flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Musical Fidelity Nu-Vista 800 integrált sztereó erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Musical Fidelity Nu-Vista 800 integrált sztereó erősítő teszt

A Musical Fidelity cég több, mint 30 éve gyártja az audio és hifi termékeket, Anthony Michaelson alapította.

Nu-Vista 800

Musical Fidelity Nu_Vista_800 erősítő-fekete

A Nu-Vista 800, a többi erősítőhöz képest meglehetősen nagy mérettel és súllyal rendelkezik ,39 kg-os tömegével nem tartozik a habkönnyű erősítők közé. Fekete és ezüst színben kapható, az előlapon két nagyméretű pótméter található, a hangerő szabályozásra és a forrás választásra. Szintén az előlapon található még egy folyadékkristályos kijelző és a bekapcsológomb is. Az erősítő oldalán nagy, vastag hűtőbordák gondoskodnak a megfelelő hűtésről.

NuVista-800-erősítő hátoldal

A csatornánkénti teljesítménye 330 Watt, az erősítő hátlapján 4 pár RCA, egy pár XLR bemenet, Valamint 2 pár RCA kimenet található. Ez utóbbiakkal lehet változtatni a jelszintet. Kettős kábelezésre is van lehetőség, banándugókat is képes fogadni az erősítő. Prémium alkatrészekből gyártották, ez már ránézésre is látszik.

Nuvistor technológia

A Nu-Vista széria Nuvistor technológiával készült, amelyet az 1950- es években fejlesztettek ki. A Nuvistor egy továbbfejlesztett, fémházas elektroncső mely rendkívül tartós, nagy teljesítményt és kiváló hangzást, illetve rugalmasságot biztosít. Ez a korszerű áramkör a kiváló, tiszta, torzításmentes hangzást és a stabil működést garantálja.

NUVISTOR-cső

A Musical Fidelity cég alapítója, Anthony Michaelson megvásárolta az utolsó működőképes gyártósort és gyakorlatilag egy saját Nuvistor gyártó üzemet hozott létre. A tranzisztorok megjelenése háttérbe szorította az elektroncsövek használatát az audio, hifi termékek gyártása során. A nuvistorok üzemidejére 100000 órát ír a gyártó. A Nuvistor vákumcső leginkább leggyakrabban gyűszű alakú, teljes egészében fémből készül és kerámia talppal rendelkezik. A készítésű, speciális felszerelést és gyártósort igényel. Az egész szerkezetet összeállítják, majd behelyezik a fém burkolatba, ezt lezárják és egy egyszerű vákuum kamrában egyszerű robot berendezésekkel dolgozzák fel. A nuvistorok a legjobban teljesítő jelvevő csövek közé tartoznak és rendkívül alacsony zajszinttel rendelkeznek.

Trióda kialakítású és a közvetlen fűtésnek köszönhetően magas hőmérsékletnél is biztonságosan használható az erősítő. A tetején és a hátoldalán kis nyílások helyezkednek el, melyeken keresztül látható a négy darab megvilágított Nuvistor cső, melyek bekapcsoláskor pirosan világítanak, ha bemelegedtek, akkor pedig zölden.

Nu-Vista-800-belső

Szimmetrikus kialakítású, 2 db nagyméretű transzformátorral és két darab monoblokkal rendelkezik, ezt úgy nevezik, hogy „dual mono”. Ennek köszönhetően kiváló a csatorna elcsatolás. A frekvenciaátvitel 10 Hz és 30 kHz között van, a jel- zaj arány 107 decibel, és kétsoros kimenettel szerelték fel az analóg felvételekhez, illetve a fejhallgatókhoz. A távirányító elég nagy súlyú, nehéz, alumínium, szatén fényű. A LED képernyővilágítása kikapcsolható, hogyha valakit zavar. Az erősítő vastag, szálcsiszolt alumínium burkolatot kapott, ezáltal igen masszív és stabil.

A Surface Mount PCB kialakítása révén rövid jeleket továbbít, ami tovább minimalizálja a torzításokat.Házimozi rendszerhez való becsatlakozáshoz rendelkezésre áll a  by-pass opció is. Hiányoznak viszont az USB bemenetek, ami ma már szinte minden korszerű erősítőnek alapvető funkciója. A Nu -Vista 800 hídkapcsolású végfokozattal bír, ami azt jelenti, hogy minden oldalon 2-2 darab erősítő dolgozik ellenütemben, 1 Ohmos terhelésen, 2170 Wattot le ad le egy oldalnál.

A kettős monoblokk csatornánként külön 1,5 kV, szuper csendes meghajtású hálózati transzformátorral egészül ki. A hatalmas teljesítményű erősítő hatalmas árammal és áram tartalékokkal garantálja az erősítő finomságát és sebességét, mindezt könnyedén, mindenféle korlátozás nélkül.

Próba

 nu-vista 800 szobában 2.

Dynaudio hangfalpárral csatlakoztattuk az erősítőt egy házimozi szobában, ahol akusztikus szőnyegek és függönyök segítségével, valamint printelt akusztikai fali panelek alkalmazásával sikerült egy viszonylag ideális hangzást elérni. Még néhány diffúzoros elemre szükség lesz a tökéletes akusztika kialakítása érdekében.

Kipróbáltuk mennyire teljesít jól az erősítő zenei téren. Bruno Mars- Anderson- Paak :Leave the door open című számát hallgattuk meg először. A Nu-Vista 800 tiszta, éles hangokat, tág basszust és részletes hangzást nyújtott, kiterjesztett alacsony frekvenciákat és kiváló sztereó hatást tapasztaltunk. Finom, lágy hangzással lehetne jellemezni az erősítőt.

Hasonló tapasztalatokról számolhatunk be a filmnézés alkalmával is. 2019- ben mutatták be a 21 híd című bűnügyi filmdrámát, ezzel folytattuk az erősítő tesztelését. Kellemes, részletgazdag, teres produkcióban volt részünk, a finomság néha a középtartományok rovására ment, melyek ezáltal picit háttérbe szorultak. A basszus hangok viszont nagyon intenzíven, tisztán szóltak és határozottak voltak.

Végszó

A Nu-Vista 800 erősítő egy régi, de rendkívül megbízható technológiával készült, a nuvistor csövek élettartama ugyanis akár 100000 óra is lehet. Megbízható és stabil működést várhatunk a nuvistor csövekkel rendelkező erősítőktől.

Az elhelyezésnél figyelembe kell venni a nagy méretét és súlyát. Részletgazdag és teres hangzást, tág színpadi és sztereó képet kaptunk. A középtartományokban találtunk némi kifogásolnivalót időnként. Az erősítő nem rendelkezik USB bemenettel, ami viszont a mai világban már alapvető elvásár lenne.

Az erősítő legfőbb előnye a tartós, kiváló teljesítményű és hangzású, közvetlen fűtésű elektroncső, illetve a két monoblokk kialakítás, mely kiváló csatornaelcsatolást biztosít. Zenehallgatásra, vagy házimozirendszerhez is ajánljuk, a by-pass funkció segítségével ugyanis házimozirendszerekhez is integrálható.

Írta: Polgár Róbert