Visszhang csillapítás– 10 hasznos tipp a hangzás javítására

A visszhang sok helyiségben a hangzás romlásához vezet. A visszhang- más szóval reverbáció- a hanghullámok tükröződése bizonyos felületekről.  A nagy kiterjedésű, kemény és sík felületek, mint például a csupasz falak, a mennyezet, a padló és az üvegfelületek úgynevezett tükröző felületek, ami azt jelenti, hogy anyaguk, szerkezetük révén nem képesek a hangokat elnyelni. Ezekről a felületekről a hangok ide-oda pattognak a szobában. Az adott helyiség mérete és formája is befolyásolja a hangzást. Minél kisebb egy szoba, annál nagyobb problémát okoz az egymáshoz közel eső fal, mennyezet és padló felületekről visszapattanó hangok által keltett visszhang. Az így keletkezett visszhang jelentős mértékben lerontja a hangzást és hosszú távon fülfáradtsághoz, fejfájáshoz vezet.

A hétköznapi berendezési tárgyak, bútorok, textíliák csak a magas hangok elnyelésére képesek, a mélyebb tartományokkal azonban nem boldogulnak. Az akusztikai kezelés során alkalmazott hangelnyelő és a visszaverődési pontokra elhelyezett diffúzor elemek segítségével a visszhang probléma egyszerűen megoldható. Arra azonban figyelni kell, hogy ne essünk a túlcsillapítás hibájába! Valamennyi visszhangra szükség van, de feltétlenül kordában kell tartani, akárcsak a basszus hangokat. A zajos és visszhangos szoba nemcsak a fülünknek kellemetlen, a fizikai és mentális egészségünkre is kedvezőtlen hatással van. Ha nyugodt, kellemes és békés környezetre vágyunk, a tökéletes akusztika elengedhetetlen alapfeltétel. Hangfelvevő és keverő stúdiókban még nagyobb jelentősége van a visszhang kezelésének. A rögzített hanganyagok minősége csak akkor lesz optimális, ha a felvétel közben tökéletesek az akusztikai feltételek.

Íme néhány tipp a visszhang csökkentésére:

1. Minden szoba egy dobozhoz hasonlítható. Helyezzünk el bútorokat, lakberendezési tárgyakat a szobában, amik némiképp csillapítják a visszhangot.

kárpitos bútor

Kárpitozott, párnázott fotelekkel, kanapékkal rendezzük be a szobákat. Bár manapság elég nagy divat a minimalista lakberendezési stílus, akusztikai szempontokból nem ideális. A hétköznapi berendezések a magasabb hangokkal könnyen megbirkóznak, de a mélyebb tartományba tartozó hangokkal nem boldogulnak, visszatükrözik őket. Ha az időjárás engedi, az ablakokat, ajtókat gyakran nyissuk ki.

2. A parketta, járólap vagy linóleum padlófelületekre vastag, sűrű szövésű szőnyeget fektessünk le minél nagyobb területre.

hanggatlo-szonyeg

A lépéshangok és a leeső tárgyak zaja kiválóan csökkenthető a megfelelő szőnyegekkel. Hangszigeteléshez, az akusztika javításához hangszigetelő szőnyeget válasszunk. Ezeket a lakástextíliákat kifejezetten hangszigetelésre, zajcsillapításra fejlesztették ki. A hagyományos szőnyegekkel ellentétben 20-30 decibel hang elnyelésére is képesek.

3. Az üvegfelületekről a hangok visszaverődnek, ráadásul a külső zajok is beszűrődnek. A hagyományos függönyök is nyelnek el valamennyi hangot, csak sokkal csekélyebb mértékben, mint egy erre a célra tervezett szövetek. Az akusztikai függönyök térelválasztókként is alkalmazhatók nyitott terű irodákban.

hangelnyelo-fuggony

4. A mennyezetek mentén felgyülemlő hangok is visszhangot keltenek. Jó megoldást jelenthet az álmennyezet, és a nagyobb lámpák, de ha igazán optimális megoldásra törekszünk, akkor a mennyezetre is rögzíthető hangelnyelő paneleket vásároljunk.

akusztikai panelek falon és mennyezeten

Ezek az akusztikai elemek nemcsak a visszhangos hangzást szüntetik meg, hanem a zajokat is hatékonyan csillapítják.

5. A falakról visszaverődő hangokat festéssel, tapétával vagy más falburkolattal tompíthatjuk.

hanggátló tapéta tekercs

Léteznek hő és hangszigetelő tapéták is, amelyekkel még hatékonyabban csillapíthatjuk a zajt és a visszhangokat. Használhatunk akár gumi alapú vagy faforgácsos festéket is. De ne feledjük, hogy ezek nagymértékben elnyelik a 2000 Hz fölötti hangokat! Tehát mozi, hifi szobába és stúdióba nem ajánlott az alkalmazásuk!

6. Ne alkalmazzunk kizárólag hangelnyelő és basszuscsapda elemeket, mert túlcsillapított szoba lehet a következménye!

diffúzor a falon

Használhatunk fali díszeket, szobrokat, és a térből kiemelkedő képeket. A visszaverődési pontokra helyezzünk el diffúzorokat, amelyek a teljes sávszélességben, egyenletesen szórják szét a hangokat a térben.

7. A sarkok szintén problémás területek a visszhangok szempontjából. A sarkokban, a 300 Hz alatti basszus hangok gyűlnek össze, ezért ide nehezebb bútorokat érdemes elhelyezni, mint például ruhásszekrényt, komódot, ládát, melyekbe ruhaneműt, vagy akár papírt is tehetünk. (ezek bizonyos mértékig hangfogóként funkcionálnak.)

sarok-basszuscsapda

8. Az audio és hifi berendezések, mikrofonok, hangszórók, erősítők elhelyezése is számít. Kérjük audio és akusztikai szakértők véleményét, és fogadjuk meg a tanácsaikat a hifi eszközök megfelelő pozícionálásával kapcsolatban. A hangszórók mögé is érdemes hangelnyelő paneleket tenni a falra a visszaverődések elkerülése érdekében. A hifi készülékeket legcélszerűbb állványra, vagy nyitott polcokra helyezni. Ha a hangfal mögé teszünk egy összehajtogatott takarót, vagy pokrócot, lemodellezhetjük az akusztikai panel hatását. Ezt több helyen is kipróbálhatjuk, bár az eredmény nem lesz közel sem ugyanaz, mint egy akusztikai panel használata esetében, azért hallható lesz némi változás.

9. Korszerű építőanyagok használatával az épületek zajcsillapítása, akusztikai kezelése is hatékonyan megoldható.

hanggátló tégla 2.

Az ingatlanok tervezésekor érdemes lenne figyelembe venni akusztikai szempontokat is. Az ideális hangszigetelő anyagok szerkezete sűrű, rugalmas, vagy porózus. Hanggátló tégla alkalmazásával akár 54 decibel hang elnyelése is lehetséges.

10. Ne hagyjunk a szobákban túl nagy kiterjedésű csupasz fal, mennyezet, padló és üvegfelületeket! Ne alkalmazzunk saját készítésű, házilag barkácsolt olcsó, silány anyagokat zajszigetelésre vagy a hangzás javítására! Ezek egyáltalán nem hatásosak és nem is szépek. A tojástartó és a hungarocell panelek, a szerkezetük révén inkább csak a magas hangokat nyelik el, a mélyebb frekvenciákkal már nem tudnak mit kezdeni.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts