Kipróbáltuk az Anthem AVM 60 high-end házimozi előerősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk az Anthem AVM 60 high-end házimozi előerősítőt!

Anthem AVM 60
A kanadai Anthem márkával már korábban is találkoztunk, és nagyon pozitív benyomásaink voltak róla. Az AVM 60 modell 11.2 csatornás, 4K Dolby Atmos, referencia kategóriás processzor ránézésre praktikus, letisztult külsővel rendelkezik. Az alumínium előlapon világoskék LED állapotjelző található, melyen egy nagyméretű hangerőgomb és a szokásos beállító gomb helyezkedik el. A kijelző alatt 6 db vezérlőgombot helyeztek el. Anthem AVM 60Az AVM 60 30 virtuális bemenetet támogat, amelyek a képernyőn megjelenő menüből választhatók ki. A távirányítón az Input gombbal lehet a menüt előhívni. A jobb alsó sarokban a fő és a másodlagos zóna bekapcsológombjai vannak. Elülső HDMI bemenet, USB frissítési port, és fejhallgató csatlakozó bújik meg a bal alsó sarokban egy fedél mögött. A hátsó panelen 13 db XLR kimenet található, ezek 11 db hangszóró és 2 db párhuzamos mélynyomót támogat. Az első HDMI kimenet támogatja az ARC-ot, így az audiót a tévén keresztül tudjuk hallgatni, nem szükséges hozzá külön audio kábel. anthemNincsenek felesleges be és kimenetek. A készülékház alacsony rezonanciájú, igen magas minőségű alkatrészeket használtak a gyártás során. A távvezérlőn logikusan, átláthatóan helyezkednek el a gombok. 9 kg-os súlya éppen ideális. El lehet mondani, hogy az AVM 60 az MRX 1120-as modell továbbfejlesztett változata. A többi csúcskategóriás Anthem erősítőhöz hasonlóan, ez a típus is rendelkezik az Anthem Room Correction (ARC) rendszerrel, ami mérőmikrofon segítségével a helyiség 5-10 pontjából mér és kiszámítja a megfelelő frekvencia meneteket és a hangkésleltetési értékeket. Így korrigálhatjuk a szoba kedvezőtlen akusztikai adottságait. (Fordítsunk figyelmet a helyiség falainak, mennyezetének, üvegfelületeinek akusztikai kezelésére is! Hangelnyelő panelek és diffúzorok alkalmazása teszi teljessé a zenehallgatás, illetve a filmnézés élményét!)
Egyéb információk a processzor képességeiről:
-HDMI 2.0a aljzatok HDR,HDCP 2.2 támogatással
-32 bites D/A differenciális kimenetű jelátalakító
-digitális LED/OLED kijelző
-3 db optikai bemenet, 1 db optikai kimenet
-2 db koaxális digitális bemenet
-automatikus surround jel felismerés
-RCR, XLR csatlakozók
-többcsatornás RCA analóg audio kimenet
anthemA beüzemelése és a beállítása nem okozott nehézséget. A rendszer az általunk beállított értékek alapján létrehoz egy-egy Profilt, ami egyedileg testre szabható és eltárolható a memóriában. 4 profil hozható létre, a hangszórók mennyiségéhez, helyéhez, érzékenységéhez…stb. igazítva. A különböző bemenetekhez egyedi beállításokra van mód. Egy kissé nehézkesen sikerült a vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, ami eléggé bosszantó volt. De végül azért összejött….

Hallgatási teszt

A kiválóan berendezett házimozi szobában, ahol az Anthem AVM 60-at teszteltük, teljesen hibátlannak találtuk az akusztikát méréseink alapján. Még a padlóról sem feledkezett meg a gondos tulaj, puha, magas minőségű akusztikus szőnyeggel fedte be a parkettát.
Ki ne ismerné a Star Wars filmeket? Mivel sokakkal együtt mi is rajongói vagyunk a sci fi műfaj legismertebb és talán legnépszerűbb fimjeinek, A Star Wars III. A Sith-ek bosszúja című részt tettük be a dvd lejátszóba. Erőteljes basszusokat, életszerű, pontos és teres hangzást kaptunk, igazi surround élmény volt.
Stallone 2018-ban bemutatott filmje, a Creed II. -vel folytattuk a mozizást. A drámai mondanivalót is tartalmazó sportfilm hangjai, zenéje, és a párbeszédek is tökéletes tisztasággal, harmóniával szóltak. Nemcsak a mély tartományok voltak intenzívek, a közép és a magas frekvenciák is szépen, kiegyensúlyozottan hallatszottak.

Ezután A hangya és a darázs című sci fi kalandot néztük meg. A processzor produktumára ezúttal sem volt panasz, az ARC rendszerrel tovább lehet finomítani a beállításokat a saját ízlésünknek/fülünknek megfelelően.
Nemcsak filmnézésre szánták a fejlesztők ezt a szuper terméket, a zenekedvelők is megtalálják a számításaikat az AVM 60 processzorral. Egy zenés filmmel szerettük volna ezen a téren is letesztelni az eszközt. A 2007-es, fülbemászó dalokkal és bájos történettel tarkított Bűbáj című film mindenki szívébe belopta magát. A zene és az ének is egyaránt részletgazdag volt, térbeli, valós hatást keltett.

Végszó

Nem igazán lepett meg minket, hogy az Anthem újabb csúcskategóriás előerősítője néhány apró hiányosságtól eltekintve szinte tökéletesnek mondható. Az intenzív mélyek, életszerű és részletgazdag hangzás, az egyszerű menü és az ARC rendszer egyértelműen a processzor előnyei közé sorolhatók. Sok rossz tapasztalatunk nem volt, bár hiányoljuk a többcsatornás analóg bemenet, AM Tuner, és korlátozott a trigger támogatás is. Az analóg videó komponenseket is elhagyták az AVM 60 esetében. A DTS Play-Fi funkciót pedig csak iOs, Android és Windows rendszereken keresztül lehet kihasználni, amin változtathatnának. Ám ezeket nem tekinthetjük jelentős problémáknak, hiszen mindezektől függetlenül 5 pontból 5 ponttal jutalmaznánk a kanadai cég high-end termékét.