Panelben élni bizonyos szempontból kényelmes lehetőség, de vannak a dolognak hátulütői is. Például az, hogyha a szomszéd túl hangos és el kell viselni az állandó kalapálást, dübögést. Előfordul, hogy gyerekek is vannak a családban, akikre nem mindig lehet ráparancsolni, hogy játszanak csendesebben. Hogy mi a megoldás?

Javítsunk az épület hangszigetelésén kívül-belül

hangos szomszéd

Ahelyett, hogy folyamatosan rontanánk a lakóközösségben a népszerűségünket az állandó veszekedéssel, inkább vegyük sorra, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre a hangszigetelés terén. Sokan felvonhatják most a szemöldöküket mondván, hogy a ház szigetelése tökéletes. Amennyiben ezt a hőszigetelésre értik, akkor ne csodálkozzanak, hogy a szomszéd fűkaszájának a hangja megtöri a vasárnapi ebéd meghittségét. A hőszigetelés, bármennyire is jó, nem ér fel a hangszigeteléssel és ugyanez fordítva is igaz.

Ha lakásfelújításra kerül a sor, akkor kezdhetjük a hangszigetelést egészen az alapoktól például a nyílászárók cseréjével és a falak felújításához is alkalmazható zajcsökkentő szigetelőanyag. Persze ez elég költséges és munkaigényes megoldás, mivel a falak utólagos hangszigeteléséhez gyakran előtétfalat alkalmaznak, ami ugyan hatékony viszont elég helyigényes. Manapság már léteznek sokkal modernebb anyagok a hangszigeteléshez, amik egyben dekorációs elemként is szolgálnak a helyiségben.

Ha a meglévő hangszigetelés már nem elég

Nagyon sokféle megoldás áll a rendelkezésünkre az otthoni hangszigetelés terén. Különféle házi praktikák és minőségi megoldások tömkelegével próbálkozhatunk, amíg sikerül elérni a kívánt hatást. Talán mindenki hallott már a tojástartós házilagos szigetelésről. Ennek az egyetlen előnye, hogy olcsó, cserébe viszont kevésbé hatékony, arról nem is beszélve, hogy elcsúfítjuk az egész belteret.

Átgondolt, minőségi megoldások

A falak hangszigeteléséhez használhatunk kőzetgyapotot, mivel rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem véletlen, hogy ezt az anyagot a profi stúdiók zajszigetelésére is előszeretettel alkalmazzák. Taszítja a vizet, ezért beltériben is ideálisnak számít az alkalmazása, ezen kívül remek hangszigetelő.

homlokzati-kozetgyapot-szigeteles

Ha az utca zaját szeretnénk kívül tartani, akkor az épület külső falait érdemes leszigetelni, amennyiben ez kivitelezhető. De, ha az épületen belül szeretnénk kímélni magunkat a másik lakásból érkező hanghatásoktól, akkor a padló vagy a mennyezet szigetelésére kell összpontosítanunk. Hogyha a lakáson belül csak egy helyiséget szeretnénk elzárni a hanghatások elől, akkor az főként válaszfalak szigetelésével érhető el.

A mennyezet szigetelése viszont már egy sokkal összetettebb dolog, aminek a kivitelezéséhez nem árt szakembert hívni. De erre csak akkor van feltétlenül szükség, hogyha a zaj felülről érkezik. Ez esetben legalább 13-15 cm vastagságú hangszigetelő rendszer kiépítése szükséges.

Zajgátlás hangszigetelő szőnyeggel

hangszigetelő szőnyeg

Nem csak a kívülről érkező zajok lehetnek zavaróak, hanem a visszhang is problémát okozhat a beltérben. Ebben az esetben nem a hangszigetelésre, hanem a hangelnyelésre kell helyezni a hangsúlyt. Az egész lakásban olyan felületek vesznek körül, amik koncentráltan egy irányba verik vissza a hangokat. A padló, a parketta, de még a linóleum is komoly szerepet játszik a visszhang generálásában. Ez már egészen rövidtávon is ronthatja az otthonunk komfortérzetét. Nem véletlen, hogy a nagyobb áruházláncok is igyekeznek minél több zajcsökkentő anyagot használni az üzletek kialakítása során. Megfigyelték, hogy a vásárlók sokkal szívesebben költekeznek egy csendesebb, kvázi nyugodtabb közegben, mint egy zajos, bazárra emlékeztető helyen.

A hangszigetelő szőnyeg egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol bármilyen padlózatra elhelyezhető, sőt akár falra is függeszthető. A kialakításából fakadóan remekül izolálja a környezetből érkező hangokat. Hogy erre miért nem képes, egy akármilyen szőnyeg? Tulajdonképpen valamennyi hangot, minden szőnyeg képes elnyelni, viszont az akusztikus szőnyeg anyaga és szövése vastagabb, több réteggel rendelkezik. Ezek azok a zajszigetelő elemek, amik nem csak praktikusak, hanem dekorációs célnak is megfelelnek, mivel nagyon sokféle színű és mintájú változat közül válogathatunk.

Az akusztikus szőnyeg hatékonysága tovább fokozható az alájuk  tehető hangelnyelők segítségével. A szőnyeg alá elhelyezhető filcből készült csúszásgátló ebben a tekintetben remek megoldásnak bizonyul.

Mi van, ha a szőnyeg még nem elég?

Akkor sem kell csüggednünk, mert tovább fokozhatjuk a beltér zajelnyelő képességét akusztikus függönyökkel, ajtó függönyökkel. Hasonlóan a szőnyegekhez, ezek is vastagabb anyagból készülnek és szintén esztétikus dekorációs elemek.

Egy könyvekkel jól megpakolt, plafonig érő könyvespolc szintén útját állja a hangoknak és elnyeli azokat.

Talán meglepő lehet, de egy fotófallal is védekezhetünk a nem kívánatos zajok ellen. Esztétikus és beboríthatjuk a csupasz falakat, amikkel otthonos, csendesebb környezetet teremthetünk.

Tegyünk szigetelést a beltéri ajtók alá is, mert azon keresztül is sok zaj szűrődhet be a szobába. Ehhez használhatunk házilag készített, vagy gyári huzatdugót.

A különböző körülmények más-más megvalósítást igényelnek. A felsorolt hangszigetelő és zajelnyelő megoldásokat alkalmazva jelentős eredmény érhető el, amivel csendesebb környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban.

Similar Posts