást vártunk volna. A külső megjelenése letisztult, elegáns, de sajnos a burkolat sérülékeny. Ettől eltekintve a középkategóriás hangszórók kínálatában ez a típus az egyik legjobb, amit teszteltünk.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts