Kipróbáltuk az LG HU810PW lézerprojektort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk az LG HU810PW lézerprojektort!

HU810PW projektor

Az LG HU810PW projektor kettő lézerrel is rendelkezik. Ebben az esetben a két lézer egy zöld foszfor segítségével az LG projektor rendkívül élethű színeket és ragyogóan éles képet alkot a 4K DLP chipjének köszönhetően. Sajnos ez a DLP chip közepes kontrasztarányt is létrehoz, amely miatt a HU810PW elmarad a korábban általunk vizsgált legjobb házimozi projektorokhoz képest.

Vizsgáljuk meg alaposabban a projektort!

Az UltraHD 4K felbontás igen nagy előnye a vetítőnek, és a videó minden egyes részlete lenyűgöző. Ez a projektor komoly fényerővel rendelkezik, nagyjából 1500 lumen fényt produkál. Élénk, gyönyörű színek jellemzik a készülék produkcióját. A 810 PW hátránya, hogy sötét jeleneteknél elég közepes minőséget, szürkés fekete szinteket produkál. Jóval drágább, mint a jobb kontrasztú 4K projektorok, mint például az Optoma UHD30. Emiatt nem tudjuk mindenkinek ajánlani az LG HU810PW-t ebben az árkategóriában, de ha nagy fényerőre, élénk színekre és részletességre vágyik, akkor nehéz versenytársat találni ennek a vetítőnek. A projektor HDR, 4 K kompatibilis, de sajnos nem 3D kompatibilis. Kézi zoom és szintén kézi lencseeltolás funkciókat kínál, az élettartamát 20 000 órában határozza meg a gyártó.

HU810PW jobb oldal

A HU810PW jobb munkát végez a HDR-rel, és a 4K-val, mint a legtöbb “HDR” projektor, amelyet nemrégiben teszteltünk. Ennek ellenére fontos szem előtt tartani, hogy egyetlen projektor sem képes valódi HDR képet előállítani. Ahogy egy felsőbb kategóriás kivetítőhöz illik, a 810PW vízszintes és függőleges lencseváltással is rendelkezik. A zoom szintén megfelelő, 1,6-szoros. A készülékház körülbelül kétszer akkora, mint néhány másik kivetítő, és lényegesen nehezebb is.

LG projektor-lézer rendszer

Az LG HU810PW két lézerrel rendelkezik, egy kék és egy piros lézerrel. A kék lézer amellett, hogy előállítja az összes kék fényt, fényének egy részét a zöld foszforhoz továbbítja. Tehát a lézerek nem csak fényt teremtenek, hanem a színt is létrehoznak. A DLP-alapú projektorok általában szétválasztják ezt a két funkciót, a lámpa fehér fényt hoz létre, majd színszűrők segítségével a fény egy része eljut a képernyőre, ha szükséges. A színkerekek eleve nem olyan hatékonyak, ez az egyik oka annak, hogy a lézerek kiválóan funkcionálnak a projektorokban.

További előny, hogy a lézerek sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint az UHP lámpák. A 810PW élettartamát legfeljebb 20 000 órára, vagy körülbelül 14 évre becsüli a gyártó, ha éjszaka 4 órát üzemelteti. Sokkal gyorsabban be- és kikapcsol, mint a legtöbb hasonló projektor, ami újabb jó pont ennek a vetítőnek. Ha azt gondolnánk, hogy a lézereknek kevesebb hűtésre, és így kevesebb ventilátorra van szükségük, mint a hagyományos izzóval működő projektoroknak, akkor tévedne. Általában a 810PW csendesebb, mint a kicsi, olcsó DLP projektorok, de azért lehet hallani a ventilátor hangját.

810PW hátoldal

3 db HDMI bemenettel, 2 db USB bemenettel, 1 db optikai digitális hangkimenettel, LAN csatlakozással, és Wi-fi kapcsolattal is rendelkezik. Hiányoznak azonban a PC bemenet, RS-232 és a 12 V trigger csatlakozások. Háttérvilágítású távirányító tartozik még a projektorhoz.

Az LG három HDMI bemenet közül kettő rendelkezik a HDMI 2.1 az ALLM (Auto Low Latency Mode) és az eARC funkcióval is. A 810PW néhány beépített streaming alkalmazást is kínál, de valamilyen okból hiányzik a Netflix és az HBO.

810PW távirányító

A 810PW az egyik legszokatlanabb távirányítóval rendelkezik, amelyet projektoroknál próbáltunk. Hasonlít az LG tévéinek távirányítójához, mivel mozgásérzékeny kurzor jelenik meg a képernyőn a legkisebb érintéskor is.

Végtelen beállítási lehetőséget kínál, sok közülük zavaró. Például az Adaptív kontraszt és a Dinamikus kontraszt két különböző almenüben található, külön a szokásos kontraszt-beállításoktól.

Az egyik nagyon furcsa probléma, amelyet semmilyen beállítással nem lehet megoldani, a legdurvább szinkron késleltetés. A menüben beállíthatjuk az audio időzítését, de ez csak a projektor saját belső hangszóróira vonatkozik. Ha külső hangszórórendszert használ, akkor annak feltétlenül rendelkeznie kell az audio szinkron beállítási lehetőséggel.

Képminőség

LG HU810PW fő kép

Az LG kontrasztaránya rossz. Nagyon rossz. A jóval olcsóbb Optoma UHD30 nagyobb mélységű és tisztább, élesebb.  A kontrasztarány a legfontosabb tényező az általános képminőségben.

De a fényerő is hasonlóan lényeges a projektorok esetében. A két lézer, valamint a foszfor lehetővé teszi az LG számára, hogy lenyűgözően gazdag és élénk színeket hozzon létre.

A DLP technológia legnagyobb erőssége az, hogy rendkívül éles képet képes létrehozni, anélkül, hogy a mozgás elmosódna. Tehát minden ránc, minden hajszál, minden fűszál, sokkal nagyobb részletességgel, nagyobb felbontásokkal jelenik meg. Az Optoma UHD30 nagyjából megfelel ebben a tekintetben, de az LG összességében kissé élesebbnek tűnik. Tehát összességében az LG HU810PW sokkal jobbnak tűnik, mint amire számítani lehetett, eltekintve a közepes kontrasztarányától.

Az LG-nek van egy furcsa tulajdonsága, amelyet más lézer alapú projektoroknál nem tapasztaltunk. Technikailag specknek hívják, úgy tűnik, mintha bizonyos pixelek világosabbak lennének, mint mások.

Folyamatosan a fekete szintet próbáltuk javítani. A kontrasztarány gyenge. Az LG mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a hibát elfedje, de a Texas Instruments DLP technológiájával csak ennyire képesek. Világosabb jelenetekkel a 810PW valóban gyönyörű képekre képes. De amikor a sötét jelenetekre kerül a sor, az erős fénykibocsátás homályosabbá teszi a teljes képet, ami nem igazán ideális megoldás a gyenge fekete szint kijavítására.

A beállításokról

Egy másik dolog, amire felfigyeltünk az volt, hogy, amikor pontos képet akarunk elérni, a színhőmérséklet az írisz beállításától függ. Alacsonyabb fényerőnél észrevehetően kékre színeződik.

Energiatakarékos beállítás, fényerő optimalizálás, dinamikus kontraszt beállításokat is elvégezhetünk a kivetítőn. A Meleg színhőmérséklet beállításnál, amely a legközelebb áll a pontossághoz, a képből hiányzott a zöld a világosabb képekhez, és túl sok volt a piros a sötétebb képeknél. A HD tartalmú színek általában pontosak voltak, csak a kék és a bíborvörös kissé piros színezetet kapott.

A fényerő természetesen fantasztikus volt. HDR-tartalommal még fényesebb volt, a legnagyobb fényerő 2600 lumen volt a legfényesebb kép módban. Ebben a módban azonban kékes / zöldes színű volt a kép.

Véleményünk az LG HU810PW lézerprojektorról

Ez a projektor a két lézernek köszönhetően lenyűgöző fényerővel rendelkezik és csodálatos színeket produkál. Sajnos azonban a kontrasztarány rendkívül rossz, a fekete szint nagyon gyenge. A zajszint alacsony, de azért lehet hallani a ventillátort. Az ára túl magas, ahhoz képest, hogy a teljesítménye más, hasonló kategóriájú projektorokhoz képest sok mindenben elmarad.

Házimozi rendszerek kiépítésekor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy milyen márkájú és minőségű audio, video és hifi termékeket vásárolunk, hanem a moziszoba akusztikájának kezelésére is gondot kell fordítanunk, ha tiszta hangzást szeretnénk elérni. Az akusztika javítására a legalkalmasabbak az akusztikai hangelnyelő és diffúzoros panelek, melyeket a falakra helyezhetünk. A moziszobában akkor lehet valódi moziélményben részünk, ha akusztikus, hanggátló sötétítő függönyöket helyezünk el az ablakok előtt, így akár teljes sötétítés is megvalósítható.

Írta: Polgár Róbert