A Denon AVR-X3600 H 9.2 csatornás, AV vevő házimozi erősítőjét teszteltük le!

Szerző: Robi Közzétéve:

A Denon AVR-X3600 H 9.2 csatornás, AV vevő házimozi erősítőjét teszteltük le!

Denon_AVR_X3600H_hero_image_v2
Már korábban is teszteltünk Denon márkájú erősítőt, az AVR-X2600 H-t, ezért érdeklődve vártuk, milyen benyomást gyakorol ránk, az újabb, AVR-X3600 H. Az elődjéhez képest újdonságokat kapott ez az erősítő, és plusz súlyt is magára szedett, az ára viszonylag kedvezőnek mondható.

Esztétikus design, sok funkció

A készülékház masszív, letisztult, esztétikus megjelenésű, látszik, hogy prémium minőségű alapanyagokat használtak a gyártásakor. A 12, 1 kg tömegű audio készülék fém előlapján nagy, fehér színű LCD kijelző jeleníti meg az információkat, jól látható és messziről is olvasható, ideális méretű betűkkel. A bal oldali tekerőgombbal a forrásokat választhatjuk ki, a jobb oldali tekerőgombbal a hangerőt szabályozhatjuk, a többi nyomógomb téglalap formájú. letöltésAz előlapi panelen 1 db digitális HDMI, 1 db analóg kompozit video, RCA és USB bemenetek, valamint fejhallgató és beépített mikrofon csatlakozója kapott helyet. A hátsó panelen 11 pár hangszóró kimenetet, vezetékes Ethernet portot, FM/Am antennát, 12 V trigger és RS-232 csatlakozókat találunk. Természetes a digitális HDMI, illetve analóg kompozit és komponens videó be és kimenetekről, és a sztereó RCA , valamint a mozgó mágneses phono bemenetekről sem feledkeztek meg a tervezés során. LAN, Wifi és Bluetooth csatlakozásokkal is rendelkezik az eszköz. Az aljzatok banándugót és csupasz kábelt is tudnak fogadni. A sok csatlakozót átláthatóan rendezték el. 32 bites AKM AK4458/VN digitális-analóg átalakító veszteségmentesen képes zenefájlok dekódolására, FLAC, WAV, 24 bit/192 kHz, 2,8 15,6 MHz-es DSD fájlok lejátszására is alkalmas.
Az IR (infravörös) távirányítót közepes méretű, szépen elrendezett, színkódos, puha gombokkal látták el. Sajnos a távvezérlő nem kapott háttérvilágítást, csupán a tetején elhelyezkedő két db (Main, Zone2) gomb világít.
Jellemzői
Denon -X3600HA 9 csatornás végerősítőnek köszönhetően 7.22 vagy 5.2.4 rendszer kiépítése is lehetővé válik. A 11 csatornás jelfeldolgozás révén pedig külső erősítővel társítva akár a 7.2.4 rendszer is kiépíthető. A térhatást a 3D-s formátumok biztosítják : Dolby Atmos, DTS:X, DTS Virtual : X és a frissíthető Dolby Atmos Virtualization technológia. A Denon AVR-X3600 H lépes 4K Ultra HD felbontásra is. Az Audyssey MultiEQ XT32, Sub EQ HT és Audyssey MultiEQ Editor alkalmazások a beállításokba nyújtanak segítséget. Az erősítő támogatja az ALLM-et (Auto Low Latency Mode), és rendelkezik IMAX Enhanced hangminőséggel és korrekcióval is. Az Apple AirPlay2 és a beépített internetes rádió lehetőséget biztosít a zenei anyagok streamingelésére is. (Spotify, Amazon, Tidal, Deezer) Az Amazon Alexa is elérhető (ehhez szükség van Amazon Echo készülékre), amellyel a főbb funkciókat hangirányítással is vezérelhetjük. Az AVR-X3600 H frekvencia átviteli értéke: 10 Hz-100kHz. További 2 db távoli alkalmazás, az AVR Remote és a HEOS funkciók is letölthetők, az iOs, Android rendszerek, mobiltelefonok, táblagépek használatához.

Hangzás

A Denon erősítő beállítása rendkívül egyszerű és gyors, nekünk nagyjából 15 perc alatt sikerült üzembe helyezni és beállítani. Genelec 8050A stúdió monitor párral együtt próbáltuk kis az AVR-X3600 H-t. Egy 20 négyzetméteres nappaliban végeztük a tesztelést, ahol a falakra hangelnyelő és diffúzor panelekkel oldották meg az akusztikai kezelést, az ablakok elé pedig hanggátló függönyöket helyeztek, így a házimozi rendszer hangzását optimalizálhatjuk, sőt a sötétítő szövetnek köszönhetően szinte teljes sötétséget biztosíthatunk a mozizás élményének fokozására.
Egy feszült hangulatú, nyomasztó és borzongató amerikai thriller, a Viharsziget című film vetítésével indítottuk a film tesztet. A főszereplő, a nagyszerű Leonardo DiCaprio, a filmet 2010-ben mutatták be a mozikban. A Denon AVR-X3600 H dinamikus, pontos és egyértelmű hangzást közvetített, 3D-s, életszerű hatással. A párbeszédek jól érthetőek, tiszták voltak.
A Men in Black- Sötét zsaruk a Föld körül című, 2019-es akció vígjáték hangzásával is elégedettek voltunk, még magas hangerőn is tiszta és természetes hangokat tapasztaltunk. A hangok körülvettek minket, realisztikus, pontos dinamikájú élményt nyújtott az erősítő és a hangszóró pár.
Zárásként zenehallgatással folytattuk a próbát. A Trónok harca című fantasy sorozat főcímzenéje hangzott fel. Minden tartomány szépen, kellemesen szóltak, remek teljesítményről tett tanúbizonyságot a Denon, habár közel sem volt tökéletes a sztereó hangzás! A Marantz erősítővel összehasonlítva, egyértelműen gyengébb sztereó hangzást produkált az AVR-XA3600 H, ami leginkább a magas hangoknál volt érezhető, a zene kevésbé volt részletgazdag és természetes, mint ahogy elvártuk volna. (Azért a Denon középkategóriás erősítőjének védelmében azt meg kell említenünk, hogy a Marantz erősítője sokkal drágább!)

Értékelésünk

A Denon AVR-X3600H erősítője magas minőségű alapanyagokból készül, tetszetős külsejű audio készülék. Számtalan funkcióval rendelkezik, támogatja a legmodernebb videó technológiákat. Tiszta, térbeli hangzást nyújt, és kedvező áron kapható. A sztereó hangzás azonban nem az „erőssége” ennek az erősítőnek. Véleményünk szerint, a sztereó gyengébb, kevésbé természetes és nem elég részletes, ám ebben az árkategóriában egyelőre a Denon AVR-X3600H a bajnok!