Az Anthem MRX 1120 11.2 csatornás high-end házimozierősítőt próbáltuk ki!

Szerző: Robi Közzétéve:

Az Anthem MRX 1120 11.2 csatornás high-end házimozierősítőt próbáltuk ki!

Nemrég Budapest, 11.kerületében, Kelenvölgyben jártunk akusztikai mérés és házimozierősítő tesztelés céljából. A körülbelül 20 évvel ezelőtt épült, megörökölt családi ház egyik szobájának akusztikai adottságait kell a házimozirendszerhez ideálissá tenni. A régi építésű ingatlan felújítási szakaszban van éppen. A hagyományos építőanyagok -jelen esetben a tégláról volt szó-egyáltalán nem rendelkeznek jó akusztikai tulajdonságokkal, ezért ebben a helyiségben feltétlenül szükséges hangelnyelő és diffúz akusztikus panelekkel javítani a térhangzást. A sarkokban basszuscsapdák kerültek elhelyezésre, a falakra, a mennyezetre, a padlóra és az ablakfelületekre pedig méréseink eredményei alapján, Tamás, a tulajdonos megrendelte a megfelelő mennyiségű, méretű és típusú akusztikai elemeket, textíliákat.

Anthem MRX 1120

Anthem csúcs mozizás

Anthem_MRX_1120A kanadai cég MRX 1120-as modellje a prémium, high-end házimozi erősítők táborát gyarapítja. Az erősítő külső megjelenése letisztult, nem hivalkodó, az eszköz háza merev, stabil, rezonanciamentes. A fekete színű, alumínium előlapon a középpontban a nagy LCD kijelzővel találjuk szemben magunkat. A jobb oldalán hangerőszabályozó, és egyéb bekapcsológombok találhatók. A kijelző alatt is több gomb kapott helyet. Bal oldalán 4 db iránygombot láthatunk, alattuk pedig a meglepően gyenge fedél, amely mögött HDMI bemenet, illetve fejhallgató és USB csatlakozók rejtőznek. mrx_1120c_1024x1024A hátoldalon vannak a Wifi antennák, és a különböző csatlakozók. Ezek közül felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül:

-8 db HDMI bemenet, 2 db HDMI kimenet
-5 db analóg sztereó bemenet, kettős sztereó kimenet (Line Audio, 2 zóna)
-3 db Toslink bemenet, 1 db kimenet
-2 db koaxális digitális bemenet
– IR bemenet, trigger kimenet
-RSC-232, FM rádió antenna
-Ethernet hálózati csatlakozó
-USB csatlakozó

Anthem házimoziA 18 kg súlyú erősítő 11.2-es erősített kimenetelének és a támogatott Dolby Atmos és DTS:X-nek köszönhetően nagyobb méretű helyiségekben a többcsatornás üzemmódhoz is tökéletes. A 4 magos digitális jelfeldolgozó processzorral, a 32 bites/768 kHz-es differenciális kimenetelű D/A jelátalakítókkal rendelkező Anthem MRX 1120 képes a 4K videók konvertálásra.

Negatívumként kell megemlítenünk azt, hogy a 11 db hangszóró kimenet között az egyes párok csatlakozói túl nagy távolságra vannak egymástól, emiatt a kettős banándugókat nem tudjuk használni. Ugyanakkor a nagy távolságok megkönnyítik a kézi kábelezést.
A távirányító egyszerűen kezelhető, átlátható, a háttérvilágítása jól jön, amikor az elsötétített moziszobában használjuk.
Az eszköz belsejében toroid transzformátor és nagy hűtőborda foglal helyet, a tápegység mellett.

A fantasztikus ARC rendszer és ami mögötte van

images (2)A magas dinamika tartomány (HDR) , a kiváló sztereó hangzás mellett az erősítő egyik legnagyobb előnye az Anthem Room Correction (ARC), azaz a szoba kalibrációs rendszer, amely Etherneten keresztül állítható. Ennek a remek rendszernek a jóvoltából korrigálhatjuk az adott helyiség akusztikája, optimalizálhatjuk a frekvencia menetet és a hangkésleltetési értékeket is. Tesztelésünk helyszíne esetében ez a funkció különösen nagy jelentőséggel bírt, hiszen a szoba akusztikája egyelőre még nem megfelelő, így az ARC javítja a hibákat, a bemérő mikrofon segítségével. Elmondhatjuk hát, ha van ARC- elkerülhető a kudarc! Ám nem minden arany, ami fénylik…Őszintén szólva kissé csalódtunk, amikor felfedeztük, hogy az ARC rendszer nem képes mindegyik mélysugárzót külön-külön kezelni. Egy ilyen minőségű és árkategóriájú audio eszköz -melyet ráadásul felvérteztek a szoba kalibrációs rendszerrel-tervezése és gyártása során illett volna erre az apró, ám nem elhanyagolható részletre is odafigyelni.

images (1)

Milyen képességei vannak az MRX 1120-nak?

A HDMI Out 1 támogatja az ARC rendszert, a HDMI In 7 pedig az MHL-t, amely lehetővé teszi a mobileszközökkel való kapcsolódást. A 106 dB/jel/zaj arányú A/D jelátalakítók az analóg források jeleit is csúcsminőségben közvetítik. A DTS Play-Fi-nek köszönhetően elérhetővé váltak a digitális adatfolyamok szolgáltatóinak felvételei is (Spotify, Amazon Music…stb.), az iOs Android, PC alapokon futó kontrollálási móddal.
AB osztályú beépített erősítővel van felszerelve. Csatornánként 7 x 120 Watt, illetve 4 x 50 Watt a teljesítménye. Az ajánlott hangsugárzó impedencia 4-16 Ohm, a frekvencia átvitel : 10- 30000 Hz, a teljesítmény felvétel működés közben 900 Watt. Számos üzemmódra képes az MRX 1120, mint például a Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby True HD…stb. FM rádióhallgatásra van lehetőség, AM rádióantennával azonban nem szerelték fel az erősítőt.

Az ARC rendszer egyetlen hiányossága, a már említett mélynyomó kezelésnél tűnt fel, fontos lenne, hogy egymástól függetlenül is kezelje a mélysugárzókat.

Teszteltünk

Fekete_Párduc_plakátA Fekete Párduc címet viselő Marvel film került a dvd lejátszóba. Az izgalmas történet hangeffektjei, párbeszédei rendkívül realisztikusan hangzottak, teresen és tisztán szóltak. Körülvettek minket a hangok, a magas és a mély tartományok is a helyükön voltak.
Liam Neeson, 2018-as akció thrillere, „The Commuter – Nincs kiszállás” volt a következő tesztalanyunk. Az Anthem ismét bebizonyította, hogy kiváló erősítő. Tökéletesen adta vissza a thriller feszült hangulatát a hibátlan hangzás jóvoltából. A térbeli hangzás és az érthető párbeszédek , a tiszta, egyenletes hangeloszlás miatt szinte egy multiplex moziteremben éreztük magunkat.
A zenehallgatás is a teszt része szokott lenni, ezért először A Karib-tenger kalózai film zenéjét hallgattuk meg, az Aucklandi Szimfónikus Zenekar tolmácsolásában. Csodálatos élmény volt, a hangszereket jól elkülönülve hallottuk, a harmónikus ritmusok az egész teret betöltötték.

Ítéletünk

Nagyon elégedettek voltunk az Anthem MRX 1120 házimozi erősítőjével. Fantasztikus hangzást, tiszta és részletgazdag hangképet kaptunk. Az ARC rendszer nagyon komoly előnyt jelent, az egyetlen kivetnivaló talán az, hogy a mélynyomókat nem tudja egyenként kezelni. Nem túlzás azt állítani, hogy megközelíti egy valódi moziteremben tapasztalt hangzás szintjét!